De livsviktige tipsene: Dette gjør du om barnet ditt setter noe i halsen

FØRSTEHJELP: Lær deg hva du skal gjøre om barnet ditt setter noe i halsen. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix

Setter barnet ditt noe i halsen handler det raskt om liv og død. – Det er en billig livsforsikring å lære seg hva man skal gjøre om slike situasjoner oppstår.

Mange foreldres store mareritt er at barnet deres skal sette noe i halsen. Vet man hva man skal gjøre i en slik situasjon reduserer det uro og redsel betraktelig, og kan også redde liv, sier sykepleier Camilla Thurell. 

Kunnskap er viktigst

Thurell står bak den svenske organisasjonen Life in Mind som tilbyr opplæring i hjerte- og lungeredning samt førstehjelp for både barn og voksne. 

– Det er så utrolig mange som er livredde for at barnet skal sette noe i halsen. Jeg mener bestemt at det ofte kommer av at man ikke aner hva man skal gjøre om en slik situasjon oppstår. 

Les også: Slik beskytter du barna mot påskesolen

Hun mener kunnskap er alfa og omega, og at det er viktig å øve på hva man skal gjøre om ulykken skulle oppstå. 

– Vet man hva man skal gjøre går det som oftest bra. Men det handler om minutter, og om man ikke handler raskt og det som har satt seg fast kommer opp, da overlever man ikke. 

Babyer overlever vanligvis

Det er spesielt når barnet er veldig lite foreldrene er bekymret. De er redd for at babyen skal få matbiter i halsen før det har lært seg å tygge og spise ordentlig. 

les også
Slik gjenkjenner du meslinger

– Babyer kan jo sette ting i halsen nesten hver dag når de skal lære seg å spise fast føde. Det går vanligvis helt bra. Folk vil ofte høre hva barna ikke skal spise, eller hva som er farligst. Det vil jeg helst ikke svare på, da det er veldig individuelt hva barn klarer å tygge. Man bør la barna prøve seg frem, men under oppsikt. 

Kommentar: Alle barn kjenner noen med kreft. Vi må hjelpe dem å snakke om det

Om barnet ditt setter noe i halsen behøver du ikke gjøre noe såfremt barnet hoster, gråter eller skriker. Det er når barnet blir stille du må reagere raskt. 

– Blir det helt stille og barnet hverken kan hoste eller skrike betyr det at luftveiene er tette det er livstruende. Da må det barnet har i halsen komme ut. Det er kun snakk om minutter før barnet mangel på luft noe som kan føre til at hjertet stopper. 

Dette gjør du om babyen din setter noe i halsen: 

  • Legg babyen over armen med hodet hvilende i hånden din. 
  • Dunk babyen fem ganger mellom skulderbladene
  • Om det ikke hjelper å dunke barnet i ryggen skal du trykke på brystet med to fingre på brystbenets nedre del. Trykk hardt og raskt. Dette skal repeteres fem ganger. 
  • Har det som sitter fast fortsatt ikke kommet opp må du titte inn i barnets munn. Ser du hva som stopper luftveien skal du ta det ut. Om du ikke ser objektet skal du ikke lete etter det med fingrene, men repetere øvelsene over en gang til. 
  • Blir barnet bevisstløst, start med umiddelbart med hjerte- og lungeredning. Ring 113, hvis ikke du allerede har gjort det. Det kan være lurt å ha telefonen på høyttaler slik at du samtidig kan utøve førstehjelp, og eventuelt få veiledning fra AMK.

Foto: Shutterstockc/ NTB Scanpix

Lær deg førstehjelp

Ifølge Thurell er det større risiko for at barnet setter noe i halsen når det lærer seg å krabbe, og finner små ting på gulvet som det putter i munnen, fremfor når det sitter ved bordet og spiser sammen med en voksenperson. 

– Babyer lærer seg om livet gjennom å smake på ting, så det å holde oppsikt med barnet sitt når det krabber på gulvet er viktig. 

I tillegg til å følge med på barnet understreker Thurell hvor viktig det er å skaffe seg kunnskap. 

les også
Slik forebygger du bilsyke

– Man går til innkjøp av en hel rekke ting som sikre bilstoler, hjelmer, dørstoppere og grinder til barnet sitt, i mange tilfeller unødvendige greier, når det aller viktigste kanskje er å kunne førstehjelp. Om barnet setter noe i halsen eller slutter å puste hjelper ikke en pustealarm så mye. Det er en billig livsforsikring å lære seg hva man skal gjøre om slike situasjoner oppstår, sier Thurell. 

– Har du øvd deg, vet hva du skal gjøre og beholder roen, vil det 99 av 100 tilfeller gå bra. Nå fins det til og med videoer på nettet der man kan lære seg hjerte- og lungeredning, så det fins ingen unnskyldning. Bare gjør det!

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .