Alt du trenger å vite om atopisk eksem

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
De fleste som rammes er barn. Her får du vite hva du bør se etter – og hvordan du kan lindre plagene og redusere risikoen for utbrudd dersom ditt barn er rammet.

Atopisk eksem, også kalt barneeksem og atopisk dermatitt, er en av de vanligste formene for eksem. Huden blir tørr, kløende og betent, og plagene oppstår hos personer med en følsom hudtype.
  
– Atopisk eksem er et kløende utslett som kan ramme i alle aldre, men det som kjennetegner atopisk eksem, er at det er mest vanlig hos barn, sier hudlege og daglig leder Elin Ekornes ved Nordnorsk hudlegesenter.
 
Går i familien 
Atopisk eksem kan til tider være vanskelig å skille fra annen eksem, og Ekornes forteller at denne eksemtypen har forskjellige former og kan se forskjellig ut. Akutt eksem kan være veldig hissig rødt, ha blemmer i seg og væske. Det kan også eksem med infeksjon i. Kronisk langvarig eksem er ofte mer tørt og rødt med litt fortykket hud og kloremerker spredt rundt på kroppen.

Les også: Dette bør du vite om den fjerde barnesykdom

– Atopisk eksem opptrer hyppigere i familier med atopi, det vil si atopisk eksem, astma og høysnue. Hvis man har én eller flere av disse tilstandene i familien, er man mer utsatt for å få atopisk eksem. Omtrent 70 prosent av de med atopisk eksem, har atopi i familien, utdyper Ekornes.
 
Ukjent årsak
Årsaken til atopisk eksem er ukjent, men det er å anta at det er en tilstand med flere årsaker, og som regel en kombinasjon av arvelige og miljømessige faktorer.
 
Ifølge Norsk Helseinformatikk er det visse faktorer som kan forverre sykdommen. Hos noen kan for eksempel matvarer som melk, egg, soya, hvete og nøtter gjør utslettet verre. Også husstøvmidd, pollen, dyrehår og

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale