Årets influensavirus ekstra smittsomt for barn

INFLUENSA: Barn blir ekstra hardt rammet av årets influnsa. Foto: Shutterstock

Influensasesongen har enda ikke nådd toppen. Mens opp mot 30 prosent av alle barn vil bli smittet, er gravide i risikosonen og må passe ekstra på.

Årets influensasesong er i full gang, men det er fortsatt mange som vil bli smittet, og vi har ikke sett toppen enda.

– Vi når nok toppen i slutten av februar, men vi vet ikke akkurat når den kommer, og hvor mange som vil bli syke, forteller Karoline Bragstad, fungerende avdelingsdirektør for influensa ved Folkehelseinstituttet.

Barn ekstra utsatt 

les også
Så tidlig bør barnet til tannlegen

Folkehelseinstituttet har ingen nøyaktige tall, men melder at mellom 10 og 15 prosent av befolkningen blir syke av influensa i løpet av en sesong. Barn er i utgangspunktet mer utsatt for influensasmitte, vanligvis blir mellom 20 og 30 prosent av de små smittet. I år vil en større andel av fe smittede være  barn i forhold til i fjor, da årets influensavirus er ekstra smittsomt for barn. 

– Viruset vi har i år smitter lettere små barn. Det varierer fra år til år, og i år det ekstra lett for barn å bli syke, sier Bragstad. 

Akutt

Hoste, muskelverk og høy feber er noen av symptomene på influensa. Generelt dårlig allmenntilstand, rennende nese og tørrhoste er også typiske symptomer. Mageplager, som oppkast og diaré, er sjeldent hos voksne, men kan oppstå hos barn.

Det kan være vanskelig å skille influensa fra en vanlig forkjølelse, men det er noen forskjeller:

– Influensa er akutt igangsettende. Du kan være frisk den ene timen, neste time kan du være syk og gå helt ned for telling. Du kan bli sengeliggende en ukes tid, og gå og hangle et par uker. Influensaen kjennetegnes også ved muskelverk, feber og hoste, forteller Bragstad.  

– Forkjølelse har en del like symptomer, men da har man ikke alltid feber, og er mer snufsete, og mindre akutt syk. 

Kan være farlig

Bragstad legger til at for de aller fleste er influensa en mild sykdom. Har barnet høy over tre dager, eller man ser at barnet har vansker med å puste, bør man oppsøke lege. 

les også
Ikke fallende oppslutning om barnevaksinasjon i Norge

Selv om influensa vanligvis er ufarlig, kan viruset også være dødelig. Hele 1,6 millioner nordmenn faller inn under kategorien som har økt risiko for alvorlig utfall av influensa. Gravide i tredje trimester tilhører denne risikogruppen

– Influensa kan være farlig, det er derfor vi går ut og anbefaler de som tilhører risikogruppene om å vaksinere seg. Barn kan også ha tilstander som gjør at de faller inn under en risikogruppe og bør vaksineres.

Smittefaren er størst dersom den som er smittet hoster eller nyser direkte på en annen person. Viruset kan også leve et par timer utenfor kroppen, og kan overføres via hender og gjenstander.

Friske smittebærere

Bragstad understreker at å vaksinere seg er den beste forsikringen mot å få influensa.

les også
Fødselslegen: Er du for gammel til å få barn?

– Andre forebyggende tiltak er god håndhygiene, og å unngå å bli hostet direkte på. Men er vi midt i et influensainnbrudd, er det vanskelig å unngå å bli syk, med mindre du har blitt vaksinert.

Hun forteller også at man kan være smittebærere uten at man selv er klar over at man er smittet og før symptomene viser seg. 

Vaner som forebygger influensa 

 • God hånd- og hostehygiene forebygger smitte
 • Bruk papirlommetørkle foran munn og nese når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
 • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
 • Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.
 • Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.
  (Kilde: FHI)

Influensavaksine

For noen kan influensa være farlig. Mest utsatte er de som er over 65 år, har en kronisk grunnsykdom eller en tilstand som gjør at kroppen ikke tåler influensasykdom så godt. Hvis du eller ditt barn er blant disse, anbefales vaksine mot sesonginfluensa. Helsegevinsten kan være stor. 

Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske grunnsykdommer. Ved alvorlige komplikasjoner av influensa kan sykehusinnleggelse ofte være nødvendig. Noen får varig svekket helse etter alvorlig influensasykdom.
(Kilde: FHI)

Risikogrupper som årlig bør vaksineres mot sesonginfluensa:

 • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine.
 • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
 • Alle fra og med fylte 65 år
 • Barn og voksne med:
  • diabetes, type 1 og 2
  • kronisk lungesykdom (inkludert astma)
  • kronisk hjerte- og karsykdom, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
  • kronisk leversvikt
  • kronisk nyresvikt
  • kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
  • nedsatt immunforsvar
  • svært alvorlig fedme (kroppsmasseindeks (KMI) over 40)
  • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege 
   (Kilde: FHI)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .