- Viktig å la barna gruble

Anne Lene Johnsen
HJERNETRIMEKSPERT: Anne Lene Johnsen. Foto: Marthe Reienes/VG

Legg bort mobilen og gjør gode, gammeldagse aktiviteter som er bra for hjernen, oppfordrer Anne Lene Johnsen.

– Vi har så mye digitale duppeditter vi skal forholde oss til hele tiden, vi multitasker og bytter mellom det ene og det andre. Det blir overflatisk, det stresser oss, og vi blir avhengige av det. Det er ikke bra, i hvert fall ikke for hjernekapasiteten, sier Anne Lene Johnsen, forfatter av bøker som «Hvordan fatte matte» og «Den skikkelig gøyale hjernetrimboken».

Johnsen bruker begrepet «digital ADHD» om stresset som skapes av digitale distraksjoner som snapchat og youtube og alt annet som plinger. Det stresser nervesystemet og gjør at vi konsentrerer oss dårligere, både store og små, mener hun. Google er heller ikke helt uskyldig.

les også
Å miste en pappa

– Hvis det er sånn at vi skal google hver gang vi lurer på noe, så lærer vi ikke veldig mye. Barn og unge nå lærer ikke å tenke kritisk, tenke logisk, de lærer ikke å reflektere. Vi skanner ting hele tiden, i stedet for å gå i dybden. For å virkelig lære noe og forstå det så må vi ha tid til å reflektere, sier hun.

Trøbbel med matteleksene? Slik blir de lettere å takle

Mobilen er passiviserende

Ansvaret ligger i første rekke hos foreldrene, mener Johnsen.

– Vi må sørge for at barna har nok stimulerende aktiviteter. Da mener jeg ikke mobiltelefoner og ipad, som er kjapt og passiviserende, men aktiviteter hvor de må bruke sansene og hendene og jobbe med hodet.

Johnsen mener at vi må «ta tilbake aktivitetene hjernen vår trenger», både de fysiske og mentale. Krabbe på gressplener, klatre i trær, skape med hendene og jobbe med mentale oppgaver. Da vokser og trives hjernen. Gevinsten er barn som opplever mestring og blir nysgjerrige, begeistret og får lyst til å lære mer.

– Læring er gøy! Det er det vi er født til og det vi elsker fra vi er bitte små. Og vi lærer i et forrykende tempo. Jo tidligere vi voksne greier å legge et godt grunnlag for at barna skal lære, jo bedre for barna.

Teknologi og læring

Hun er ikke mot teknologi, understreker hun, og sier at vi kan ha mye glede og nytte av den – også innenfor læring. Men det er viktig å være bevisst på hva hjernen trenger.

les også
Vil kaste lys over de usynlige barna

– Vi skal bruke teknologien, det er ikke den som skal bruke oss. Hjernen vår er eldgammel. Vi har behov for så mye annet enn å være tilgjengelige hele tiden. Vi trenger å være sammen med andre, vi trenger næringsrik mat, vi trenger å bruke sansene, kroppen og hodet, og vi trenger å oppleve mestring og glede, sier Johnsen.

I "Den skikkelig gøyale hjernetrimboken" har hun oppgaver som hun oppfordrer barn og foreldre til å gjøre sammen.

- Barn synes det er kjempegøy å gjøre ting sammen med foreldrene sine. Vi voksne må være gode rollemodeller, for vi er ikke alltid så flinke til å legge bort telefonene våre heller. Hvis boka kan minne foreldre på å legge bort alt rundt seg og bare være sammen og gjøre gode, gammeldagse ting, så hadde det vært veldig fint.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .