– Vi blir ikke lykkeligere av utenlandsferie

Hjemmeferie
HJEMME BEST: Kari og Joakim Lilleløkken Lindh koser seg med barna Isabelle og Julian hjemme i ferien. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Føler du på et press om at dere bør reise bort i ferien fordi «alle» andre gjør det? Det er de gode opplevelsene sammen med nære voksenpersoner barna oftest husker.

– Slike opplevelser kan skapes hvor som helst. Alt den voksne trenger å gjøre er å være genuint tilstede. Legg bort mobiltelefonen og vær nysgjerrig og opptatt av det barna er opptatt av, sier Stine-Marte W. Konradsen, koordinator hos Home-Start Familiekontakten i Trondheim.

At sosiale medier er en stor del av manges liv og at vi der stadig blir eksponert for bilder hvor både barn og foreldre fremstår glade og fornøyde, tror hun lett kan føre til et press blant barnefamilier.

les også
Barneoppdragelse: 15 tips om grensesetting

– Det er kjent at det vi deler i stor grad er bilder hvor vi er lykkelige. Virkeligheten er jo ikke slik at vi bare har lykkelige øyeblikk, og vi blir heller ikke nødvendigvis lykkeligere av å tilbringe ferien utenlands.

Les også: Vi skulle til Maldivene. Det ble heim til mor.

Gode hverdagsøyeblikk

Stine-Marte Konradsen
Stine-Marte W. Konradsen. Foto: privat
Voksne kan lære mye av barna som har en helt egen evne til å leve her og nå. Ofte er det heller ikke så mye som skal til for å glede dem.

– Hverdagen er så hektisk for mange barnefamilier, så en ferie hjemme kan faktisk oppleves som godt og befriende for både små og store, sier Konradsen.

Les også: Aktiviteter for deg som har hjemmeferie

Hun er opptatt av at vi som voksne har et ansvar for å hjelpe barna å forstå samfunnet vi lever i og se mulighetene som finnes. Det er ikke slik at alle familier har mulighet til å reise på utenlandsferie hvert år, og dette er heller ikke avgjørende for å kunne skape gode ferieminner.

– Hvordan vi som voksne forholder oss til dette, og hva vi sier høyt foran og til barna, kan ofte få avgjørende betydning for hva de selv tenker og forventer, råder hun.

Les også: Slik lærer du barna å stå imot ytre press

Hjemme best

For Kari Lilleløkken Lindh (32), mannen Joakim (33) og barna Isabelle (3) og Julian (5 måneder) blir det ferie hjemme på Ullern i Oslo denne sommeren.

– Vi er enige om at dette passer helt perfekt i år! For oss er sommerferien en fin mulighet for å treffe familie som bor langt unna. Forrige gang vi dro endte det med at eldstemann ble bilsyk og babyen gråt store deler av turen, så dette frister ikke til gjentakelse med det aller første, forteller Kari med et smil.

Les også: Ferie er ikke fri

Med hage, lekeområde i nærheten og mange barn i nabolaget blir det nok å ta seg til.

– Og så håper vi jo på å få besøk av besteforeldre i løpet av sommeren.

Hjemmeferie
AVSLAPPENDE: Ingen pakking, ingen bilsyke. Familien Lilleløkken Lindh er fornøyde med å tilbringe ferien hjemme. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Tobarnsmoren tror det for mange er forventet at man reiser bort, enten det er på hytta, for å besøke familie utenbys eller på utenlandsferie. Selv kjenner hun ikke på presset, og hun mener barnefamilier må velge det som passer hver enkelt best, uten hele tiden å skulle sammenligne seg med andre.

– Ferie hjemme er supert! Vi får muligheten til å få gjort masse i hjemmet, samtidig som det tar bort alt stress med pakking, barna slipper å forholde seg til endrede rutiner, og vi kan få tid til aktiviteter som vi kanskje ikke alltid rekker i helgene, sier Kari, og legger til:

les også
11 smarte apper for barnefamilier

– Jeg tror vi som foreldre må lære oss å gi litt mer slakk og legge bort den dårlige samvittigheten. Det aller viktigste vi kan gi barna er tiden og oppmerksomheten vår. Gjør man hyggelige ting sammen, så blir ferien fin uavhengig av hvor den tilbringes.

Les også: Flere reiser på interrail med barn

Koble fra tidspress

– Det er ikke synd på barn som tilbringer ferien hjemme, så lenge de ikke bare sitter inne foran hver sin datamaskin, eller bare blir gående rundt i leiligheten, forteller barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Hjemmeferie
SOMMERSYKKEL: Isabelle har mange aktivitetsmuligheter hjemme i ferien. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Hun påpeker at dagens barn har som regel temmelig tett program i hverdagen med barnehage, skole, SFO/AKS, lekser og gjerne flere fritidsaktiviteter i uken. De får som regel for liten tid til å la humla suse, leke i fred med lekene eller vennene sine, sykle rundt med noen kamerater, eller slenge seg ned med en bok. Samtidig er de gjerne for lite fysisk aktive, eller de er aktive, men da i organiserte idretter.

Les også: 15 tips til en vellykket telttur

les også
Barnas alder ved skilsmisse har betydning for bruken av antidepressiva

– Å ha hjemmeferie kan gi barn mulighet for bare å slappe av og koble fra tidspress og voksenstyrte aktiviteter. De trenger å være i fysisk aktivitet hver dag, og gjerne oppleve noe, men det trengs ikke dyre eller ambisiøse prosjekter for å få det til, sier Gerhardsen, og kommer med et tips:

– Noen er redde barna ikke skal ha nok å fortelle når de kommer tilbake på skole eller i barnehage. Det å ta noen bilder, og sitte sammen kvelden før skolestart og se gjennom minnene kan hjelpe på hukommelsen, slik at de husker hva som har vært spennende med deres sommerferie, selv om den ikke gikk til et eksotisk land.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .