Verdens prematurdag: Derfor er den viktig

PREMATURBARN: Mamma Camilla Dyrøy Toft sammen med Sofie og Petter, som begge ble født mange uker før termin. Foto: Marit Hommedal

– Jeg vet vi har vært heldige, sier Camilla Dyrøy Toft, mor til to for tidlig fødte barn. I dag markeres Verdens Prematurdag over hele kloden.

På Sotra, ei øy utenfor Bergen, møter vi Camilla Dyrøy Toft (37), mannen Halvard (36) og barna Sofie (12), Petter (5) og Malvin (7 måneder). De to eldste kom til verden mange uker før termin.

Veide under 1600 gram
– På grunn av alvorlig svangerskapsforgiftning ble Sofie tatt ut med keisersnitt i uke 33. Med sine knappe 1600 gram var hun så liten, men i mine øyne helt perfekt. Det var en ubeskrivelig følelse da hun ble lagt på brystet mitt for første gang, forteller Camilla.

les også
Når hverdagen blir et eventyr

Sofie viste seg å være sterk. Etter et nesten fire ukers opphold på nyfødtintensivavdelingen, hvor hun trengte litt pustehjelp og slet med spising, fikk hun komme hjem. Da Camilla på nytt ble gravid, forberedte legene henne på at det var stor sannsynlighet for at hun kom til å føde prematurt også denne gangen.

Prematur baby
PREMATUR: Petter, 3 uker gammel. Foto: privat

– Jeg fikk tett oppfølging og følte meg godt ivaretatt. Babyen var liten på alle svangerskapskontrollene, men i uke 34 oppdaget de at han ikke vokste som han skulle, og jeg ble nok en gang gjort klar for operasjon. Petter veide 1910 gram da han ble født, og var knapt større enn storesøsteren, sier Camilla, og legger smilende til:

– For meg føltes det helt normalt med en liten baby, siden det var dette jeg var vant til. Jeg husker at jeg så på de terminfødte babyene og tenkte at de var unormalt store.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Dramatisk
Selv om fødselen gikk bra og babyen skrek idet han kom ut, ble minuttene som fulgte ganske dramatiske for den nybakte mammaen.

– Plutselig kom det ikke en lyd, og jeg kjente på en sterk redsel. Mens jeg ble trillet over til barselavdelingen, måtte Petter legges inn på barneklinikken. Jeg hadde trodd at han skulle få være hos meg hele tiden, siden dette var noe legene hadde forespeilet meg, og jeg var derfor ikke forberedt på det som skjedde.

Det viste seg at den lille trengte litt pustehjelp i starten.

– En sen kveld, to døgn etter fødsel, ringte de fra nyfødtintensivavdelingen. Jeg fikk vite at Petter hadde fått en infeksjon, og at han måtte legges i respirator.

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Camilla forteller at dette gjorde henne livredd. Det eneste hun ville var å holde gutten sin.

les også
Historien om «Baby Shark»

– Jeg fikk ikke være til stede ved intubasjon av respirator, og jeg opplevde hele situasjonen som veldig skremmende. Da jeg endelig fikk komme inn i rommet, forsikret både leger og sykepleiere meg om at Petter nå fikk slappe av og at han var i de tryggeste hender.

FØLER SEG HELDIGE: Camilla Dyrøy Toft og mannen Halvard sammen med barna Sofie (12), Petter (5) og Malvin (7 måneder). De to eldste kom til verden flere uker før termin. – Jeg føler meg så takknemlig, og vet vi har vært heldige, sier Camilla. Foto: Marit Hommedal

Ble rolig på brystet
– Dagene som fulgte var tøffe, men jeg ble varm om hjertet da sykepleierne som passet på ham døgnet rundt kunne fortelle meg at Petter trengte mindre pustehjelp og en lavere dose medisinering da han kjente hånden min på kroppen sin.

Så ofte som mulig var Camilla hos ham, og hadde ham tett inntil seg på brystet. Mammas varme og pust gjorde den lille så rolig. Ettermiddagene og kveldene tilbragte hun med Sofie.

Les også: Slik blir du en god partner på fødestua

Etter knappe tre uker fikk Petter endelig komme hjem.

les også
«Funkygine» fra «Bloggerne» om første jul uten alle barna: – Det er tøft

– Jeg føler meg så takknemlig, og vet vi har vært heldige. Både Sofie og Petter har klart seg veldig bra. De stortrives i barnehagen og på skolen, er glade, sosiale og har mange venner. Ekstra stas er det de helgene sønnen til Halvard, Konrad Emil på ti år, kommer på besøk. De er alle stolte storesøsken til lillebror Malvin, og har en stor omsorg for hverandre.

Følsomme for lyd
Camilla forteller at begge er redde for høye lyder, noe som ikke er så uvanlig for premature, og at familien tar hensyn til dette i hverdagen.

– I dag er det vanskelig å se på dem at de kom til verden så altfor tidlig, og de er på nivå med sine jevnaldrende. Jeg er glad for at man på Verdens Prematurdag setter fokus på alle våre små mirakler der ute – de har en helt utrolig styrke.

IKKE UVANLIG Å FÅ FLERE PREMATURBARN: Da Camilla igjen ble gravid, forberedte legene henne på at det var stor sannsynlighet for at hun kom til å føde prematurt også denne gangen. Nå er sønnen Petter fem år, og fungerer helt fint. Foto: Marit Hommedal

Viktig dag
På Verdens Prematurdag 17. november lyser en rekke kjente bygninger i lilla til ære for alle de 500.000 babyer som hvert år fødes for tidlig i Europa.

Hanne Marit Isdal fra Oslo er styremedlem i Prematurforeningen og mamma til seks år gamle Mina som veide 730 gram og var 32 centimeter lang da hun kom til verden i uke 28.

les også
Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

– For oss er prematurdagen viktig, og Mina er stolt over å ha en «egen» dag. Hun vil gjerne ha på seg lilla klær og fortelle de andre barna at hun er født for tidlig. Dette synes jeg er en flott motvekt til den problematiseringen og stigmatiseringen som ofte kan følge av å ha en eller flere diagnoser, sier Hanne.

Hanne Isdal og datteren Mina. Foto: Privat

Prematurforeningen er opptatt av dagen som en anledning til å samles og feire sammen. Like viktig er det å sette fokus på premature som pasientgruppe.

les også
Pappastylistene

– Å spre kunnskap og bevisstgjøre er viktig for stadig bedre behandling i Norge og i solidaritet med prematurfødte i land der helsevesenet har knappere ressurser enn her hos oss. Prematurdagen 17/11 har spredt seg fra Europa til markeringer over hele verden.

Hjelp til livsmestring
Prematurforeldre lurer på hvordan det skal gå med barnet deres, og her ønsker Prematurforeningen å kunne gi støtte og veiledning.

– I begynnelsen dreier bekymringene seg mest om helse. Så kommer mange spørsmål om møtet med verden; hvordan vil det bli å begynne i barnehagen, hva med overgang til storbarnavdeling og hvordan skolestart vil bli. Det handler om hvordan barna vil mestre livet, rett og slett.

Les også: Kristin (31) skrev seg gjennom fødselsdepresjonen

Visste du at:

Prematur betyr «førmoden». Et svangerskap varer vanligvis mellom 37 og 42 uker. Hvis fødselen skjer før uke 37 er over, er det en for tidlig fødsel.

Premature barn fødes i dag med fødselsvekt ned mot 500-1000 gram, og det er vanlig å forsøke å redde dem helt ned til uke 23-24.

Hvert år fødes ca. 4000 barn prematurt i Norge, de fleste av disse mellom uke 32 og36. I Europa ligger tallet på om lag 500.000 årlig.

I Norge vil mer enn 50 prosent av barn født etter 25-27 uker, overleve.

Årlig fødes det her hjemme 215 barn med vekt på under 1000 gram, noe som regnes som ekstremt lav fødselsvekt.

Kilde: Prematurforeningen.no, Nhi.no og Helsenorge.no

Årsaker til prematur fødsel:

les også
Familievenner gir nærhet og fellesskap

* Hos noen er det dårlig morkakefunksjon som gjør at barnet/fosteret ikke har det bra i livmoren. Det betyr at det blir dårlig sirkulasjon og næring til fosteret, slik at fosterets liv er truet. I den situasjonen må man forløse mor.

* En annen situasjon som oppstår er noe som kalles preklampsi/eklampsi (svangerskapsforgiftning). Det er en tilstand som kan være livstruende for mor, slik at man må forløse barnet.

* Det kan oppstå infeksjon som påvirker fosteret.

* Spontan vannavgang, her er det ikke alltid noen forklaring, noen ganger kan det være infeksjon som ligger bak.

* Spontan fødsel prematurt uten at dette kan forklares, det kan også være infeksjon som ligger bak.

Kilde: Tom Stiris, overlege ved nyfødt intensiv, Oslo Universitetssykehus Ullevål

Har du lest denne? Kommmentar: Velkommen til Hotell Mutter´n

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .