Veldedig jul skaper samhold mellom mor og datter

GODE HJELPERE I JULEN: Ann-Katrin Toresen (38) og datteren Michelle (10), sammen med Ronny Johnsen, organisasjonsleder i Rett Fram Opplevelser. Foto: Privat

Barn kan lære mye av å skape en fin jul for andre. Kan balansere bildet av julen som en primært materialistisk tid, mener familieterapeut.

– Å ta med barna på frivillig arbeid i juletiden, kan gjøre at de forstår julen som noe mer meningsfylt, som en tid hvor vi tar vare både på våre nære og på mennesker vi ikke kjenner, sier familieterapeut Line Jonsborg ved Nydalen Helsehus.

Hun tror det kan balansere bildet av julen som en tid mest for gaver og materialistiske ting. Mange opplever høytiden særlig vanskelig om de er uten nære, eller om relasjonene til familie og venner er vanskelige.

– Når alt skal være så fint, og alle tilsynelatende har noen å dele julen med, blir det ekstra tøft å være den som ikke har noen.

Les også: Blogg: Julekalender FRA barna

Julebord for barnefamilier

les også
Hvilken foreldretype er du?

Ann-Katrin Toresen (38) og datteren Michelle (10) fra Lier, har valgt å gi av sin egen tid til andre nå i desembermåneden. Gjennom den frivillige organisasjonen Rett Fram Opplevelser arrangerer de for andre år på rad julebord for barnefamilier.

– Vi sørger for god julestemning, serverer julemiddag med dessert og kaker, leverer ut julegaver og passer på at både barn og foreldre får en minnerik opplevelse, sier Ann-Katrin. 

– Målet er at både barn og voksne skal kose seg sammen i en rolig atmosfære, og at de forhåpentligvis vil få med seg minner for livet.

Les også: Blogg: Tre nøtter fra antisupermamma

MYE Å SNAKKE OM: Michelle og Ann-Katrin snakker gjennom opplevelsene ved arrangementet og all situasjonene de kommer opp i etter at festen er over.

Også ellers i året bidrar hun som frivillig, men synes det er ekstra fint å kunne stille opp i julehøytiden.

– Stemningen er så god. Det varmer virkelig å få se gleden som skinner i øynene til barna. Og foreldre får et pusterom hvor de kan slappe ordentlig av og bare være til stede sammen med barna, tross utfordrende hverdager, sier Ann-Katrin.

Les også: Ivrige julepyntede mer lykkelige?

Skaper toleranse

For Toresen var det naturlig å ta datteren med på prosjektet. Hun tror Michelle lærer mye om menneskeverd gjennom frivillig arbeid.

– Vi kan alle ha vanskelige perioder, og jeg tenker det er viktig for barn å lære at dette kan gjelde alle type mennesker. 

Hun opplever at felles opplevelser og lagarbeid som dette er med på å styrke forholdet mellom mor og datter.

les også
Barneoppdragelse: 15 tips om grensesetting

– Det gir rom for gode og viktige samtaler. I ettertid reflekterer vi over hva vi har gjort, hva det har betydd både for andre og oss selv, hva det kan lære oss og hva vi kan gjøre for å hjelpe på andre måter.

Les også: 5 enkle juleprosjekter du kan lage sammen med barna

Ikke bare mamma gleder seg over å bidra til julehøytiden med frivillighetsarbeid.

– Jeg synes det er fint fordi mamma også er med, og det er så koselig på disse julefeiringene, sier Michelle.

– Mange synes at jeg er så snill som hjelper til, og det er så gøy å bli kjent med mange andre barn!

LÆRERIKT OGSÅ FOR BARN: Familieterapeut Line Jonsborg ved Nydalen Helsehus, bekrefter at det finnes mange måter å oppleve julen på for ulike familier. For noen er det en terskel å komme som gjest på veldedig arrangement uten å føle skam.

Velstand ulikt fordelt

les også
Barn og angst: Gode råd til foreldre og barn

– Barn kan lære mye av å være med og skape en fin jul for andre. Det er en fin anledning til å snakke om at ikke alle har det like lett, og om at materiell velstand er ulikt fordelt. Men også om at i en del familier er det kanskje ikke så hyggelig i julen, sier Jonsborg.

Det kan være vanskelig for noen å komme på slike arrangementer som gjest, og det kan kjennes skamfullt ikke å ha noen å være sammen med. Snakk derfor gjerne med barna om likeverdighet, og at hjelpere og gjester dypest sett er i samme båt, råder familieterapeuten.

Les også: Slik bli barnet modigere i matveien

Det kan kreve mot å møte opp som gjest på et slikt arrangement uten å føle skam, påpeker hun.

les også
Møt Familieklubbens bloggere

– Det skal vi ha respekt for. Mange bidrar nok også heller som frivillig, fordi det oppleves som mindre skamfullt enn å komme som gjest. Dette kan det være fint å sette ord på og reflektere rundt sammen med barna.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .