Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

Sparetips jul
Foto: Shutterstock/ Scanpix

Frykter du at julen blir et økonomisk dragsug? Gjenvinn kontrollen med enkle grep.

Ifølge en undersøkelse av Respons Analyse for DNB skal hver og én av oss i år gjennomsnittlig bruke cirka 11 100 kroner på julefeiringen, selv om summen i realiteten selvsagt varierer veldig fra familie til familie.

Har du lyst å beholde en viss økonomisk kontroll på årets julefeiring? I så fall finner du gode tips fra forbrukerøkonom Magne Gundersen (MG), fagsjef Anne Gundersen (AG), finansrådgiver Hanna Folkvord (HF) og Gnierfru-blogger Isabell Gravdal (IG) her:

les også
Pappastylistene

1. Sett opp budsjett for hvor mye penger du skal bruke på julemat, julegaver, julepynt, juleaktiviteter osv. Da får du bedre oversikt og vil spare mer penger enn ved impulshandling. Dersom man ikke setter opp et budsjett, er det fort gjort å miste oversikten. Kun sju prosent av oss satte opp budsjett i fjor, men det er fort gjort. (HF)

Les også: Smarte sparetips for familier

2. Gi tjenester eller opplevelser i julegave i stedet for ting. Måk oppkjørselen til bestefar eller inviter noen på middag. Gleden ved å gjøre noe sammen overgår en plastdings. (MG)

3. Start tidlig med julegaveliste og handle inn i løpet av året. Dersom du ikke fikk gjort dette i år, har du en ny mulighet når januar kommer. En slik julegaveliste gir deg bedre oversikt over hvem du skal gi gave til og hvor mye du skal bruke. (HF)

4. Og mens du først er i gang: Sett opp julegaveliste for 2018 allerede nå. Har du en bufferkonto, ta ut en gitt sum du føler du har råd til å bruke på neste års julegaver. Kjøp gaver på salg i romjulen eller etter nyttår. Skriv ned hva du har kjøpt, hvor mye det kostet og til hvem. Man trenger ikke gjøre alle ferdig, men man sparer mye penger på å kjøpe ordentlige ting på salg. (IG)

5. Gi hjemmelagde julegaver. Her kan du spare masse, og det er mye koseligere å få en gave du har brukt tid på. (HF)

Les også: Lag ditt eget konglejuletre

6. Julemat – skriv handleliste og dra på storhandel. (HF)

7. Gi bort tiden din i gave: Er det noen du sjelden rekker å besøke, ta med en blomst eller en annen liten gave og la dem få litt tid med deg i tillegg. (IG)

8. Julen betyr mye mat. Ha som mål å kaste minst mulig. Bruk romjulen til å google oppskrifter du kan lage restemat av – eller frys ned restene til senere. (IG)

Julesparetips
Foto: Shutterstock/Scanpix

9. Barn trenger ikke overøses med materielle gaver, selv om de har ønsket seg hele leketøyskatalogen. På tross av at det er gøy å se glade barn, prøv å glede dem på en annen måte. Turer i skog og mark, vannkrig hjemme til sommeren med voksne mot barn, skitur, aketur osv. Gi bort tiden din til barna også. (IG)

Les også: Lær barna om økonomi og sparing

les også
Slik er livet med mange barn

10. Skal du arrangere julaften? Kjør spleiselag: Spør mor om hun kan ta med medisterkaker, bror om han kan ha med pølser, søster om riskrem og så videre. Da har de konkrete ting å forholde seg til, og alle bidrar med noe, så ikke alt faller på deg. Men spør pent, ikke forvent eller forlang. (IG)

11. Gi gjerne en gave til noen som trenger det mer enn deg. Gi et gavekort på skolebøker eller vaksiner til noen som trenger det. Det er verdifullt i lengden, og man unngår at barna betrakter ønskelisten som en bestillingsliste. (AG)

(Kilder: Anne Gundersen/Sparebank1, Hanna Folkvord/DNB, Magne Gundersen/Sparebank1, Isabell Gravdal/Gnierfru.blogg.no)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .