Ufrivillig barnløs: – Dårlig sædkvalitet et tabu

VIL HA BARN: Ole Martin Sætnan og kona Thora opplevde at det tæret på psykisk å finne ut at de ikke kunne få barn på vanlig måte. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

Ole Martin Sætnan fikk beskjed om at han ikke kunne få barn på vanlig måte. – Jeg følte meg ikke som en mann, sier han.

«Hvordan kan hun elske meg?»

Det spørsmålet stilte Ole Martin Sætnan (26) seg i fjor. Han hadde fått beskjed om at sædkvaliteten var så dårlig at det var liten sannsynlighet for at han og kona Thora (24) kunne få barn på vanlig måte.

les også
Smarte sparetips for familier

– Jeg følte at jeg hadde ødelagt alt, og tenkte at vi måtte skilles. JEG skulle jo ikke være et hinder for henne. Det var beintøft, sier Ole Martin.

Halvannet år med prøving
Det har gått et år siden den tøffeste tiden i parets forhold veltet inn over dem på seinsommeren 2016. Paret har vært sammen siden 2014 og bor på Hell litt nord for Trondheim. De møtte hverandre på Trondheims-restauranten der Ole Martin er kjøkkensjef og Thora er servitør. Ikke som et «kjærlighet ved første blikk»-opplegg, men som en gradvis prosess.

– Venninnene dine visste at du var forelsket i meg lenge før du visste det selv, smiler Ole Martin.

For tre år siden flyttet de sammen, og en stund etterpå sluttet Thora på p-pillen.

– Vi tenkte det kunne gå sin gang. Holdningen var at det skjer hvis det skjer. Etter seks måneder uten graviditet begynte jeg å tenke at noe kunne være galt, sier Thora.

STYRKET FORHOLDET: Thora og Ole Martin Sætnan opplever at prosessen de har gått gjennom har gjort dem sterkere som par. Nå står de frem om sin ufrivillige barnløshet i håp om å bryte ned tabuet de føler knytter seg til mannlig infertilitet. Foto: Privat

– Vi prøvde å si til oss selv at det var normalt at graviditet lar vente på seg. Men da det hadde gått halvannet år, tok vi kontakt med legen for utredning, sier Ole Martin.

les også
Veldedig jul skaper samhold mellom mor og datter

Holdt det for seg selv
Thoras prøver og undersøkelser, som ble gjort først, viste at alt var i orden. Ole Martin måtte deretter inn til en kontroll som ikke ga paret det ønskede resultatet.

– Det å få beskjed om at jeg hadde nedsatt sædkvalitet, at jeg nærmest var steril, gjorde at jeg følte at jeg ikke var en mann med stor M. Man blir jo oppdratt til at det å bli far er en del av det å være mann. Så dette holdt jeg mest for meg selv. Det var kun noen få i den nærmeste kretsen som visste det, sier Ole Martin.

Blogg: Blir man lykkeligere av å ha barn?

les også
Sofie (12) drar alene til USA

Et tabu
Ifølge Norsk helseinformatikk sliter 15 prosent av norske par med å bli gravide. I en tredel av tilfellene skyldes det mannens sædkvalitet. Det betyr at ganske mange norske menn har nedsatt fruktbarhet.

– Det er mange som sliter med det samme som jeg. Likevel snakkes det ikke om det. Jeg opplever at det er et tabubelagt tema. Jeg fant ingen jeg kunne sammenligne meg med, sier Ole Martin.

To virkeligheter
Ole Martin og Thora forteller at tida etter at Ole Martin fikk beskjeden var vond. Det tæret på psykisk.

les også
Ett år som villmarksfamilie

– På jobb var det greit. Der gjorde jeg oppgaver jeg mestret. Men da jeg kom hjem, og så henne jeg elsker høyest i øynene ... Følelsen av å ha ødelagt for oss begge var sterkt til stede. Jeg sank lenger og lenger ned, og ba henne flere ganger om å gå fra meg, sier Ole Martin.

OVERVELDENDE RESPONS: Da Ole Martin Sætnan skrev et innlegg i Adresseavisen om situasjonen han og kona var i, var responsen over all forventning. Ifølge Norsk helseinformatikk sliter 15 prosent av norske par med å bli gravide. I en tredel av tilfellene skyldes det mannens sædkvalitet. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

– Det var merkelig å være midt oppi dette, og oppleve at virkelighetsforståelsene våre var så ulike. Jeg var klar på at dette ikke var hans feil, og at vi måtte finne ut av dette sammen. Men det gikk ikke gjennom før etter at det første sjokket hadde gitt seg, sier Thora.

les også
MGP-artist Chris Medina: Digger at norske kvinner ammer ute

Bagatelliserer sorgen
Sorgen over ikke å få barn på normal måte var en prosess de begge måtte gjennom. Prøverørsbehandling står for tur når Thora er ferdig med nylig påbegynte studier.

– Det er klart det ligger en sorg der over ikke å få barn på naturlig måte. At det skal bli til i et laboratorium. Jeg har opplevd at omgivelsene har bagatellisert følelsene man kan ha rundt dette. Noen sier at det «bare» er å gå for prøverør eller adopsjon. Samtidig vet vi at det ikke er bare-bare å gå gjennom prosessen med prøverør. Ikke er det sikkert at det lykkes heller, sier Thora.

Har du lest denne artikkelen? Bygger bro mellom fosterforeldre og foreldre

les også
Guro gikk mot strømmen – solgte barnas iPad

Vil bryte ned skammen
Prosessen har gjort paret sterkere, forteller de. De har også behov for å bryte ned skammen. Nylig skrev Ole Martin et innlegg på parets matblogg, der han delte sin historie og følelser rundt det å få beskjed om at han ikke hadde så nedsatt sædkvalitet at han ikke kunne få barn på vanlig måte. Innlegget ble også publisert i Adresseavisen.

– Responsen har vært overveldende. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger og historier fra andre menn som har slitt med det samme. Det er viktig at vi snakker om at menn kan slite med dette. Det må snakkes ihjel, ikke ties ihjel, sier Ole Martin.

Les også: Kan jeg tvinge ham til å snakke om følelser? Parterapeuten svarer.

– Årsaken forblir oftest uforklart

les også
Generasjonsbolig: – Et godt valg for mange

Peter Fedorcsak er avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus. Han sier at mellom 10 og 15 prosent av par i reproduktiv alder er ufrivillig barnløse. I en tredel av tilfellene skyldes det dårlig sædkvalitet eller fraværende sædceller ved utløsning hos mannen.

– Hos de fleste forblir årsaken uforklart. Man finner ikke en konkret medisinsk grunn til at sædkvaliteten er nedsatt. Blant de man finner årsaken hos, skyldes det i noen tilfeller arvelig kromosomfeil, infeksjoner som gjør sædlederne tette. Det er også enkelte sjeldne tilfeller av genfeil som cystisk fibrose eller hormonforstyrrelser som ligger bak, sier Fedorcsak.

Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus. Foto: Øystein H. Horgmo

– Kan gå ut over forholdet
Fedorcsak forteller at nedsatt sædkvalitet kan være en vond beskjed å få for mange par.

les også
Derfor er dette den beste foreldrestilen

– Mye av grunnen til at dette er vanskelig, er at de ikke vet årsaken. Dårlig sædkvalitet og det at mannen har vansker med - eller ikke kan få barn - på vanlig måte, kan gå ut over parforholdet. Likevel: De fleste finner en god måte å leve med det på. Er man to mennesker som støtter og elsker hverandre, vil det som regel gå bra, sier han.

Har du lest denne artikkelen? Den skumle parterapien

70 prosent blir gravide
Noen par opplever å bli gravide på vanlig måte til tross for dårlig sædkvalitet hos mannen, mens mange må ha prøverørsbehandling for å få ønsket om barn oppfylt.

les også
Når bør barnet få egen mobil?

– Prøverør er ganske effektivt. Rundt 30 prosent av pasientene blir gravide etter første forsøk med prøverør. Etter gjentatte behandlinger oppnår cirka 70 prosent av pasientene graviditet, sier Fedorcsak.

– Hvilke ulemper er forbundet med prøverørsbehandling?

– Det er en relativt kostbar behandling der de fleste pasientene må gjennom flere forsøk. Mange opplever behandlingen stressende og belastende, dels fordi kvinnen må gjennom hormonbehandling der hun selv må sette sprøyter hver dag. Behandlingsopplegget må følges tett, og mange er redd for å gjøre feil. Ikke minst har mange høye forventninger til resultatet, og kan oppleve skuffelser underveis. Prosedyrene kan være ubehagelige, og en sjelden gang gir det komplikasjoner, sier Fedorcsak.

les også
– Barn med humor blir bedre likt

Kommentar: 6 fordeler ved å være ufrivillig barnløs

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .