Tre uker, tre familier, én ferie

TRE FAMILIER PÅ TUR: Felles middag etter en dag på stranden for familiene som har prøvd seg som feriekamerater i tre uker. Fra venstre rundt bordet: Tormod, Noah, Olga, Naomi, Nikolai, Ole Anders, Jesper, Thomas, Charlotta. Foto: Privat

Mange fordeler, men like mange utfordringer: Møt familiene som dro på lang ferietur sammen. Og få deres beste tips – før du eventuelt prøver det samme. 

– Vi er alle sosiale familier, og har barn på samme alder som leker godt sammen. Vi følte oss derfor trygge på at en slik ferieform ville bli vellykket for alle, sier Olga Ødegård (40).

Sammen med ektemannen Ole Andreas Myhre Olsen (42) og barna Nikolai (8) og Naomi Louise (1) reiste hun til solfylte Florida sammen med to andre familier med barn, til sammen ble de en gjeng på seks store og fem små som la ut på en tre uker lang ferie sammen.

les også
Hva gjør du når barnet ditt stenger noen ute?

Planleggingen startet de i god tid, og møttes til både middager og hyttetur for å bli enige om dato, reisemål og bosted. I tillegg ble en lukket Facebook-gruppe brukt flittig for enkelt å kunne kommunisere.

– Vi planla det aller viktigste, men var ellers enige om å ta ting som det kommer. Utflukter ble tatt mer eller mindre på sparket. 

Blogg: Vi kaller det ferie

Mange fordeler

Tobarnsmoren mener det er mange fordeler ved å reise flere sammen, og trekker frem det at barna alltid har noen å leke med som noe av det viktigste.

– Ikke minst kan vi som voksne dele på oppgaver som å handle, lage mat og rydde. Å slippe å være alene om dette gjør at det blir mer tid sammen med barna og mer tid til å kunne slappe av og virkelig nyte feriedagene, smiler Olga, og legger til:

– Det gir også mulighet for å bryte opp de etablerte konstellasjonene. Noen kan ta med seg alle barna, alle guttene eller alle jentene kan finne på noe, og det gir samtidig hvert av parene anledning til å finne på noe uten at barna er med.

GIR FLERE MULIGHETER: Å dra flere familier på ferie sammen har mange fordeler, mener Olga Ødegård: – Det gir mulighet for å bryte opp de etablerte konstellasjonene. Noen kan ta med seg alle barna, og det gir samtidig hvert av parene anledning til å finne på noe uten at barna er med, sier hun. Foto: Privat

Viktig med dialog

Selv om de tre barnefamiliene gjorde masse sammen i løpet av den tre uker lange ferien, forteller Olga at det også var rom for egentid.

– Da vi besøkte ulike fornøyelsesparker, valgte vi å dra alene, men vi møtte de to andre familiene underveis. Måltidene hadde vi som regel felles i huset vi leide. Alle fedrene dro ut et par ganger alene for å oppleve en baseballkamp og spille golf, mens vi damer tok fri fra mann og barn ved noen anledninger for å nyte en rolig dag på stranden, shoppe eller dra ut for å spise. Dette fungerte rett og slett perfekt for oss alle!

Olga forteller om få konflikter mellom barna, og at de opplevde at det ikke var behov for å lage felles «kjøreregler» i forkant av turen. Avtaler ble gjort fortløpende ved at en voksen tok en samtale med alle barna samtidig når det ble nødvendig.

les også
Slik snakker du med barn om seksuelle overgrep

– Det ble faktisk overraskende lite is- og godterispising. Leggetider styrte hver enkelt familie selv, og barna forsto at noen trenger mer søvn enn andre. Bruk av iPad og mobil var nok det som oftest kom opp som en utfordring, men det løste seg raskt gjennom en god dialog mellom oss voksne, sier Olga.

Kommentar: Etter sommerferien-blues

En rekke utfordringer

 

Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini / Cappelen Damm
Å reise flere småbarnsfamilier sammen kan være veldig flott, især om barna går noenlunde godt overens. Det gir barna flere lekekamerater å velge mellom, og kan være med på å knytte varige vennskapsbånd, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

– Det gir også dere som voksne litt flere å prate med og dele opplevelser med, og ikke minst skaper det et mer sosialt liv rundt kveldene, som naturlig nok må tilbringes i umiddelbar nærhet til der barna sover, og ikke på en flott restaurant.

les også
Slik forholder du deg til aldersgrensene på spill og sosiale medier

Gerhardsen peker på utfordringer som at man kommer veldig tett på andres barneoppdragelse, med alt det kan innebære av avvik fra det deres familie synes er greit. 

Les også: Hva gjør du når barnet blir syk på ferie?

Lurt å «prøvekjøre»

Kanskje vil dine egne barn la seg inspirere litt vel mye til å herje rundt når de oppdager at det er fritt frem for de andre barna i følget, eller det kan være at du kjenner noen temmelig oppgitte blikk på deg når du lar dine barn få forsyne seg av kun det de liker, mens de andre barna må spise opp alt før de får påfyll.

les også
Slik kommer barna tilbake til rutinene

– Selv om du kjenner de andre voksne fra før de fikk barn, er det nesten umulig å spå hvordan de er som foreldre. På samme måte kan de kjempekoselige voksne du treffer på foreldremøter og som du «klikker med» umiddelbart, være veldig annerledes som foreldre enn du forestilte deg, påpeker Gerhardsen.

Hun mener derfor at det er lurt å «prøvekjøre» litt ved å be hverandre på nettopp middager og dagsturer, for å få et bilde av hvor dere er forskjellige. Mange av ulikhetene vil det være vanskelig å få øye på før man faktisk er sammen. 

Les også: – Vi blir ikke lykkeligere av utenlandsferie

Jungelens lov og øl til lunsj

les også
Verdens prematurdag: Derfor er den viktig

Hvordan løser for eksempel venneparet konflikter mellom barna? Ved å la jungelens lov råde, eller ved å gå kjapt inn som dommer for å sikre rettferdighet? Gerhardsen påpeker at det er få ting som kjøler ned et vennskap mellom voksne så fort som opplevelsen av at den andre lar sine barn behandle ditt barn stygt.

– Hvordan reagerer man når en fireåring sutrende erklærer at hun er sliten? Er det da en selvfølge at turen avbrytes og alle snur umiddelbart, skal hun lokkes og lures med godteri, eller får hun beskjed om å skjerpe seg og ikke ødelegge for de andre?

Ikke minst er det ifølge psykologen en fordel å gå igjennom hvilke tanker den andre familien har om leggetider og regler for bruk av mobil og skjerm: Skal de få styre skjermbruken selv siden de «tross alt har ferie», eller skal også ti-tolvåringer få beskjed om å skru av skjermen og komme seg utendørs jevnlig?

les også
Slik lærer du barna å håndtere konflikter

– Det blir ekstra vanskelig om barna dine ser at de andre barna får styre slikt selv, og også bråk om de skjønner at det er deres mamma eller pappa som sørger for at «kjipe» regler innføres for alle, sier Gerhardsen, og legger til:

Alkoholbruk under ferien er et annet tema som det kan være lurt å ha snakket om på forhånd, selv om det oppleves sensitivt. Det å ha tilbrakt en lørdagskveld eller to sammen gir deg en pekepinn på forbruket, og ikke minst holdninger til om man skal vente til barna har lagt seg, eller om man gjerne spretter en øl til lunsj.

Psykologen: Rutiner også i ferien?

Alltid noen å leke med

les også
Sofie (12) drar alene til USA

Tilbake hos småbarnsfamilien har Nikolai fått besøk av ferievennene sine for lek og moro. På spørsmål om hva som var det beste med å reise sammen med så mange voksne og barn, kommer svarene kjapt:

– Det var alltid noen barn jeg kunne leke med, og alltid noen voksne i nærheten om jeg trengte hjelp til noe. Da ferien var slutt, synes jeg det var rart, og litt trist, å tenke på at vi ikke skulle våkne opp sammen med alle de andre, sier Nikolai.

KOMBINERT FAMILIEMORO: Barna leker i bassenget ved huset i Orlando. Bak fra venstre bak: Alma, Nikolai, Naomi, Jesper og Noah (foran). – Det var alltid noen barn jeg kunne leke med, og alltid noen voksne i nærheten om jeg trengte hjelp til noe, sier Nikolai om ferieformen. Foto: Privat

Noah nikker samtykkende.

– Og så var det alltid noen som jeg kunne bade sammen med eller spille Minecraft med.

Blogg: 5 tips for ferie med barn

Tips for familier som vil feriere sammen

* Ikke planlegg altfor mye. Det er fint å kunne ta ting på sparket.

* Ofte vil det være økonomisk gunstig å reise flere familier sammen, da det gir mulighet for å kunne leie et større feriested.

* Vær forberedt på at det ikke vil være mulig å imøtekomme alle forventninger.

* Vær åpne for forslag, men også åpne for at det er forskjeller familiene imellom.

* Opprett en egen Facebook-gruppe hvor dere kan planlegge turen. 

* Opprett en felles konto hvor alle setter inn et avtalt beløp som går til 
fellesutgifter som mat og husholdning. 

les også
Aktiviteter du kan gjøre med barna på lavt feriebudsjett

* Dra gjerne på en hyttetur eller lignende sammen før den store reisen. Da ser man raskt hvilke rutiner de ulike familiene har, og hva som eventuelt kan bli utfordrende over tid. Å være forberedt gjør det enklere for alle å kunne gi uttrykk for hva som er viktig for den enkelte.

* Ta hensyn til hverandre, og sørg for at dere får tid både sammen og alene.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .