Tom Egeland: – For barna selv kan det knapt bli drøyt nok

SKUMMEL TYPE: Tom Egeland debuterer nå som en forfatterne bak grøsserserien «Marg og Bein» Foto: Thomas Andreassen, VG

Tom Egeland er en av forfatterne bak «Marg & Bein», en grøsserserie for barn og unge. – Barn søker mot intense følelser, en av dem er frykt.

– Veldig mange barn elsker å bli skremt, sier forfatter Tom Egeland til VG. 

Les også: Smarte påskeegg for de minste

Egeland har en rekke thrillere og grøssere på repertoaret, og har også skrevet flere barne- og ungdomsbøker.

les også
Norsk pappaperm går verden rundt

Nå er han aktuell med grøsserserien «Marg & Bein», sammen med forfatterne Arne Svingen og Ingunn Aamodt. Sistnevnte vant nylig Barnas bokpris for boken «Dukkens rette eier», en av bøkene i serien.

Serien går inn i sitt tolvte år og er fortsatt en favoritt blant barn og ungdom. Egeland overtar for Jon Ewo, som inntil nylig var blant forfatterne bak «Marg og Bein»-bøkene. 

Når kan barna lese krim?

Selv har Egeland alltid vært glad i gode spenningsromaner: 

GODT Å BLI REDD: – Det å bli redd er en god følelse så lenge du vet at du egentlig ikke er i fare, sier Tom Egeland. Foto: Thomas Andreassen, VG

– Jeg var åtte-ti år da jeg begynte å lese spøkelseshistorier og skumle fortellinger. Det gikk i Edgar Allan Poe og andre klassikere. 

– Det å bli redd er en god følelse så lenge du vet at du egentlig ikke er i fare. Kjenner du at hårene på armene reiser seg når du leser, men vet at dette er bare fantasi – da kan det være en god følelse. Voksne liker krim av akkurat samme grunn, sier Egeland. 

Les også: 22 inneaktiviteter du kan gjøre med barna i påsken

– Ikke minst barn søker mot de intense følelsene, og frykt er kanskje den mest intense av dem alle, det blir litt som å ta en berg-og-dal-bane i det verste stupet, den paniske frykten kombinert med vissheten om at det vil gå bra, legger han til. 

Når man kan begynne å lese skumle bøker for barn, tror ikke Egeland det fins noen fasit på. 

les også
– Foreldre drømmer om skilsmisse for å få mer egentid

– Det er veldig individuelt, men fra åtte-tiårsalderen evner barna å skjønne at det skumle de leser ikke er virkelig. Men barn er så forskjellige. Noen er livredde for den minste ting, andre er tøffe og modige. 

Les også: Påsketurmat til hele familien

Beskyttende foreldre

Egeland sier at om bokserien han nå blir en del av har et problem, er det foreldre og besteforeldre. De er ifølge forfatteren litt overbeskyttende.

– Min erfaring er at for barna selv kan det knapt bli drøyt nok, sier Egeland. 

Han har likevel forståelse for at mange voksne ønsker å skjerme barna sine for ting som kan virke skremmende.

les også
– Vannet gikk i uke 18: Det sa bare splæsj!

– Det å ville beskytte barna sine er et fint instinkt. Det er i seg selv ikke noe galt i det å ville gjøre det beste for barna sine. Men når det gjelder litteratur tror jeg det er en misforstått beskyttelse, sier Egeland.

Han fortsetter:

– Jeg tror barna møter en mye mer brutal virkelighet i dataspill og tv-spill og lignende, hvor foreldrene virkelig ikke aner hva barna står overfor. I så måte er litterære grøss veldig beskjedne og ufarlige. Jeg tror barna selv evner å skille mellom virkelighet og de fiktive universene de møter. De vet at det er fantasi. 

Bruk påsken til å lese bøker

Det er ikke bare «Marg & Bein» som er preget av grøss og gru. Bøker som «Harry Potter», og folkeeventyrene for den del, er også spekket med skumle og skrekkinngytende historier. 

For ikke å snakke om barnebøkene til Roald Dahl.

les også
Ufrivillig barnløs: – Dårlig sædkvalitet et tabu

– Både min kone og jeg leste veldig mye for barna da de var små. Blant annet Roald Dahls «Heksene». Den er jo virkelig skummel og fæl. Hvis Roald Dahl skulle vært sensurert av en politisk korrekt bibliotekar i dag, ville ingen barn fått lov til å lese ham. Men ungene elsker han. Han tar den helt ut, sparer ikke på noen ting, sier Egeland smilende. 

Les også: Foreldre slutter med høytlesning for tidlig

Han oppfordrer barnefamilier til å bruke påsken til å lese sammen: 

les også
Når jobben tar deg bort fra barna

– Påsken er en stille høytid, det er en perfekt mulighet til å samle ungene i armkroken noen timer og lese en bok. Det er en fin måte å komme seg unna hverdagens kjas og mas på. De fleste småbarnsfamiliers hverdag handler jo om å rekke ting, være tidsnok ute, komme seg på trening, få i seg kveldsmat, gjøre lekser, rekke ting. Påskeferien er en fin mulighet til å ta det med ro, drikke litt kakao og sitte og lese. Det tror jeg både foreldre og barn vil oppdage at bringer dem nærmere hverandre.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .