Tok med barna på drømmereisen

FAMILIE PÅ LANGTUR: Ingrid og Alexander Sundli Høibo tok med sine små tvillinger Emilie og William på en lang reise rundt i verden. Det har de ikke angret på. Foto: Privat

Å legge ut på langtur med småbarn, trenger ikke være noe problem. – Drømmer dere om å reise, ikke utsett det – bare gjør det, råder dette paret.

For Ingrid Høibo (35) og ektemannen Alexander (34) fra Oslo var den ultimate drømmen å legge ut på lengre reise, bare de to. Men hverdagen tok dem, og det passet liksom aldri. 

Så kom tvillingene Emilie og William til verden, den ene hadde kolikk og den andre var superaktiv. Reisedrømmen virket med ett fjernere enn noensinne.

les også
Eksperter om husarbeid: La barna bidra!

– Før tvillingene ble født var vi et travelt par, begge i gode jobber vi stortrivdes i, vi var sosiale i helgene og trente flere ganger i uken etter jobb. Feriene våre sparte vi opp, slik at vi fikk mulighet til å dra på lengre opplevelsesreiser, forteller Ingrid.

HOPPET I DET: – Om vi hadde blitt hjemme i Norge, ville vi begge ha vært i jobb og kun sett barna etter barnehagen og i helgene, sier Alexander Sundli Høibo. Foto: Privat

Solgte leiligheten

Det hadde hele tiden vært planen at familien på fire skulle flytte til Alexanders hjemby, Kristiansand. Da avgjørelsen var tatt, så de på dette som en unik sjanse til å ta fri noen måneder for å reise, før kursen settes sørover denne sommeren.

– Leiligheten ble solgt, og med penger på bok og en visshet om at vi uansett ville bli nødt til å si opp jobbene våre, så vi plutselig muligheten til å realisere drømmen vår. Det tok ikke lang tid før vi begge hadde levert oppsigelser og planleggingen for alvor kunne starte, fortsetter Ingrid.

Les også: 5 tips til deg som reiser med barn

De mest spenstige reisemålene ble raskt lagt på hylla, og med barna i bakhodet studerte de kart, flytider og destinasjoner. 

SJEKKER UT OPERAHUSET: Familien Sundli Høibo dro blant annet til Australia, New Zealand og Thailand med sine små tvillinger. Foto: Privat

– Valget falt til slutt på tre uker på familie-resort i Thailand sammen med min mor, så litt over en måned i bobil på kryss og tvers på New Zealand, etterfulgt av en deilig uke i Sydney med leilighet på Bondi Beach, og helt til sist en 18 dagers cruise i Stillehavet før vi rundet av med ni dager på Hawaii, beretter Ingrid.

Les også: Flyttet med hele familien til Australia

Opplevelser utenom det vanlige

Å reise med to små barn setter en del begrensninger, men dette ga også familien mange opplevelser som de ikke nødvendigvis ellers ville fått – som i Kaikora på sørøya på New Zealand, hvor de ønsket å dra på hvalsafari.

– Barn måtte være syv år for å kunne være med i båten. Vi booket derfor et helikopter og fikk se spermhval fra luften, forteller Ingrid entusiastisk.

ANNERLEDES HVALSAFARI: Slik kan man også studere spermhval om man reiser med småfolk på New Zealand. Foto: Privat

– Vi har rett og slett hatt utrolig mange slike morsomme, spennende og utfordrende opplevelser underveis, og når vi ser tilbake, føles hele reisen ganske uvirkelig og magisk.

Foreldrene har vært opptatt av å tenke muligheter fremfor begrensninger, og vekslet på å ha barna i bæreseler, i vogn og på armen. 

les også
Slik lærer du barna å konsentrere seg

– Vi har badet i solnedgangen, gått i fjellet og langs vakre strender og på stier langs elver og hav. Vi har tatt ferjer, gondoler, busser og tuk-tuker, vært på by-sightseeing – og blitt kjent med mennesker fra hele verden. Både Alexander og jeg er veldig lekne, og det blir masse latter og ablegøyer når det bare er oss fire, sier Ingrid.

GLAD FOR AT DE DRO: – Vi vil alltid kunne se tilbake på denne opplevelsen sammen, sier Alexander Sundli Høibo. Foto: Privat

Unik familietid

Paret synes det er vanskelig å sette ord på hva reisen har betydd for dem som familie, men er utrolig glade for at de våget å kaste seg ut i dette eventyret.

les også
Verdens prematurdag: Derfor er den viktig

– Om vi hadde blitt hjemme i Norge, ville vi begge ha vært i jobb og kun sett barna etter barnehagen og i helgene. Å få muligheten til å prioritere denne tiden som familie, har virkelig vært unikt. Vi har fått se dem vokse, og det har skjedd noe nytt nesten hver dag, sier Alexander.

Les også: Dro på ett års jordomseiling

– Vi vil alltid kunne se tilbake på denne opplevelsen sammen, og er helt sikre på at vi i fremtiden vil få mange flere gode opplevelser som familie.

MAGISKE MINNER – Når vi ser tilbake, føles hele reisen ganske uvirkelig og magisk, sier Ingrid Sundli Høibo. Foto: Privat

Kan styrke båndene

les også
- Viktig å la barna gruble

– Det viser seg at vi angrer mer på det vi ikke har gjort, enn det vi har gjort, i løpet av livet. Så det å velge å ikke foreta en reise som denne fordi det kan virke skummelt, kan fort bli noe man angrer på resten av livet, forteller gestaltterapeut og helsesøster, Hege Paulsen.

Les også: Gode tips om babymat på reise

Hege Paulsen. Foto: Julie Christine Krøvel

Gjennom en slik reise får familien masse tid sammen over en lengre periode, og de får muligheten til virkelig å slappe av og leve i feriemodus. Det blir lettere for de voksne å være til stede, fordi de ikke er fanget av hverdagens krav og gjøremål.

les også
Færre leker gir mer ro

– De kan senke skuldrene og ha tid til å se og høre hverandre bedre. De er ikke lenger like avhengige av mobilen og kalenderen, og barna får i større grad foreldrenes fulle og hele oppmerksomhet. Noe som jo er det beste foreldrene kan gi barna sine, sier gestaltterapeuten, og utdyper:

– Samtidig som tempoet er lavere, får familien oppleve masse sammen. De får opplevelser de ikke får hjemme i Norge, og nettopp disse opplevelsene vil styrke familiebåndet ikke bare underveis på reisen, men også etter hjemkomsten.

En reise som denne vil også styrke parforholdet til de voksne, som har mer tid og rom til å være kjærester og nyte hverandres selskap.

– Når hverdagens stress og mas forsvinner, blir både foreldre og barn glade og fornøyde. De kan ta dagene mer som de kommer, og bare være.

Ingrid og Alexanders tips til reiselystne foreldre:

les også
Pappastylistene

* En lengre reise vil for de fleste sees på som en umulighet, eller et unødvendig gode. Livet flyr av sted og før man vet ordet av det, har det passert uten at man helt rakk å gjøre alle de tingene man hadde satt seg fore. Så har du en drøm om å reise, så gjør det! 

* Når valget er tatt; planlegg alt og gå igjennom hele reiseruten, så det ikke dukker opp unødvendige komplikasjoner underveis. Sjekk nettforum og familiereiseblogger for gode tips i planleggingsfasen. 

* Ha alltid barna i bakhodet når dere velger bosted, for eksempel falt valget vårt på bobil i New Zealand, slik at barna hadde én seng hele oppholdet. I Sydney og Hawaii leide vi leilighet, slik at vi hadde større lekeplass på gulvet og barna fikk eget soverom.

KAN ANBEFALES: Å reise med småfolk lar seg fint gjøre om man planlegger litt og setter barna i høysetet. – Har du en drøm om å reise, gjør det, råder ekteparet Sundli Høibo. Foto: Privat

* Å reise med små barn er utfordrende, og det virker som at jo mindre de er – jo mer bagasje trenger man. Til Thailand hadde vi en stor koffert kun med bleier, morsmelkerstatning og grøt, samt prampack med trillevogn, bæreseler til begge, klær til alle tenkelige formål, smekker, flasker og smokker. Det lille vi hadde med til oss voksne, fikk plass i en liten kabinkoffert!

* Vær forberedt på at dere må legge de fleste rutiner til side, særlig om dere underveis på reisen går gjennom flere tidssoner.

* Vi forsøkte å legge inn to lengre lekeøkter hver dag, og disse fant sted på strender, TV-rom på campingplasser, gressplener og lekeplasser.

Les også: Smart barnemat på reisen

* Gi barna ro og masse kos så de føler seg trygge i stadig skiftende omgivelser.

* Tenk muligheter og vær kreativ. Det er mange ting som er mulig å gjøre med de små. For dem er det aller viktigste å få være sammen med mamma og pappa.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .