– Tøft å stå utenfor Velstands-Norge

LEK OG MORO: Familien har gjort mye gøy, blant annet vært i kajakk. FOTO: Røde Kors.

Et av ti barn lever i familier med lav inntekt. Ikke alle har råd til ferie. Peder og Ine fikk ta med de tre ungene på Røde Kors-oppholdet Ferie for alle. – Har ikke føltes som et nederlag.

OSLO: – Det var helt konge! Vi var en uke på hotell i Tjøme. Tre av dagene var vi i klatreparken «Aktiv Fritid». Ungene koste seg med zipline, de fikk nye venner, vi spilte kubbespill, var på kino og hadde en herlig uke!

Det sier Peder og Ine begeistret på telefon fra en bygd på Østlandet. (Navnene er endret av hensyn til barna.) Det kan høres ut som en hvilken som helst beskrivelse av en ferie, men ferien som Peder og Ine har vært på sammen med hans sønn (11) og hennes tvillinger (gutter, 7), har vært i regi av Røde Kors-tiltaket Ferie for alle. 

Holdt på å miste barna


Vi spoler ett år tilbake i tid. Peder og Ine har kjempet seg ut av rusproblemene. Ungene har vært tatt hånd om av andre i mellomtiden.

– Vi var i ferd med å miste barna, så vi dro inn på behandling hver for oss, og fikk barna tilbake. Nå har vi vært rusfrie i to år, sier Peder. 

– Ungene vokste mye

les også
Pilotfrue og mannen beskyldes for redigering av barnebilder


Paret forteller at de er svært takknemlige overfor barnevernet, skolen, helsesøster og andre instanser, som har stilt opp i en vanskelig tid, blant annet med dårlig økonomi. Rundt et av ti barn lever i familier med lav inntekt, ifølge Statistisk sentralbyrå. Ferieopphold er for noen et luksusgode de ikke kan unne seg. Sånn var det også med Peder og Ine. 

– I vinter spurte en ansatt i barnevernet om vi ville søke om å bli med i Ferie for alle i regi av Røde Kors, og det ville vi. Barna har egentlig ikke hatt muligheten til å dra på ferie. Dette gjorde at de ikke følte seg alene. Vi er medlem av turistforeningen, men dette er et annet opplegg. Helt fantastisk, sier Peder. 

– Ungene vokste veldig mye på denne turen. Siden vi var fem stykker fikk ungene eget hotellrom. Det var stas, sier Ine. 

Ikke nederlag


Familien har ikke opplevd det stigmatiserende å ta imot tilbudet om Ferie for alle. 

PIL OG BUE. FOTO: Røde Kors.

– For ungene, og for oss alle, har dette vært en fullverdig ferie. Vi er veldig takknemlig for det vi har fått. Det er helt supert! Jeg har ikke følt det nedverdigende, og har ikke opplevd det som et nederlag å motta denne hjelpen, sier Peder.

Takknemlig


I slutten av juli skal familien på nok et Ferie for alle-opphold, på Eidene. 

– Vi gleder oss kjempe mye, det gjør barna også. Jeg klarer ikke beskrive med ord hvor ydmyk og takknemlig vi er for at Røde Kors har dette tilbudet til dem som ikke har mulighet til å komme seg på ferie på annen måte, sier Peder.

Rett på hvile, fritid og lek


KRISTIN GJELSTAD, RØDE KORS. FOTO: Privat
Ferie for alle i regi av Norges Røde Kors startet opp i 2001, forteller Kristin Gjelstad, koordinator for Ferie for alle og assisterende daglig leder i Vestfold Røde Kors. 

– FNs barnekonvensjon slår fast at alle barn har rett på hvile, fritid og lek. Men rundt 1 av 10 barn lever i lavinntektsfamilier, ifølge SSB. Mange har ikke mulighet til å dra på ferie på grunn av anstrengt økonomi, sier Gjelstad. 

På utsiden av Velstands-Norge


Gjelstad forteller at de prøver å unngå fattigdomsbegrepet. Det handler ikke om at barna ikke har mat på bordet, som man kan få inntrykk av dersom man hører at noen er «fattige». Det handler om at barn ikke får delta på lik linje med andre barn i Norge. 

– Levestandarden har økt. Mange barn opplever at de ikke følger med i utviklingen. De står på utsiden av Velstands-Norge. Det å komme på skolen etter ferien og høre at «alle andre» har vært i Syden eller på spennende reiser mens de selv har gått hjemme, er tøft for mange. Det gjør noe med selvbildet og kan gi følelsen av ikke å være inkludert, sier Gjelstad. 

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Økende antall deltagere


Ferie for alle finnes i alle landets 18 fylker. I 2019 er det 4.700 plasser fordelt på rundt 90 opphold, men det var hele 8.000 som hadde søkt i løpet av første halvdel av året. Elisabeth

ELISABETH DAHL HANSEN. FOTO: Truls Brekke
Dahl Hansen, seniorrådgiver barn og unge i Norges Røde Kors, forteller at de omtrent har doblet kapasiteten fra 2.400 deltagere i 2013 til årets 4.700. 

– Både antall søknader og kapasiteten har økt jevnt i alle år. I 2017 var vi oppe i 10.000 søknader. I fjor fikk vi 9.000 søknader, og til nå i 2019 har vi allerede 8.000 søknader, sier hun.

Stigmaet størst fra 6–13 år


Ferieoppholdet varer stort sett i fem dager, og retter seg mot familier med minst ett barn i alderen 6–13 år. Det er i den aldersgruppen stigmaet er størst, forklarer Ferie for alle-koordinator Kristin Gjelstad. 

– Hele familien får delta, både eldre og yngre barn, og det ligger en del kriterier til grunn. For det første kan de ikke ha andre ferietilbud. Skal man på Syden-ferie samme sommer er man ikke i målgruppen til Ferie for alle. Økonomien må ha vært stram i mange år. Man må ha vært i Norge i minst tre år, og kunne norsk, for at man skal ha sosialt utbytte av ferieopplegget, sier Gjelstad. 

– Hvem melder på familiene?

– Det offentlige, NAV, helsestasjon og barnevernstjenesten med flere er påmeldere, vi sjekker ikke økonomien til deltagerne, sier Elisabeth Dahl Hansen.

Frivilliginnsats

RAPPELLERING. FOTO: Røde Kors


Ferie for alle har et budsjett på 37 millioner, hvorav noe er Røde Kors' egne midler, og en stor andel er støtte på drøyt 31 millioner kroner fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet), ifølge Elisabeth Dahl Hansen. 

– Gjennomføringen av ferietilbudene er et omfattende samarbeid mellom frivillige, ansatte i de ulike Røde Kors-distriktene og de som kurser og referansesjekker flere hundre frivillige. For å være frivillig må du både ha godkjente kurs i blant annet førstehjelp, og flere må ha livredning. I tillegg er det knyttet betydelige kostnader til blant annet mat, overnatting og transport, sier Dahl Hansen.

– Den viktigste ressursen er likevel de frivillige, som gjør en enestående innsats, sier Gjelstad. 

Samlende aktiviteter


Noe av det viktigste med Ferie for alle er at familien gjør aktiviteter sammen. Kanopadling, krabbefiske, fjellklatring, zipline, bading og vanlige sommeraktiviteter står sentralt.
 

VED VANNET. FOTO: Røde Kors

– Det å få et friminutt fra en krevende hverdag som for mange er preget av bekymringer for økonomi og andre utfordringer, er godt for disse familiene. Familien opplever positive ting sammen, skaper gode minner, og både barn og voksne får oppleve mestring i møte med nye utfordringer. iPad og mobiler skal legges vekk, og fokuset skal være på det sosiale, på aktivitetene, og det å være til stede i nuet. I evalueringene trekker barna ofte fram at det er godt å få alenetid med mamma eller pappa. Og når de kommer på skolen igjen, kan de fortelle om det morsomme de har gjort. De fokuserer ikke hvor de har vært, men hva de har gjort og opplevd der, sier Gjelstad. 

– Kan oppleves sårt

les også
Slik lærer du barna å håndtere konflikter


Forfatter og professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo bekrefter at det kan være ugreit for barn å ikke få reise bort i sommerferien.

– Det kan helt klart oppleves sårt for mange barn dersom de ikke har råd til å reise på ferie. Vi kan ikke se bort fra at noen barn gruer seg til å komme tilbake på skolen fordi de ikke har reist bort i ferien, sier. 

– Læreren må være bevisst


Ulvund tror lærere har blitt mer bevisst på at de ikke tar runden i klassen, der alle skal fortelle høyt om hva de har gjort. 

– Det blir fort store kontraster mellom de som har vært i Disneyland og de som bare har vært hjemme. Klart barna spontant må kunne få fortelle om ferien sin, men det er viktig at læreren er bevisst, sier Ulvund. 

Trenger ikke koste så mye


Når det er sagt: Ulvund er opptatt av at foreldre kan gjøre mye for å bidra til en fin ferie, uten at det koster så mye.

– Det er bare fantasien som setter grenser. Det barn vil, er å være sammen med foreldrene, uten at man nødvendigvis «hopper i takt» hele ferien. Telttur, opplevelser i skog og mark, sykkeltur. Det kan være like kjekt for ungene som å være i «bamseklubber» i Syden. Prisen på en ferie trenger ikke si noe om kvaliteten på ferien, sier Ulvund. 

I STRANDKANTEN. FOTO: Røde Kors

– Kommer noe av presset om flotte ferier også fordi man ser andres «ferielykke» i sosiale medier?

– Facebook har blitt et utstillingsvindu, og mange burde tenke seg om før de legger ut ferieskryt i sosiale medier. Samtidig er det viktig at foreldre som ikke har råd til å dra på sånne ferier, legger til rette for at barna får gode opplevelser likevel. Det trenger ikke koste så mye, sier Ulvund.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .