Syv av ti drikker foran barna i Syden

Drikker foran barna i Syden
Foto: Shutterstock/Scanpix

– I et annet land, langt hjemmefra, med andre lukter og en fremmed kultur kan foreldrenes drikking oppleves ekstra ubehagelig for barna.

I en undersøkelse IPSOS har gjennomført på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til svarer sju av ti foreldre at de drikker foran barna i Syden. Til sammenligning svarer fire av ti at de drikker foran barna på påskeferie. 

– Det skjer noe med mange foreldre når de passerer sikkerhetskontrollen på Gardermoen. De snur litt opp ned på normene: barna får spise is hver dag, er oppe seinere, og foreldrene drikker mer, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til. 

Les også: Hvorfor opplever vi ferien så forskjellig?

les også
Foreldre feiler på barnesikkerhet i bil: – Kan føre til død eller varige mén

Grunnene til at mange foreldre trapper opp drikkingen på ferien til sydligere strøk kan være at alkoholen er lettere tilgjengelig, den er billigere og at foreldrene ikke har så mange forpliktelser.

– De skal ikke opp på jobb dagen etter og de trenger ikke kjøre barn til fritidsaktiviteter. Mange tenker nok at de skal «unne seg litt ekstra, det er jo det ferien handler om», sier Eriksrud. 

– Er det snakk om «sydenfylla» eller at foreldre tar seg en øl til lunsjen?
– Det er begge deler. Vi vet at mange barn synes foreldrenes alkoholkonsum på sånne ferier er problematisk. Barn og unge oppdager endringene hos de voksne som drikker langt tidligere enn de voksne tror, sier Eriksrud.

Ekstra ubehagelig i fremmed land

Randi Hagen Eriksrud
Randi Hagen Eriksrud. Foto: Av-og-til
Der voksne tenker at de er gladere, friere, mister hemninger, tenker barna at de voksne er annerledes, utrygge, høylytte og uforutsigbare.

– For barna kan det være spesielt ubehagelig når foreldrene drikker på ferietur i Syden fordi de da er i et annet land, langt hjemmefra, med andre lukter og en fremmed kultur. Når mamma og pappa snakker høyere, lukter annerledes eller snakker om voksenting kan det skape utrygghet, sier Eriksrud. 

Hvor mange glass tåler barnet?

I en annen undersøkelse Av-og-til har fått utført svarer fire av ti personer at de har sett berusa foreldre med barn på tur i utlandet. 

– Vi vet at det er et problem med sydenfylla, men det kan også være vanskelig for barna uten at foreldrene nødvendigvis blir så fulle. 

– Hva vil du oppfordre foreldre til?
– Vi er opptatt av at foreldre snakker sammen før de drar på ferie. Vi ønsker ikke å ta vekk hvitvinsglasset fra noen, men vi ønsker at foreldre reflekterer over hvor mange glass barnet tåler. De små endringene et par glass gir kan oppleves utrygge, og det er viktig å ta vurderingen før man begynner å drikke alkohol. Idet man kommer ned i det første, andre og tredje glasset forskyves grensene for hva som er greit, sier Eriksrud. 

Les også: Er kjærlighet nok?

Eriksrud viser til at selv om ferien kan ha vært god på alle andre måter vil disse gode ferieminnene komme i skyggen dersom barn opplever utrygghet som følge av foreldrenes alkoholkonsum. 

les også
Ufrivillig barnløs: – Dårlig sædkvalitet et tabu

– Disse opplevelsene sitter dypt i, og kan være skremmende. Barn ønsker forutsigbare voksne som oppfører seg som de pleier. Foreldreradaren skrus av ved økende promille, og da ser man ikke barnet på samme måte. Det tror jeg foreldre er tjent med å være bevisst på, sier Eriksrud.

Bør ikke være beruset foran barna 

Tore Berge
Tore Berge. Foto: KoRus
Tore Berge, leder for kompetansesenter rus region vest Stavanger, mener det er viktig at foreldre snakker med sine barn om alkohol og at de ikke er beruset foran barna. 

– Hva tenker du om tallene som viser at sju av ti drikker foran barna på sydenferie mens fire av ti drikker foran barna i påsken?
– Noe av forklaringen kan være at sommerferien er en lenger tidsperiode enn påskeferien, og at det derfor er lettere å svare ja på spørsmålet om drikking i sommerferien. En annen forklaring kan være at påskeferien for mange er en mer aktivitetsbasert ferie enn sommerferien. «På sommeren slapper vi av, i påsken går vi på ski». Kanskje forventningene foreldre har om å gjøre noe sammen med barna styrer hvordan foreldrene svarer?, sier Berge.

Les også: Derfor er dette den beste foreldrestilen

Traumatiske opplevelser

De potensielle skadevirkningene av foreldres drikking foran barna vil avhenge av barnas tidligere erfaringer. 

– Noen barn tar ikke skade av foreldrenes drikking. For andre barn kan foreldrenes drikking virke ubehagelig og/eller skremmende, sier Berge. 

Barn med foreldre som drikker for mye kan oppleve tap av sosiale aktiviteter sammen med foreldrene sine. 

les også
Barn og teknologi: Tips til foreldre i den digitale verden

– I ekstreme tilfeller kan barn ved foreldres drikking være vitne til overgrep og vold mellom foreldre, traumatiske opplevelser som kan skade barnas psykiske helse, og føre til psykiske vansker og nedsatt livskvalitet, sier Berge.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .