Spise ute med barn? Slik unngår dere kaos og bråk

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Å ha med barna på restaurant kan mildt sagt være krevende, men med noen små grep kan det faktisk gå bra.

Hans Thorsen er far til to gutter på sju og åtte år – og ei jente på halvannet. Han vet litt for godt hvor krevende det kan være å ha med barna på restaurant. 

– Nylig skulle vi på restaurant med hele gjengen. Ungene ville ha sushi og vi voksne bestilte noen småretter. Men sushien kom nesten med én gang, så barna spiste opp på fem minutter, mens vi satt og ventet på vår mat som aldri dukket opp. Og ganske riktig, snart begynte barna å løpe rundt og være helt rabiate, forteller Thorsen, som har hatt liknende opplevelser mange ganger. 

– De hører ikke etter, og ser på restauranten som en lekeplass, sier han.

les også
Slik får du en god samtale med barna

Blir ofte McDonalds
For Thorsens familie er det blitt slik at de sjelden orker å gå på restaurant, og hvis de først gjør det, ender det gjerne opp med å bli en tur til McDonalds.

Les også: Når bør barna legge seg?

– Der er det lekerom og ingenting som kan gå i stykker. Men vi har jo en romantisk idé om at det hadde vært hyggelig å gå på restaurant med ungene. Samtidig blir vi litt fanget av ønsket om å ta hensyn til andre. Vi er jo vant med at barna oppfører seg sånn når vi er hjemme, men man vil jo ikke være til bry for andre, og det er man vel når barna løper rundt og herjer, fastslår Thorsen.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Forberedelser viktig
Willy Tore Mørch er professor ved Universitetet i Tromsø, og har de siste 20 årene jobbet mye med barns adferd. Han mener foreldre bør forberede barna før familien drar på restaurant. 

Les også: Når jobben tar deg bort fra barna

– På den måten har foreldrene strategier om det skjer noe. Barna skal være med på disse strategiene gjennom for eksempel avtaler. Riktignok kan du ikke lage avtaler med en toåring, men når de er oppe i 5-6-årsalderen kan man gjøre enkle avtaler om hva man skal gjøre i ulike situasjoner, sier Mørch. 

Willy Tore Mørch. Foto: Terje Mortensen / VG

Avtalene man kan gjøre med barna, handler for eksempel om hva man gjør dersom barna må tisse, eller om de blir slitne. Avtal da gjerne at de kan få gå ut for en luftetur, og at de sier ifra dersom de må på do.  

Har du lest denne artikkelen: Derfor forandrer kjæledyr barna dine

Ingen «quick fix» 
Mørch påpeker at det ikke finnes noen «quick fix» for å få barn til å oppføre seg på restaurant. Barnas atferd må jobbes med hvor enn man er, men det er noen ting foreldre kan tenke på når familien skal ut å spise.

les også
Hva kan du si til barna når forholdet tar slutt?

– Barnas behov skal ha første prioritet. Det betyr at valg av meny tilpasses barna, og ikke minst at det sosiale samspillet først og fremst foregår mellom de voksne og barna – og i mindre grad mellom de voksne – slik at barna ikke blir sittende uten å være med i samtalene og det sosiale samspillet, sier Mørch, og fortsetter: 

– Når barn blir sittende alene mens de voksne holder på med sitt, vil det raskt kunne oppstå konflikter: Barna vil begynne å mase, og de vil lære at det å være på restaurant ikke er noe gøy. Men det de trenger å lære, er at et restaurantbesøk kan være en positiv opplevelse.

Les også: Derfor er trassalderen et positivt tegn 

les også
Ble gravid som 16-åring: – Fikk stadig høre at dette kom jeg ikke til å klare

Gruer seg til sultne unger
Stian Gregersen jobber som servitør på Peppes Pizza i Bergen. Han forteller at det er mange barnefamilier hos dem, og at barn kan være de hyggeligste kundene han har.

Men ikke alltid:

– Jeg gruer meg til sultne unger. Det som er utfordringen da, er jo at de helst skulle hatt maten ti minutter før de kom inn døra. Sultne unger er helt rabiate og klarer ikke sitte i ro, sier Gregersen.

Les også: Flere gravide bruker doula ved fødselen

Gjennom sine år som servitør har han plukket opp noen triks.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

– Det som ofte er vanskeligst for barna, er jo ventetiden, og den er ofte vanskelig for foreldrene også. Da pleier jeg å ta ungene med til kjøkkenet og vise hvorfor det tar tid å få maten, og jeg forteller dem at kokkene lager mat til alle menneskene i restauranten. Da springer de tilbake til foreldrene sine og forteller det videre, sier Gregersen, og legger til:

les også
Dette er Familieklubben

– Det kommer selvfølgelig an på kjøkkenet om det er mulighet for det, og det er ikke alltid like lett for servitører å være barnevakt for urolige unger – spesielt ikke om det er travelt. Men for min del syns jeg det er kjekt å kunne vise ungene hvorfor ting tar tid.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Unngå digitale barnevakter
Servitør Gregersen ser ofte foreldre som bruker nettbrett eller telefon for å holde barna i ro. Professor Mørch synes ikke det er en god løsning. 

les også
Foreldre feiler på barnesikkerhet i bil: – Kan føre til død eller varige mén

– Jeg mener det bør legges igjen hjemme eller i veska. Jeg har sett så mange ganger at barna sitter med nesa i skjermen gjennom hele restaurantbesøket. De glemmer å spise, de snakker ikke sammen og det fører ofte til småkjefting fra foreldrene fordi barna ikke følger med eller spiser, sier Mørch. 

Les også: Hva er din «familielekt»? 

– Forsøk heller å få til et hyggelig sosialt samspill. Man bør ikke bruke disse tingene som barnevakt, det blir veldig feil.

Kjefting og smelling
For familien til trebarnspappa Thorsen vil nok fortsatt restaurantbesøk med ungene være en sjelden begivenhet en stund til.

les også
Mormor donerte livmor: Vilhelm kom til verden med unik metode

– Selv om vi har et ønske om å spise mer ute, avstår vi som regel, fordi oddsene er store for at vi ender opp med å bruke 1500 kroner på å ikke ha det så fett. Det kan bli en hyggelig greie, men det kan også fort ende opp med masse kjefting og smelling.

GÅR FOR SEG: Trebarnsfar Hans Thorsen vil gjerne spise ute med familien, men i likhet med mange andre småbarnsforeldre, sitter det langt inne fordi det fort blir mye kjefting og bråk. Her ses Thorsens to sønner Mikkel og Mattis i fint driv. Foto: Privat

Professor Mørch mener imidlertid det er bra med øvelse, og at det å spise på kafeer og restauranter vil gjøre barna mer selvstendige og lære dem hvordan de selv skal oppføre seg når de en dag skal ut og spise med venner. 

Les også: Barn med humor blir bedre likt

– Den erfaringen er viktig å få. Men har familien allerede store problemer, bør foreldrene vurdere om det er riktig å ta med barna om de vet at det vil føre til konflikter og uønsket atferd.

– Det viktigste er at foreldrene og barna har gode relasjoner seg imellom, og at de har et ønske om å være sammen, konkluderer Mørch. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .