I to uker skal Sofie være på leir med barn fra hele verden – og jobbe for fred og forståelse. Flere hundre norske barn drar årlig utenlands på slike leire – uten foreldre.
I juli setter tolv år gamle Sofie Kjelaas seg på flyet over Atlanteren. Der skal hun delta på en toukers såkalt Interchange i regi av CISV (Children’s International Summer Villages) – en religiøst og politisk uavhengig barne- og ungdomsorganisasjon.
Organisasjonen har som formål å arbeide for fred ved å skape større forståelse mellom mennesker fra ulike kulturer og nasjoner.
– Dette blir min fjerde leir utenlands. Jeg har allerede vært fire uker på barneleir i Costa Rica, en uke i Nederland og en uke i Portugal, forteller Sofie.
– Fint å være «alene» om opplevelsen
– Det er gøy å reise til et sted uten at foreldrene og familien min er med. Da har jeg liksom denne opplevelsen helt alene i familien, og det synes jeg er litt fint, sier Sofie.
Første gang hun dro av gårde – da sammen med tre andre barn fra Norge og en voksen leder – hadde hun akkurat fylt 11 år.
Med to storesøstre som allerede hadde vært på flere leirer og fortalt Sofie om alle de flotte opplevelsene, var det nærmest en selvfølge at hun også skulle dra så snart hun ble gammel nok.

– Som familie har vi vært aktive i CISV i mange år. Da vi først hørte om denne organisasjonen, ble vi veldig fascinert av deres grunnleggende tanker om fredsarbeid: Dersom vi skal skape en fredeligere verden, så må vi starte med barna, sier mamma Kristine Løfqvist Kjelaas (49).
– Ikke uvanlig

– Ved å bringe barn fra ulike land sammen i en «village» over fire uker, blir de godt kjent, og erfarer at barn fra ulike deler av verden deler mange grunnleggende verdier, sier Kristine, og fortsetter:
– De liker alle å leke, ler av de samme vitsene og har de samme grunnleggende behov for omsorg, tilhørighet og trygghet.
Ifølge Ingrid Louise Grøntvedt, daglig leder i CISV Norge, er det ikke uvanlig at så unge mennesker reiser på leir i regi av organisasjonen:

Grøntvedt forteller at det er flere jenter som søker enn gutter, men at de alltid sender ut 50/50, og at en delegasjon fra Norge skal bestå av to jenter to gutter og en voksen leder.
– Vi opplever stor interesse for å dra på leir, men vi har alltid plass til flere medlemmer i organisasjonen vår, sier Grøntvedt.
Les også: Flere drar på interrail med barn
Digital «detox»
Foreldrene forteller at de bruker mye tid på å snakke med datteren før reisen, og at de har fått mange gode tips og råd fra CISV.

Dette inkluderer å snakke om muligheten for å få hjemlengsel og hva som kan gjøres med det. Barna får hverken ha med seg mobil, nettbrett eller PC på turen.

– Dette er en god «detox-kur» i dagens sosiale medier-verden for de unge. Noen synes dette er veldig rart, men alle kommer hjem og sier at det ikke har vært noe problem i det hele tatt, sier mamma Kristine.
– Jeg har faktisk ikke hatt hjemlengsel på noen av leirene jeg har vært på, skyter Sofie inn.
– Storesøstrene mine fortalte at det er vanlig å få hjemlengsel, men at det går over. Men det har jeg ikke opplevd selv. Jeg har liksom ikke hatt tid til det.
Gir mestringsfølelse
Kristine mener det mest positive er å se at disse leirene gjør barna veldig selvstendige, og at de gir dem minner og opplevelser som de vil ha med seg for resten av livet.

– Sofie har fått mye mestringsfølelse etter å ha vært på leir, hun har fått venner fra hele verden, og hun snakker engelsk som en foss. Hun er også mye mer bevisst på å følge med på nyhetene, spesielt fra landene hun har fått venner fra, forteller Kristine.
– Det er utrolig gøy å være på leir med barn fra så mange land. Vi er ulike på noen måter, men egentlig er vi mye mer like enn ulike, fastslår Sofie.
På spørsmål om hun har et råd til andre barn som drømmer om å gjøre det samme, kommer svaret kjapt:
– Gjør det! Vær positiv og åpen for andres meninger, og ha det gøy!
Se an barnet

– En slik reise kan gi enormt mye både med tanke på utvikling, selvstendighet, mestring, læring, vennskap og minner. Det er imidlertid helt avhengig av at barnet opplever det som trygt, og at det er et godt gjennomtenkt opplegg daglig, sier familieterapeut Ann Jeanette Heitmann, som blant annet står bak podkasten Ungdomsforeldre.

– Det vil være lettere for et barn som er utadvendt og raskt finner nye venner, enn hvis barnet er sjenert og bruker tid på å bli trygg. Det er derfor viktig å kjenne barnet sitt godt, sier Heitmann.
Hun mener gode forberedelser vil gjøre opplevelsen bedre både for barnet og de voksne som skal være igjen hjemme.

– Det er viktig å være realistisk når du snakker med barnet, og ikke utelukkende forsøke å tegne et glansbilde av det som skal skje. Det kan bli flotte opplevelser, men også stunder med usikkerhet og hjemlengsel, sier familieterapeuten.
– Snakk gjennom med barnet om hvilke utfordringer som skal kan komme, og gi dem gode verktøy for å løse disse, råder hun.
Trygghet smitter
Det å sende barnet ut i verden innebærer at man som foreldre til dels mister kontrollen. For noen kan det være uproblematisk, for andre veldig vanskelig. Å tilegne seg all nødvendig info om opplegget barnet skal være med på, vil gi en følelse av trygghet.
– Hvis de voksne er trygge, så vil dette smitte over på barnet. På samme måte vil de voksnes utrygghet overføres til barna, sier Heitmann.
– Om du selv kjenner på en stor utrygghet, men barnet selv har veldig lyst til å reise, ta heller tak i egen usikkerhet fremfor å hindre barnet i å få ta del i en slik opplevelse.

Foreldrenes tips:
- Vi har erfart at det er viktig at barna før avreise blir godt kjent med de andre de skal reise sammen med.
- Det er viktig at barna har noen de kan være fortrolige med dersom de for eksempel skulle få hjemlengsel eller bli syke.
- Snakk om hjemlengsel, og at det er helt vanlig å kjenne på det noen ganger. Ha fokus på at hjemlengsel ikke er farlig, og at det går over av seg selv.
- Det er viktig at foreldre er vare på barnas signaler før de skal reise på leir: Noen ganger har foreldrene mer lyst til at barnet skal reise enn barnet selv har.
- Det er en veldig fin balanse mellom å utfordre barnet til å reise og være med på noe ukjent og kanskje litt skummelt, og å forstå når barnet virkelig ikke har lyst til å reise. Da bør man høre på barnet og heller utsette reisen til en senere anledning.
- Det er ikke alltid vi får et fullt referat fra leiren med en gang Sofie kommer hjem, og det er vi veldig bevisste på og tålmodige med. Vi vet at leiren har vært proppfull med opplevelser, og det tar tid å «lande» både i kropp og sinn.
- Vår erfaring er at historiene kommer etter hvert, og det er fantastisk å se hva slags refleksjoner så unge barn har om vennskap, savn, andre land og den forunderlige verdenen vi lever i.
Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no
Følg også Familieklubben på Facebook
Vil du lese mer? Bli medlem i dag! Helt gratis.