Søskensjalusi: – Fokuser på livsglede, ikke flinkhet

Søskensjalusi
Foto: Shutterstock/Scanpix

Problematisk søskensjalusi oppstår lettere om foreldre er prestasjonsorientert, ifølge barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Hva skal man gjøre hvis ett av barna er bedre på skolen, flinkere i sport, har flere venner eller er mer populær? Hvordan skal man som forelder behandle barna rettferdig og styrke den mindre flinke?

Elisabeth Gerhardsen er barnepsykolog og forfatter av «Søsken – konkurrent eller kompis?» Hun sier at det ikke er uvanlig med intern konkurranse mellom søsken. Det er naturlig at søsken sammenligner seg med hverandre. De ser hvem som er sterkest, best på et instrument eller i idrett og hvem som er flinkest på skolen.

Les også: La barna gjøre feil

Riktig type ros

Den problematiske sjalusien oppstår lettere om foreldrene er svært prestasjonsorientert.

les også
Flyttet ut av byen – og tilbake igjen

– Foreldre som til stadighet forteller barna at «du er så flink, sterk, søt, fin, ...» bidrar til at barna blir opptatt av nettopp å være flink, søt og så videre. Det vi skryter av er det barna skjønner er viktig, sier Gerhardsen.

– Er det ikke positivt å rose barna? Hvordan bør man i så fall gjøre det?

– Ros er bra, men ros som gir barn en følelse av at alt de gjør skal vurderes stresser barnet. Hvis din ros sammenlikner barnet med andre, som «jeg tror du er den raskeste av alle i barnehagen», opplever barnet lett at det som gleder foreldrene er at det er best. Da blir det skummelt å ikke alltid være på høyden, sier hun.

Søskensjalusi
Foto: Shutterstock/Scanpix

Øverst på pyramiden

Gerhardsen mener foreldre har en viktig rolle å gi barna et verdigrunnlag der prestasjoner ikke er det viktigste.

– Foreldre bør unngå å ha for stort fokus på flinkhet og prestasjoner. Det man underforstått sier når man forteller barnet at det er best i noe, er at «du er øverst på pyramiden». På pyramiden er det jo bare plass til én på toppen. Da blir det ekstra tøft dersom yngre søsken drar forbi eller puster en i nakken. Jo tettere søsknene er i alder, jo lettere kan en ulikhet i utvikling oppleves som et nederlag. Barna får en intern konkurranse seg imellom, sier Gerhardsen.

Barnepsykologen: Hvorfor er barnet mitt så sint?

Livsglede, ikke flinkhet

les også
Ni inspirerende Insta-mødre

Dersom den ene er flink i noe, og den andre i noe annet, vil det jevne seg litt ut. Det er store ulikheter i søskenflokker, men når man ser på befolkningen som helhet har eldstebarn en tendens til å være litt mer skoleflinke enn de som er født senere i søskenflokken.

– Eldstebarn tar oftere en akademisk utdannelse. Det kan handle om flere faktorer. Eldstemann blir ofte gitt mer ansvar. Fordi de får småsøsken lærer de seg tidligere å ta hensyn og å innordne seg, samt å skyve sine egne behov til side, sier Gerhardsen.

– Hva bør foreldre gjøre?

les også
Norsk pappaperm går verden rundt

– De bør prøve å fokusere mer på livsglede enn på flinkhet, og da begynne med seg selv. Hvis du for eksempel snakker om at du går på ski fordi det er deilig å komme seg ut i naturen eller fordi det er godt å bevege kroppen, signaliserer du livsglede framfor prestasjonsjag. Dette som motsetning til at du sier du går på ski for å forbrenne kalorier, slå perser eller bli sprekere, raskere, tynnere, eller imponere venner. Man bør vise barna at man gjør ting fordi man liker det, ikke fordi man skal bli best eller bli beundret, sier Gerhardsen.

Gode råd: Slik unngår du å krangle med barna

Jag etter anerkjennelse

Facebook blir ofte brukt som en arena hvor foreldre legger ut bilde og stolt tekst når barnet får gode karakterer eller presterer noe stort.

– Er ikke dette naturlig når man er stolt? Hvilke negative konsekvenser kan det få?

les også
Familiehverdag uten plast

– En sjelden gang er neppe noe problem, men om man stadig legger ut det barnet får til eller gjør viser man barnet at det viktige her i verden er hva andre synes om deg, ikke hva du selv opplever. Om man ikke kan gå på en tur uten å lete etter andres beundring blir det fort et jag etter anerkjennelse i alt man gjør, sier Gerhardsen.

Søskensjalusi
Foto: Shutterstock/Scanpix

Ikke fremhold den andres styrker

– Hvordan skal foreldre styrke selvfølelsen til barna som ikke er like «flink» som sin bror eller søster?

les også
«Klos», «plegging» og «spøkepølse»: Hva er din «familielekt»?

– Det er viktig å prøve å hindre barna i å bli for opptatt av konkurranse dem imellom. Man må også stoppe den «flinkeste» fra å gni inn sine prestasjoner. Foreldre bør også la være å prøve å motivere den man tenker bør skjerpe seg ved å framholde søskens fortreffelighet eller sterke sider. «Hvorfor kan ikke du være like flink til å rydde/gjøre lekser som søsteren din» er moralprekener som dreper både motivasjon og søskenforhold. Hvis den ene er mindre flink må foreldre understreke at det viktigste ikke er å gjøre det best, men at man koser seg. Forklar barna at man er født forskjellig og har ulike egenskaper. Jeg har et ambivalent forhold til uttrykket «å gjøre sitt beste», for av og til skal man bare ha det fint, ikke gi full innsats hver gang, sier Gerhardsen.

Voksen søskensjalusi: Kan splitte familier

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .