Slik unngår du konflikter med barna om skjermtiden

SKJERMTID: Det kan være vanskelig for barn å regulere skjermbruken, det er derfor foreldrenes ansvar. Men det trenger ikke nødvendigvis bli konflikter av den grunn. Foto: Jan Haas/NTB Scanpix

Du vil helst at barnet ditt skal tilbringe sommerferien med å være ute og leke – men barnet ditt vil helst sitte foran nettbrettet. Deres ulike meninger kan føre til konflikter, her er tipsene som kan forhindre det.

Sommerferien er her og for noen barn innebærer det mer tid til å sitte foran nettbrettet eller mobilen – til mange foreldres store fortvilelse. 

Faktisk har så godt som alle barn mellom 9 og 18 i Norge sin egen mobiltelefon. Medietilsynets undersøkelse Barn og Medier 2018 viser at 95 prosent har tilgang til smarttelefon.

les også
- Plutselig var det ikke bare angsten jeg kjempet mot, men også mamma

– Skjermtid er med andre ord et begrep de fleste familier har et forhold til. Ifølge undersøkelsen bruker halvparten av de spurte to timer eller mer på mobilen dagen før de ble spurt, og fire av ti brukte i underkant av to timer. 45 prosent svarte at de synes de bruker for mye tid på mobilen, forteller Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Les også: – Begrepet skjermtid irriterer meg

Ifølge en undersøkelse fra Telenor er det vanlig at foreldre lager regler for barna sine vedrørende skjermtid. Undersøkelsen viser også at reglene skaper konflikter. Fire av ti foreldre oppgir at de ukentlig har konflikter med barna sine angående reglene for skjermtiden. 

– Foreldrene har et bilde av hvordan barna løper på en sommerdag, lager barkbåter og sitter og fisker om sommeren, mens barna vil sitte og se på nettbrettet sitt, sier psykolog Anne Grefberg. 

– Fra Medietilsynets undersøkelse Barn og Medier 2018 vet vi at det er mest uenighet om hvor mye tid barna skal bruke på skjermen, og mindre diskusjon om hva barna faktisk ser på eller gjør når de er på skjerm, forteller Velsand fra Medietilsynet.

I samme undersøkelse kom det frem at omtrent halvparten av foreldrene ofte eller av og til er uenig med barna sine om skjermtid, mens rundt en tredjedel ofte eller av og til er uenige med barna om innholdet de konsumerer. 

Du kan forebygge konflikter

Det går heldigvis an å forebygge slike konflikter, mener Anne Grefberg, som har tatt del i undersøkelsen. Et bra triks er at du som voksen må senke forventninger på hvordan ting skal være, men også være tydelig med hvilke regler som gjelder og utforme disse med respekt og empati for barnet. For regler i seg selv er ikke dårlig, bare de oppstår med de rette intensjonene. 

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. Foto: Medietilsynet/ Thomas Ekström
Velsand mener det er viktig at foreldrene ikke bare er opptatt av tidsbruken, men også engasjerer seg i hva barna bruker tid på på skjermen.

– Foreldre og barn bør ha en dialog om mobilbruk, sosiale medier og dataspill og bli enige om noen regler som alle kan leve med. Både når det gjelder tidsbruk, aldersgrenser og eventuelt pengebruk, sier Velsand. 

Hun poengterer at det er viktig å snakke om disse tingene i «fredstid», og ikke når det først oppstår en konflikt. 

– Foreldre skal sette grenser, men samtidig er det viktig å forstå at for mange unge er det sosiale aspektet viktig når det gjelder dataspill og sosiale medier, sier hun.

Les også: Tips til foreldre i den digitale verden

Slik unngår du konflikter om skjermtiden

  • Snakk om regulering fra tidlig alder 

For en del barn kan det være vanskelig å regulere tidsbruken foran skjermen. Da mener Velsand at det er lurt å snakke om og trene på regulering fra tidlig alder.

les også
– Er du blitt en sherpaforelder?

– For mange barn og unge hjelper det å få et varsel litt i forkant om at det for eksempel er middag eller at tiden snart er ute av andre grunner, slik at de får tid på å forberede seg og avslutte, tipser hun.

I tillegg til tidsbruken forteller Velsand at det kan være en idé og også snakke med barna om hva de skal få bruke av apper og spill, samt eventuell pengebruk.

– Det er viktig at det ikke bare blir regler og pekefinger. Foreldrene bør også vise interesse og engasjement for barnas digitale liv. 

  • Hvem setter du reglene for og hvorfor? 

Før man lager regler for bruk av nettbrett eller mobil bør man vurdere hvorfor man lager reglene og hvem man lager dem for. Som det er i dag, kommer det råd og tips fra ulike «eksperter» som kan føre til at man skaper regler ut ifra hva andre mener er riktig. Ifølge Anne Grefberg, bør regler settes om det er viktig for familien, ikke fordi det skal se bra ut utenfra. 

  • Ikke fokuser på tiden i seg selv 

Det er ikke alltid tiden i seg selv som er problemet når det kommer til skjermbruk. 

les også
Hvor mye kan du drikke foran barna?

– Ifølge en undersøkelse får barn og unge en stor del av nyhetsoppdateringer og samholdsinformasjon gjennom skjermene. Så vurderer man bare ut fra tidsbruket begrenser man jo de aktivitetene som man vil at barnet skal ha, sier Anne Grefberg. 

Ifølge henne bør man i stedet fokusere på å sette grenser for når man ikke får se på skjermen – for eksempel når man spiser middag.

– Det er mer viktig å se til at skjermbruken ikke tar over andre ting man gjør, som å trene eller gjøre ting med familien.

  • Vær oppfinnsom

Om man ikke vil at barnet skal sitte foran skjermen, må man som forelder komme på ting man kan gjøre sammen med barnet, mener Grefberg. 

Les også: Inneaktiviteter du kan gjøre med barna

  • Involver deg med barnet

Akkurat som man involverer seg i barnets fritidsaktiviteter som kor og fotball, bør man vise interesse for barnets skjermbruk. Vis at du bryr deg om hva barnet ditt gjør på nett og at det er viktig. Omgås gjerne med barnet foran skjermen, kanskje kan dere se på YouTube sammen. 

– De familiene som har flere felles aktiviteter på nett har færre konflikter, sier Grefberg.

Undersøkelsen fra Medietilsynet viser at mange barn ønsker at foreldrene skal engasjere seg mer i deres digitale liv.

– At foreldrene bryr seg, gjør det også lettere for barna å snakke med dem dersom de opplever noe negativt og trenger hjelp eller veiledning, forteller Velsand.

  • Reglene skal gjelde hele familien 

Om dere bestemmer at man ikke skal burke mobilen ved matbordet, gjelder det hele familien. Både barn og voksne. Du kan ikke ta opp mobilen og si at du «bare skal sjekke mailen».

– Barn gjør som voksne gjør, ikke som de sier, sier Grefberg.

Velsand snakker på vegne av Medietilsynet når hun sier de generelt tror det er viktig at foreldrene går foran med et godt eksempel.

– Eksempelets makt er stor, her som i de fleste andre sammenhenger, sier hun.

  • Bestem konsekvenser

Sørg for å være tydelig med hva konsekvensene er, dersom barnet bryter med noen regler – og hold deg til dem. Det er best å være direkte med følgene fra starten av, slik at man ikke kommer på noe i heten – konsekvenser som kommer flygende fra ingensteds kan tolkes som straff.

– Det eneste barnet lærer seg da, er at forelderen kan være uforutsigbar og krenkende mot en, mener Grefberg.

  • Kompenser når det blir riktig

Akkurat som at det blir konsekvenser når barnet ditt gjør en feil, bør det også være en kompensasjon når barnet gjør riktig, mener Grefberg. Finn en belønning som er attraktiv for ditt barn, for eksempel at han eller hun får velge hvilken mat dere skal spise. Gjennom belønning forsterkes oppførselen.

  • Respekter barnet ditt og senk forventningene

Når du lager regler må det alltid skje med respekt for barnet og med empati. Du må ha forståelse for at ditt barn vokser opp i samtid der skjermer virker som et vindu mot verden. Vurder om dine forventninger forholder seg realistiske til virkeligheten. 

– Senk forventningene dine til hva barnet skal gjøre gjennom sommeren. De vokser opp i en annen tid enn hva du gjorde, sier Grefberg.

Følg også Familieklubben på Facebook

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .