Slik tar du kontroll over deling av bilder og barnas mobilbruk

SELFIE: Å poste bilder uten tillatelse kan være brudd på personvernet. Foto: Shutterstock

Ekspertene forklarer hvorfor det kan være brudd på både tillit og personvernsrettighetene, dersom man poster bilder uten tillatelse og snoker på barnets telefon eller nettbrett.

Å dele bilder av barn uten tillatelse kan være brudd på personvernsrettighetene. 

– Når du deler bilder av andre skal du ha samtykke, sier Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet. 

les også
Dette vil barna dine huske deg for

Hun forteller videre at foreldre til barn under 13 år har lov til å dele bilder av barna, fordi det er de som har ansvaret – de har samtykkekompetanse og skal svare på vegne av barnet, til barnet er voksent nok til å svare selv. 

– Så ansvaret ligger hos foreldrene, og man satser på at de er voksne nok til å ta gode avgjørelser for barna. Likevel, selv om foreldrene har lov til å dele bilder av barna sine med retten i hånd, er det ikke alltid lurt eller riktig, og man bør gløtte litt på barnekonvensjonen.

I denne sammenheng er det to viktige artikler i barnekonvensjonen. De handler om barns rett til personvern og privatliv. Artikkel 12 sier: «Barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører dem, og deres meninger skal tillegges vekt.» Artikkel 16 sier: «Barnet skal ikke utsettes for tilfeldig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv. Det skal beskyttes mot ulovlig angrep mot ære og omdømme.»

– Når det gjelder retten på privatliv tråkkes det ofte litt feil av foreldre. Enkelte deler veldig mange bilder av egne barn, kanskje uten å involvere barna i det hele tatt. Når vi til og med vet at en del barn ikke synes det er greit, må vi kunne si at det er et brudd på personvernet å ikke spørre barna, sier kommunikasjonsrådgiveren. 

Videre forteller hun at barn og unge har sterke meninger og egen integritet allerede fra barnehagealder. Det er overraskende mange barn som har meninger om for eksempel bilder kan deles eller ikke. 

Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet. Foto: Ilja Hendel / Datatilsynet

– Hvis du spør barnet om du kan dele bildet på nettet vil de nok ikke forstå hva det betyr, men dersom du heller viser bildet og spør om du kan dele det med venner og familie er det overraskende mange barn som vil si nei, når du forventer et ja. Å vise den respekten allerede fra de er små, ivaretar deres rett til å bli hørt. 

les også
Slik snakker du med barn om seksuelle overgrep

I en undersøkelse utført av Penetrace på vegne av Telenor kommer det frem at 27 prosent av barn sier foreldrene har delt filmer eller bilder av dem uten å spørre først. Deltagerne er foreldrene med barn i alderen 10–15 år og barn i alderen 10–15 år.

Tenk over hva du legger ut 

HEGE KASPERSEN: Konsulent småbarnsforeldre og foredragsholder i Barnevakten. Foto: Privat
Hege Kaspersen i Barnevakten forteller at det er lurt å tenke over innholdet før du poster bilder av barn. 

– Er dette bilder det er OK å se igjen om mange år? Er det bilder det er greit at er tilgjengelig for andre mennesker? Barn som er store nok til å spørres bør selv får bestemme om de synes det er greit at du deler bilder eller filmer av dem. På den måten bevisstgjør man både seg selv og barnet, sier hun og legger til: 

– Å legge ut bilder av barn som kan være krenkende eller vise barn i en veldig privat situasjon er ugreit.

Det er viktig å tenke over hvilke bilder du legger ut av barn først og fremst fordi man ikke ønsker at bildene skal bli misbrukt, men også på grunn av barnas integritet, ifølge Kaspersen. Hun forteller at vi som voksne har mye makt, og bør være bevisste hvordan vi bruker den. 

– Etterhvert skal barn forholde seg til all denne informasjonen andre har om dem, og da er det viktig at foreldre har tatt bevisste og gode valg.

Videre forteller hun at det er foreldrene som har ansvaret, og bør vurdere situasjonen når barnet ikke er gammelt nok til å forstå samtykke. 

les også
Foreldrene trodde sønnen var hyperaktiv. Nå mener de å ha løst gåten.

– Er dette et bilde du kan stå for at du har lagt ut også når barnet er så stor at det forstår? Det kan være lurt å begrense hvor mange bilder man deler av barna sine på nett, og være bevisst på hvem som får tilgang til dem, mener hun.

Gode rollemodeller

Kanskje det viktigste med det hele, mener Skåltveit, er at foreldrene skal være gode forbilder ved å alltid spørre barna først. 

– Når de begynner å bruke sosiale medier fra 13-årsalderen har de kanskje fått inn i ryggmargen at de alltid skal spørre før de poster bilde av andre, sier hun og fortsetter:

les også
Archie på toppen av navnelisten

– Det handler også om at vi lærer dem opp til å ta vare på egne opplysninger. Og det er faktisk en veldig sterk rettighet – å ha kontroll over personvern. Det må vi bli flinkere til å formidle. 

Tillitsbrudd

Undersøkelsen viser også at 55 prosent av foreldre én eller flere ganger har gått inn på barnets mobil, nettbrett eller PC uten at barnet var klar over det. Dette mener Skåltveit er et overtramp mot eget barn. Over halvparten av foreldre mener de har en plikt til å sjekke barns mobil, nettbrett eller PC uten å spørre om lov.

– Det har de ikke noe rett til. Det bryter all tillit, sier Skåltveit og legger til:

les også
Familie på fire flyttet inn i bilen

– Jeg forstår at det er forferdelig fristende. Man hører skrekkhistorier om at det går galt og man vil passe på at det går bra. Her er det utrolig viktig å være åpen. Bruk dialog og tillit som fundament. Fortell barna om og om igjen at de må si ifra om noe går galt, for de kommer til å gjøre feil og det kommer til å gå galt, og da er det aller viktigste at de deler det med foreldrene sine eller andre de har tillit til. 

Dersom det er grunn til alvorlig bekymring, for eksempel ved endring av atferd, kan det eventuelt vurderes, mener seniorrådgiveren. Hun poengterer likevel at det alltid skal være siste utvei, ikke hovedveien.

– Det ikke alle tenker over er jo at du plutselig også kan få innblikk i andres barn hvis de snokes i dialoger og chatter, det er en tredjepart her. Hva skal du gjøre med informasjonen du får innblikk i? Det å gjøre noe sånt mot barn og ungdom er relativt alvorlig.

65 prosent av barna som er spurt i undersøkelsen synes ikke det er greit at foreldrene går inn på deres mobil eller lignende uten lov.

Kaspersen synes det er fint at foreldre er nysgjerrig på barnas liv på nett, men forteller at det handler om hvordan man gjør det. 

les også
Familiehverdag uten plast

– Jeg synes alltid man bør snakke med barna før man sjekker mobil og nettbrett. I tillegg bør foreldre tenker over hvorfor man har behov for å sjekke. Er det for sin egen nysgjerrighet? Eller er det for å lære barnet nettvett og ha det som et godt utgangspunkt for en samtale om hva som er gode og smarte valg på nett, spør hun.

Alder og modenhet bør være med når man vurderer det å sjekke barnas ting, mener hun, og understreker at barn har rett på privatliv. Samtidig kan det være situasjoner hvor foreldre mistenker ulovlig eller farlige situasjoner, og da stiller saken seg annerledes, ifølge Kaspersen.

Når det gjelder foreldre sin innblanding og nysgjerrighet for barns aktivitet på nett, foretrekker Kaspersen å bruke et annet ord:

les også
Slik forholder du deg til aldersgrensene på spill og sosiale medier

– Jeg liker bedre ordet interesse, og tenker at interesserte foreldre kan få mange fine og gode samtaler med barna sine. Det kan også være med å gi et innblikk i en verden de i utgangspunktet ikke hadde fått tilgang til. Og så er det viktig at foreldre skaffer seg nyansert og riktig kunnskap om barns mediehverdag, slik at de lettere tar gode avgjørelser og setter rammer som er nyttige og til å leve med både for små og store, avslutter hun.

Datatilsynets sjekkliste for vurdering før deling av bilder av barn:

  1. Lovlighet: Del aldri bilder av andres barn uten samtykke fra deres foresatte.
  2. Type bilde: Tenk over innholdet og bruk filter eller dårligere oppløsning når det er mulig, det gjør bildene mindre interessante for andre.
  3. Mengde: Del færrest mulig bilder.
  4. Kanalbruk: Vær bevisst på hvordan du deler bildene. Alt må ikke ligge åpent. Bruk personverninnstillingene og lag lukkede grupper.
  5. Slett jevnlig: Ta en vårrengjøring og slett tidligere bilder du har publisert med jevne mellomrom.
  6. Spør alltid barna: Bruk spørsmål som «Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?» Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret.

Kilde: datatilsynet.no 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .