Slik møter du barn i sorg

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Glem ikke barna når kriser og triste hendelser rammer. Her får du ekspertenes beste råd for å hjelpe dem gjennom sorgprosessen.

Det er veldig individuelt hvordan sorg hos barn kommer til uttrykk. Blant annet avhenger det av hvor i sorgprosessen man møter barna og hvor gamle de er.

Jan Ivar Røssberg er psykiater ved Oslo Universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo. Han forteller at noen vanlige reaksjoner hos barn rett etter en krise kan være sinne, gråt, at de trekker seg tilbake fra kontakt eller velger å isolere seg.

– Etter hvert kan dette utvikle seg til mer tristhet eller engstelse, og skyldfølelse kan også komme. Andre ting kan være at de blir engstelige for at foreldrene skal forlate dem og at de må være alene, sier Røssberg.

Psykiater Jan Ivar Røssberg. Foto: Privat

Les også: Å miste en pappa

Kan ty til regresjon
– Hos noen som opplever sorgen sterkt, kan man erfare at barnet på mange måter går tilbake til tidligere utviklingsstadier. Det vil si at de ikke lenger mestrer ting som de klarte før. Noen barn kan i slike sorgreaksjoner også kreve mye oppmerksomhet av foreldrene, påpeker Jan Ivar Røssberg.

Alle barn reagerer ulikt ved sorg, men generelt svinger det mer hos barn enn hos voksne.

–  Barna kan være opptatt i lek det ene øyeblikket og triste det neste, forteller Helene Mehl. Hun er spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, og driver privat praksis i Asker.

– De er gjerne triste porsjonsvis, noe som overensstemmer med hvor mye de klarer å ta inn over seg. Det som går igjen er at de ofte er mer følsomme og såre, sier Mehl.

Skyldfølelse
Hendelser og situasjoner som kan føre til sorg hos voksne, kan også medføre at barn opplever sorg.

– Dette kan være dødsfall i nær familie eller blant venner, men også det å flytte fra venner til et annet sted. Videre vil skilsmisser i familien eller ulykker og sykdom i nær omgangskrets kunne føre til sorgreaksjoner, sier Røssberg.

Sorgen setter mange tanker i sving hos barn, og det kan være alt fra tanker om fortiden, om selve hendelsen, om alt som skjer i nåtiden og tanker om hva som vil kunne hende fremover.

Parterapeuten: Kan den første julen etter skilsmissen bli god for barna?

– Barn har veldig god fantasi og kan gjerne lage seg egne forklaringer på det som har skjedd og skjer. Noen barn kan derfor oppleve å ha tanker om at de selv er skyld i det som har skjedd. De kan også tenke på hva som skjer videre: Om de eksempelvis har mistet en omsorgsperson, vil de kunne gruble over hva som skjer om den andre omsorgspersonen også dør,

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale