Slik lærer du barna om økonomi og sparing

Lær barna om penger
Foto: Shutterstock/Scanpix

Ved å gi barna kunnskap om verdien av penger fra tidlig alder, gjør du dem i bedre stand til å ta fornuftige valg senere i livet, sier ekspert.

–  Det er viktig å lære om penger, økonomi og sparing fra du er ganske liten for å gjøre dette til en naturlig del av livet. Penger og økonomi er fremdeles et tabu i samfunnet. Å lære at økonomi er positivt og at du får mer ut av pengene dine om du har kunnskapen kan læres tidlig, forteller økonomiforenkler Margrethe Otto Skar, og utdyper,

–  Det å lære sparing, og å vente på noe er også viktig i forhold til å kjøpe alt akkurat når man har lyst på det. Kanskje du ikke engang trenger det.

Barn lærer raskt og er flinke til å tilpasse seg. La de spare til det de ønsker seg om det er noen spesielle sko, iPad, leker eller mobiltelefon.

Mobiltips: 11 smarte apper til barnefamilier

les også
Flyttet med hele familien: Et år down under

–  Gi de gjerne små eller store oppgaver i hjemmet slik at de også har muligheten til å tjene penger. Da lærer de både å jobbe, ha ansvar og å få inntekt. Sett en pris på tjenesten før de går i gang. Det er også smart med ønskelister til jul og bursdag, slik at de på den måten kan glede seg litt ekstra, råder Skar.

På kort sikt vil økonomisk læring gi barna innblikk i hva penger er verdt og at de må tjenes for å kunne brukes.

–  I tillegg til at de lærer å spare, kan du også fortelle dem hva gjeld er slik at de forstår hvorfor vi ikke kan bruke penger vi ikke har. Forklar hva som skjer om vi bruker lånte penger. På denne måten normaliserer du penger og økonomi.

Lærer ansvar for egen økonomi

På lengre sikt får de kunnskap om at penger ikke bare er noe som finnes. De lærer hvordan de håndterer egen økonomi, og har lært å ta ansvar for det.

–  I dag ser vi at stadig flere unge får problemer med økonomien, har høy kortsiktig gjeld og mister oversikten. Ved å lære om økonomi fra tidlig alder blir de bedre rustet til å ta gode valg senere i livet, sier Skar.

10 enkle ting familien kan gjøre sammen for å redde verden i høst

Isabell Gravdal (35) fra Stokke står bak bloggen Gnierfru. Hun er opptatt av å gi barna Martine (7) og Kim Håvard kunnskap om økonomi og sparing.

les også
Barnefattigdom: – Tøft å stå fram som fattig

–  Jeg mener barn bør lære dette fra tidlig alder fordi det vil komme til nytte senere i livet. Om du er vant til å få hjelp av foreldrene dine på alle områder, så tror jeg det vil bli vanskeligere å stå på egne ben når den tid kommer, sier Gravdal, og fortsetter

–  Har man lært å jobbe for pengene fra man er liten, vil de verdsettes mer. Jeg tror også at man da vil bruke de på en mer fornuftig måte.

Ekspertene tipser: Sparetips for familier

Hun er ikke redd for å si nei selv om barna maser når de er på butikken.

les også
Har vurdert å flytte for å få mer hjelp: Tvillingmorens kommune scorer 2,17 av 5 poeng i UNICEF-rapport

–  Jeg sier ofte nei om de ber om å få et av disse bladene med forlokkende leker som hører til. Kanskje forklarer jeg at vi ikke har råd til å bruke penger på dette nå siden vi må handle mat, eller jeg kan poengtere at de kan få en flott fargeleggingsbok for samme sum penger som bladet koster og spørre hva de helst vil ha. På den måten håper jeg de lærer å prioritere penger og blir mer bevisste på hva ting faktisk koster, forteller tobarnsmammaen.

Lær barna om sparing
SPARESMART: Isabell Gravdal og barna Martine og Kim Håvard. Foto: privat

Margrethe Otto Skars tips til foreldre:

  • Snakk med barna om økonomi. La de få innblikk i din egen økonomiske hverdag og lære hvordan du tar valg.
  • La de være med på butikken når du har god tid, og la de delta.
  • Økonomi skal være gøy og positivt, lær dem det.
  • Lær barna å spare. Det har de glede av resten av livet!
  • La de ha sin egen økonomi som de kan styre. Bruker de opp pengene som var ment for kino, så kan de ikke være med eller de må ta av sine egne sparepenger.
  • Husk at vi arver vaner, og at det derfor er stor sannsynlighet for at barna arver dine økonomiske vaner. Tenk på dette når du lærer bort økonomi. Om du har en vane du ikke liker, så vil jeg anbefale deg å endre den. Da har du større sjanse for å lykkes enn om du prøver å slutte med den.

[medlemsfordel] 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .