Slik lærer du barna å konsentrere seg

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Konsentrasjon må til for å lære – og for å kommunisere godt med andre mennesker. Her er ekspertenes tips for å trene opp konsentrasjonsevnen hos barn.

– Om et barn strever med å konsentrere seg, skal vi være forsiktige med å tenke at det er noe galt med det. Husk at barn utvikler seg i ulikt tempo. Det er svært forskjellig når barn utvikler evnen til å sitte stille og gjøre teoretiske oppgaver, sier Line Jonsborg, familieterapeut ved Nydalen Helsehus i Oslo.

Les også: Hva gjør du når barna bare vil spille og se på TV?

Familiesituasjonen viktig

les også
Så mye koster det å få barn

Ifølge famileterapeuten kan det gjøre stor skade om barnet får en fornemmelse av at du tror det er noe galt med det. Det vil påvirke selvfølelsen til barnet i negativ retning. Men du bør likevel være nysgjerrig på om noe ikke er som det skal i barnets liv hvis du ser at det konsentrerer seg dårlig. 

Konsentrasjonsevnen påvirkes nemlig av hvordan barnet har det i livet.

– Det er ikke lett å konsentrere seg om man ikke har det bra. Da kan det være nyttig å se på om det er noe i familiesituasjonen som plager barnet, eller om det har utfordringer med venner. Søvn og kosthold er også av stor betydning for hvor godt barnet klarer å konsentrere seg, sier Jonsborg.

Hun får støtte av familieterapeut og spesialpedagog Hilde Teisbo som fremhever at barnet utvikler seg i samspill med omgivelsene. Det de voksne legger inn av oppmerksomhet ved å gi omsorg og ha et godt samspill både fysisk og verbalt tidlig i barnas liv, kommer igjen som god psykisk helse og mestring hos barnet.

Hilde Teisbo. Foto: Privat

– Voksnes bevissthet på å skape trygghet, være sensitive samt bidra til å regulere barns følelser, hjelper dem til å bli oppmerksomme, lekne, nysgjerrige og konsentrerte. Barnet har grunnleggende behov for beskyttelse og omsorg på den ene siden, og støtte og oppmuntring på den andre – slik at de kan bli trygge nok til å være utforskende og konsentrerte, sier Teisbo.

Les også: Slik hjelper du barnet å bli klart til skolestart

Begrens skjermbruk

les også
Tok med barna på drømmereisen

Ifølge Jonsborg er mange foreldre redde for at barna ikke skal få nok digital kompetanse og bli hengende etter sine jevnaldrende. Hun mener imidlertid at utfordringen i de fleste norske hjem snarere er å begrense bruken av mobil og ipad.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

– Barn som sitter mye foran skjerm, enten det er spill, sosiale medier eller annet, kan få problemer med å konsentrere seg om oppgaver som krever fordypning. Bare det å lese en bok kan oppleves som krevende når man er hekta på mobilen. Det skjer for øvrig mange av oss voksne også, sier Hilde Teisbo, og kommer med følgende oppfordring til foreldre:

– Ikke la nettbrettet ta over jobben for deg. Det finnes riktignok mange gode apper og spill, men se kritisk på hva dere velger, og lag gode rammer rundt bruken. Ikke minst er det viktig at du som voksen står frem som en god rollemodell, senker stress og mas, og skaper rammer som ivaretar barnas behov, råder Teisbo.

Les også: Slik får du en god samtale med barna

Gi barnet full oppmerksomhet

les også
Færre leker gir mer ro

Barns konsentrasjon utvikles best sammen med nære omsorgspersoner ifølge ekspertene Familieklubben har snakket med. De råder foreldre til å utforske ulike gjøremål sammen med barnet, og å snakke sammen underveis. Å lese, lage mat, gjøre husarbeid og spille spill er eksempler på fine ting å gjøre sammen for å trene på å holde oppmerksomheten og konsentrasjonen oppe..

Line Jonsborg understreker at barn helt av seg selv vil trene opp konsentrasjonsevnen gjennom lek. Lek involverer gjerne hele kroppen og alle sansene, og gir ekstremt god oppmerksomhetstrening. Som voksne kan vi hjelpe barnet ved å være med dem i leken og være nysgjerrige på det de er opptatt av.

Line Jonsborg. Foto: Privat

– Barn som ikke forstår sine egne følelser, vil ha vanskeligere for å konsentrere seg. Lytt, vær nysgjerrig og hjelp barnet til å sette ord på følelser og inntrykk så de får bearbeidet og integrert det de opplever, oppfordrer Jonsborg, og fremhever viktigheten av at vi som voksne selv går foran med et godt eksempel:

les også
MGP-artist Chris Medina: Digger at norske kvinner ammer ute

– Barn har godt av å se at foreldrene konsentrerer seg om egne oppgaver og bruker tid på én ting av gangen. Ingen mennesker er gode til å multitaske, selv om vi gjerne liker å tro det. Gi barnet din fulle oppmerksomhet når du snakker med det, så lærer barnet å gjøre det samme.

Les også: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

Tips til foreldre

* Opplever du barnet ditt som ukonsentrert, gå nærmere. Sett deg på huk, ta på barnet, se det inn i øynene og vær i kontakt med barnet når du snakker med det.

* Sørg for at barnet får nok søvn og et sunt kosthold.

* Utelek og fysisk aktivitet er gull for konsentrasjonen. Sørg for at barnet får leke mye ute, og la det om mulig gå til og fra skolen.

* Les høyt for barnet eller sammen med barnet – og snakk om tekstene dere leser.

Les også: Test av skolesekker

* Spill spill sammen med barnet, snakk om reglene, hva som skjer og hvordan barnet opplever å tape og vinne.

* Involver deg i barnets lekser, sett deg ned og vis barnet at du synes det er verdt å bruke tid på.

* La barnet være med når du lager mat og gjør husarbeid.

* Ikke la barnet ha for mange fritidsaktiviteter. Barn trenger egentid, og stressede barn konsentrerer seg dårligere.

* Gi anerkjennelse til lekende barn ved å skjerme og tilrettelegge for aktiviteten det bedriver i øyeblikket. Konsentrasjon er et av mange utviklingsområder som utvikles gjennom lek.

* Den voksne må ha evnen til å vurdere barnets behov for selvstendig arbeid, og behov for oppmuntring og refleksjon.

Les også: Familiehverdag uten plast

les også
Eksperter om husarbeid: La barna bidra!

* Hjelp barnet med å samle oppmerksomheten sin. Under hvilke rammer kan den enkelte konsentrere seg best? Snakk med barnet om dette. Noen liker musikk, mange personer og liv rundt seg, mens andre trenger ro og orden.

* Felles aktivitet med humor og glede øker barnets evne til å bli utforskende, nysgjerrig og konsentrert.

Kilder: Line Jonsborg, familieterapeut ved Nydalen helsehus og Hilde Teisbo, familieterapeut og spesialpedagog.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .