Slik lærer du barn om penger

Barn og penger
Foto: Shutterstock/Scanpix

Sparing er noe av det viktigste man kan lære barna – men hvordan får man til det? Ved å gi dem penger, ifølge ekspertene.

I dag vokser barn opp med få kontanter og færre mynter på sparebøssen. Kort og smarttelefon overtar – og det gjør noe med forståelsen av penger, forbruk og økonomi.

I tillegg erfarer ekspertene vi har snakket med at stadig færre barn og unge får lommepenger hjemme, og at lommepengene ikke knyttes til konkrete oppgaver. I verste fall kan det gå utover barnas økonomiske forståelse, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 og økonomiekspert i Luksusfellen:

– Jeg møter mange unge som ikke har fått særlig gode råd hjemmefra, og jeg ser hvor ille det kan gå. Det har startet tidlig, og det er trist. Det kan være at foreldrene har vært veldig lite til stede, eller at foreldrene har hatt kaos i egen økonomi og ikke hatt så mye å bidra med. Det går i arv og forplanter seg, konstaterer Magne Gundersen.

Les også: Smarte sparetips for familier

– Privatøkonomi er ikke en del av pensum i skolen per i dag, og det er foreldrenes oppgave å lære opp barna her og gi de verktøyene de...

Logg inn med din SPiD-konto for å lese resten


Ikke medlem?

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Logg inn
for å lese hele
artikkelen

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale