Slik lærer du barn om penger

Barn og penger
Foto: Shutterstock/Scanpix

Sparing er noe av det viktigste man kan lære barna – men hvordan får man til det? Ved å gi dem penger, ifølge ekspertene.

I dag vokser barn opp med få kontanter og færre mynter på sparebøssen. Kort og smarttelefon overtar – og det gjør noe med forståelsen av penger, forbruk og økonomi.

I tillegg erfarer ekspertene vi har snakket med at stadig færre barn og unge får lommepenger hjemme, og at lommepengene ikke knyttes til konkrete oppgaver. I verste fall kan det gå utover barnas økonomiske forståelse, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 og økonomiekspert i Luksusfellen:

les også
Derfor er dette den beste foreldrestilen

– Jeg møter mange unge som ikke har fått særlig gode råd hjemmefra, og jeg ser hvor ille det kan gå. Det har startet tidlig, og det er trist. Det kan være at foreldrene har vært veldig lite til stede, eller at foreldrene har hatt kaos i egen økonomi og ikke hatt så mye å bidra med. Det går i arv og forplanter seg, konstaterer Magne Gundersen.

Les også: Smarte sparetips for familier

– Privatøkonomi er ikke en del av pensum i skolen per i dag, og det er foreldrenes oppgave å lære opp barna her og gi de verktøyene de trenger for å ruste seg best mulig til voksenlivet, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

– Jeg ser at mange unge ikke er så godt forberedt på møtet med voksenlivet, derfor er det ekstremt viktig at barna lærer seg fornuftig pengebruk så tidlig som mulig.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Trenger øving
At det er viktig å lære barna om penger tidlig, er ekspertene enige om.

– Hvis du ikke får hjelp hjemme, får du ikke øvd deg i de små, trygge rammene, bekrefter Anne Gundersen, fagsjef i Sparebank1.

Anne Gundersen Magne Gundersen
Anne Gundersen og Magne Gundersen. Foto: Marthe Reienes/VG

Ifølge en undersøkelse fra mars 2017 (foretatt av Ipsos for DNB) får 64 prosent av 8-11-åringer lommepenger hjemme. Gjennomsnittet i samme aldersgruppe er 63 kroner i lommepenger i uken.

– Veldig mange barn får ikke oppleve hvordan det er å ha fysiske penger, og mange tror at bankkortet aldri blir tomt, eller fyller seg på helt automatisk. Lommepenger er en fin mulighet til å lære barna våre om fornuftig pengebruk, sier Hanna Folkvord.

Les også: Lær barna om sparing

Se sammenhengene
Et viktig prinsipp å lære barna er sammenhengen mellom penger som kommer inn og penger som går ut.

Anna Gundersen i Sparebank1 har intervjuet 200 barn mellom 7 og 14 år om penger. Under intervjuene med barna fikk hun selv høre at mange barn har en dårlig forståelse for penger nå som det er mindre kontanter i omløp. Noen omtalte å ha brukt penger som å ha «mistet» dem.

– Mange av barna mellom 8 og 14 vi snakket med hadde ikke noe forhold til pengene – med én gang de har brukt dem er de borte. De tenker ikke nødvendigvis gjennom sin egen økonomiske adferd og at den påvirkes hvis det er noe du ønsker deg, eller du sparer til noe, sier hun.

Det som også har kommet frem i samtalene, er at mange av barna ikke får lommepenger lenger – de får penger når de trenger det.

les også
Aldersgrenser på spill ignoreres: – Mange foreldre er naive

– Og da får du ikke den læringen, altså hvis du bare kan si at nå trenger jeg litt mer, takk. Vi spurte også barna om de var villige til å jobbe litt for å tjene mer penger. Noen sa «egentlig ikke, jeg synes det er best å bare få dem», sier Anne Gundersen.

– Foreldrene mister også oversikten, ved ikke å ha noen rammer rundt det, sier Magne Gundersen, som mener man bør snakke med barna om penger allerede mens de er i barnehagealder.

Les også: 15 tips om grensesetting

Bør følge med plikter
Undersøkelsen fra DNB viser at bare 40 prosent av de som får lommepenger får det for å gjøre oppgaver i hjemmet.

les også
«Bloggerne»-mammaene: – Derfor dropper vi gavekalender

– Det bør følge med noen plikter eller oppgaver til lommepengene, alt fra snømåking til å ta ut av oppvaskmaskinen, rydde rommet eller henge opp klær – slik at barna forstår konseptet med «lønn for arbeid», sier Hanna Folkvord i DNB.

Hanna Folkvord
Hanna Folkvord. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

En bjørnetjeneste
For penger kommer ikke av seg selv, og verdi skapes gjennom innsats. Og det er det viktig å formidle til barna, mener Magne Gundersen:

les også
Ble gravid som 16-åring: – Fikk stadig høre at dette kom jeg ikke til å klare

– Vi gjør barna en bjørnetjeneste hvis penger er noe som bare kommer. Det er så lett å gjøre det, for det er mange i foreldregenerasjonen som har romslig med penger. Man gjør det for å slippe mas og slippe å legge til rette for oppgaver, sier han.

– Det handler faktisk om oppdragelse. Du ville jo aldri sagt ja til at barna dine skal få godteri til middag, legger Anne Gundersen til.

Les også: Derfor er dette den beste foreldrestilen

les også
Færre leker gir mer ro

Sett sparemål
– Det er ikke det at alle barn skal bli råfornuftige, små mennesker som har økonomien på stell. Men det handler om å forstå det, prøve seg og øve seg. Det gir god læring, fastslår Anne Gundersen.

Det er også viktig å snakke med barna om sparing, ifølge økonomene. Forskningen viser at de som har sparekonto fra de er små, har bedre økonomisk forståelse når de blir eldre.

– Hva skal man gjøre med pengene som blir til overs hver måned? Oppfordre barnet til å sette seg et eget sparemål slik at de blir motivert av å sette av litt av lommepengene og bruke det til noe de har jobbet for, sier Hanna Folkvord.

Det er Magne Gundersen enig i, og mimrer tilbake til da sønnene hans hadde spart til å kjøpe fotballdrakt.

les også
– Ikke tving barna til å si unnskyld

– Vi dro til Stabæk-butikken, og der møtte vi en klassekompis av guttene som var sammen med faren sin. Da de så hva sønnene mine hadde kjøpt, sa faren: «Jøss, det var kult, vil du òg ha en sånn?» Da tenkte jeg at nå syns sikkert mine sønner at de er utrolig uheldige med faren sin som tvinger dem til å spare selv, mens kompisen bare får drakten. Men jeg lærte barna mine noe: Det du har spart til selv, har stor verdi for deg – for det har du jobbet for.

Sparegris
Foto: Shutterstock/Scanpix

Magne Gundersens 5 tips for å lære barna om penger:

les også
Generasjonsbolig: – Et godt valg for mange

1. Snakk om hva ting koster. La barna får vite hva ting koster, som mat, klær, strøm, lån, ferie osv. Ta med barna i butikken og forklar dem kilopris, literpris og stykkpris – og vis dem hva som blir billigst. Gå gjennoms familiens budsjett og forklar hvor pengene kommer fra og hva dere velger å bruke penger på – og ikke bruke penger på.

2. Snakk om trygg kortbruk. Når barnet får sitt første bankkort, er det en fin anledning til å snakke om kortbruk og penger. La barna blir trygge på hvordan de bruker og oppbevarer bankkortet.

 

les også
Har vurdert å flytte for å få mer hjelp: Tvillingmorens kommune scorer 2,17 av 5 poeng i UNICEF-rapport

3. Gi faste lommepenger. Og ikke fyll på med mer penger hvis barnet bruker opp alle pengene før neste utbetaling. Da lærer de å disponere penger fornuftig, og at det får konsekvenser om de bruker opp alt med én gang.

 

Les også: Smarte apper for barnefamilier

 

les også
Hjelp, barnet mitt vil legge opp!

4. Knytt pengene opp mot oppgaver. Barna bør lære at penger og innsats hører sammen. En fin måte å gjøre det på, er å gi barnet noen faste, konkrete oppgaver som de får lommepenger for. Gjør de ikke oppgavene sine, får de mindre lommepenger. Men de kan også få mer, hvis de gjør en ekstra innsasts. Da lærer at det ikke bare er å be om mer penger hele tiden.

 

5. Lær barnet å spare. Å spare er kanskje den viktigste økonomivanen du kan gi barn. La barnet spare til noe konkret, som en fin genser, ski eller lommepenger til en ferietur. Barnet kan spare hele summen selv, eller spare til en egenandel der foreldrene betaler resten. Gå foran med et godt eksempel og forklar barnet hva familien sparer til.

 

De ulike bankenes barnetilbud:

DNB har 10-årsgrense for bankkort og mulighet for saldo i app. De har tidligere meldt at det kommer egen Vipps for barn, men den er ennå ikke lansert.

Handelsbanken har barnekort for barn under 13 år, og egen app som viser saldo og siste transaksjoner.

Nordea har bankkort for barn fra 7 til 13 år, men ingen egen app.

Danske Bank har barnebankkort for barn mellom 8-12, og sms-saldo.

BN Bank har bankkort for barn mellom 8 og 12, men ingen egen app.

Sparebanken Vest har eget kort for barn og unge mellom 7 og 17, og sms-saldo.

Sbanken og Sandnes Sparebank har ikke eget barnekort.

Sparebank1 har barnebankkort fra 6 år, og egen app hvor de kan se saldo og transaksjoner.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .