Slik lærer du barn å stå imot ytre press

Foto: Shutterstock/Scanpix

Dagens barn og ungdom vokser opp med et stort press om å prestere på alle kanter. Les ekspertenes råd til hvordan du oppdrar trygge barn.

Barn blir utsatt for ulike typer press idag. Skole, venner og sosiale medier er noen av stedene presset oppleves. Lege Charlotte Lunde har blant annet jobbet i BUP. Hun forteller at mye av presset handler om ytre ting, som å se bra ut, ha mange venner og være flink på skolen. Dette presset kan ifølge legen bidra til dårlig selvfølelse og usikkerhet. 

– Det er nettopp derfor det er en viktig foreldreoppgave å hjelpe barn og unge til å forstå og kjenne på det de føler på «innsiden» - ikke bare fokusere på det de får til på «utsiden», sier Lunde.

Charlotte Lunde
Charlotte Lunde. Foto: privat
Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

Barn er avhengige av gode og trygge voksne. Lunde forteller at barn vil være mer robuste for press og stress dersom de har en god tilknytning til sine foreldre helt fra start. Med det menes at foreldre bør jobbe for å være mest mulig emosjonelt tilgjengelig for barna sine. Det å ha tid og forsøke å være der barnet er og se barnets perspektiv er viktig.

les også
Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

– Jaget på det perfekte er jo en samfunnstrend, det er ikke så enkelt å motarbeide presset mange barn og unge føler. Men alle kan bidra. Foreldre må være bevisste, så de ikke er med å lage det presset. Tenk deg litt om – du trenger ikke gi barna dine mengder med merkeklær, eller holde de fineste bursdagsfestene, forteller psykologspesialist Ingrid Sønstebø.

Bevisstgjøring

Det er viktig at foreldrene ikke fremstår som en reklameplakat, ifølge psykologspesialisten. Vis at det går an som mamma å gå uten sminke og uten de flotteste klærne. Og vis barna at en ikke trenger å «flashe» materielle verdier. Sønstebø mener foreldrene må gå foran som gode eksempler.

– Og så må man prate om det og bevisstgjøre barnet. Ta praten om hva som er viktigst – fine ting eller hvordan man er som menneske, sier hun.

Lege Charlotte Lunde støtter psykologspesialistens syn om at foreldre og barn må snakke sammen. Hun forteller at det er viktig å dele opplevelser og ha tid til hverandre. 

Les også: Lær barna gleden ved å hjelpe andre

Få et trygt barn

Det er blitt en del av samfunnet å skulle prestere på alle kanter, og Sønstebø forteller at det derfor ikke finnes en enkel løsning på hvordan man kan forebygge presset hos barna. Det er likevel noen ting hun trekker frem som viktige elementer for å skape et trygt barn.

– Hovedstikkordet er å vise barnet at du er glad i det uansett, og at du er glad i ungen din for det mennesket han eller hun er, ikke for prestasjoner og ytre ting.

Ingrid Sønstebø
Ingrid Sønstebø. Foto: privat
Du skal både fortelle og vise til barnet ditt at du er glad i det, og du skal gjøre det ofte, ifølge psykologspesialisten. Du må gjerne rose barnets prestasjoner, men snakk også om de fine egenskapene til barnet og de gode tingene de gjør, råder Sønstebø.

– Det er da man blir trygg i seg selv, sier hun, og legger til at dette er en voldsom forenkling, fordi temaet er mye mer komplekst enn som så.

Les også: La barna gjøre feil

Som lege i BUP opplever Charlotte Lunde at mange påvirkes negativt og sliter med lav selvfølelse og usikkerhet knyttet til sosiale medier. 

les også
Finnmarksfamilie ville ha «ordentlige dyr» – endte opp med mongolske kameler

– Jeg tror det er viktig å bevisstgjøre barn og unge i forhold til media. At man snakker med dem om hvilke rollemodeller de har, hvilke blogger de leser, hvilke YouTube-kanaler de ser på – hva de er opptatt av. Det handler om å delta litt i den verdenen der, og utforske sammen med dem hva som er bra eller dårlig, sier Lunde. 

Det er ikke bare foreldrene som har ansvar. Barnehagen har også en viktig rolle når det gjelder oppdragelsen til barna. Psykologspesialist Sønstebø forteller at det er viktig at barnehagen bygger opp sosial kompetanse hos barna.

– Små barn trenger å lære å bli gode venner, sette grenser, trene på å bygge empati og lære hva som er rett og galt i sosiale settinger, sier hun.

Reflekter om verdi og betydning

Mye handler om at det du utstyrer barnet ditt med – både av materielle ting og verdisett – har betydning. Sønstebø mener foreldre må være flinke til å reflektere rundt dette med barna.

les også
Skilte foreldre: Slik får «pendlerbarna» det bedre

– Det må være lov å gi barnet sitt en fin gave eller et fint klesplagg, men snakk med barnet om det. Forklar også barnet ditt at ikke alle har råd til det dyreste. Og snakk med barnet ditt om hvordan det er for andre, hvis barnet skryter av egne ting eller snakker andres ting ned. Dette bidrar til at barnet ditt bygger empati, blir mer reflektert og ikke fremstår bortskjemt, sier hun.  

Det å være et godt forbilde handler også om hvem man omgås med.

– Omgås folk med sunne verdier, og lær barna å sette pris på det samme hos sine venner, sier Sønstebø.

les også
Familien følger drømmen – reiser jorden rundt

Psykologspesialisten råder foreldre til å la barna ha tid til lek og hyggelige aktiviteter med venner og familie fremfor å bruke for mye tid på organiserte aktiviteter tidlig. Lege Lunde er enig:

– Hverdagen må ikke nødvendigvis organiseres i daglige fritidsaktiviteter der barna hele tiden skal prestere. Det å delta på barns treningsarenaer er absolutt en form for positiv aktivitet, så lenge det ikke blir for prestasjonsfokusert. Barn tåler selvfølgelig at man har forventinger til dem, men det er viktig at de føler seg sett og akseptert uavhengig av hvordan de presterer, sier hun. 
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .