Slik gir du barna god selvfølelse

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Det er viktigere for barn å etablere god selvfølelse enn høy selvtillit. Hvis ikke kan følelsen av egenverdi stå og falle på prestasjoner, ifølge psykolog.

– Det er viktig å se og anerkjenne barn for både den de er og det de gjør. Dette er fordi det gir dem kunnskap om to svært viktige elementer av det å være menneske, nemlig selvfølelse og selvtillit, sier Tommy Sotkajærvi. Han jobber som psykolog for barn, unge og familier i Lørenskog Kommune.

Psykologien beskriver selvfølelse som vår opplevelse av egenverdi, mens selvtillit er vår tro på at vi har evner og egenskaper til å mestre verden. Foreldre spesielt, og viktige voksne generelt, er barnas hovedkilde til følelsesmessig kunnskap om seg selv i verden.

Psykolog Tommy Sotkajærvi. Foto: Privat

Utilsiktet
– Denne kunnskapen tar barna til seg gjennom handlingene og ordene våre hver eneste gang vi er sammen med dem. Mye av det vi gjør og sier oppfattes av barna som en tilbakemelding til dem, uten at det nødvendigvis er åpenbart eller tilsiktet fra oss voksne, sier Sotkajærvi.

Gestaltterapeut og helsesøster Hege Paulsen er opptatt av at barn har behov for å bli sett, anerkjent og bekreftet. At det får en visshet om å være elsket og likt uansett hva det gjør eller ikke gjør, bare fordi barnet er den det er.

– Om vi bare ser barnet for det som det gjør, er fallhøyden stor når barnet ikke mestrer noe eller det kanskje er noe det ikke får til. Konsekvensen av dette kan være at barnet tror det må prestere for å bli sett og elsket, at det må gjøre noe og være flink for å ha en verdi.

Har du lest denne artikkelen? Psykologen: Følelser kan bli destruktive hvis vi lærer at vi føler «feil»

Hyllest
Hvis vi derimot ser barnet for det det er, vil det skape et trygt fundament og en visshet hos barnet om at det er godt nok som det er og at det ikke trenger å gjøre noe, bevise noe eller endre seg for å bli det.

 – Når det er sagt, så trenger barnet også å bli sett for det det gjør og få oppmerksomhet og støtte når det gjør en innsats og kanskje mestrer og får til noe. Har barnet for eksempel øvd lenge på noe eller trent til noe, er det gøy og viktig for barnet å få en hyllest og feires for dette og for innsatsen, sier Paulsen.

Gestaltterapeut og helsesøster Hege Paulsen. Foto: Julie Christine Krøvel

Å stole på seg selv
Selvfølelsen hjelper oss til å stole på oss selv og ta plass i

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale