Slik forholder du deg til aldersgrensene på spill og sosiale medier

Foto: ESKIL WIE FURUNES, VG

I en stadig mer digital hverdag kan det være utfordrende å vite hva som er greit og ikke når det gjelder bruk av spill, apper og sosiale medier. Ekspertene gir råd om hvordan du som forelder kan forholde deg til aldersgrensene.

Vi har tidligere skrevet om tips til foreldre i den digitale verden, hvordan du unngår konflikt med barna om skjermtiden og hva du bør gjøre dersom barnet ditt er skjermavhengig. I en hverdag hvor skjermer i former av mobiltelefoner, nettbrett, TV-spill og PC-er får en større og større plass, kan det være vanskelig å finne den rette balansen som foreldre. Dette gjelder også aldersgrenser, og når det er greit at barnet begynner å bruke alt fra data-, TV- og telefonspill til sosiale medier. Derfor har vi tatt en prat med ekspertene om hvordan foreldre bør forholde seg til akkurat dette.

Kris Munthe i Barnevakten. Foto: Privat
– Aldersanbefalinger for spill til data og konsoll er først og fremst veiledende, ikke noe man må følge juridisk, sier Kris Munthe i Barnevakten. 

Han forteller videre at spillutviklerne også kan sette egne aldersgrenser i vilkår. Vilkår forklares som en avtale mellom de som har laget spillet og de som laster ned spillet. Uansett er det gode grunner til å følge aldersanbefalinger på spill, ifølge Munthe.

les også
Bytter nettbrett med sverd på vikingferie

– Mer enn å nekte barn å ha det gøy, handler det om innhold i spill som ikke egner seg for barn. Det kan være innhold som er voldelig, med ufint språk, seksuelt innhold, være skremmende for barn og så videre, sier han og legger til:

– Utfordringen er at barn kan oppleve innhold som er utfordrende på ulikt vis. Alle barn reagerer ulikt. Spill med spesiell høy aldersanbefaling kan ha sterke scener som er sterk kost selv for voksne.

Alder på sosiale medier

På samme måte som med spill, er det også anbefalte aldersgrenser på sosiale medier. Disse er satt av plattformene selv. Guro Skåltveit i Datatilsynet forteller at dersom et barn vil bli med i en plattform med høyere aldersgrense, bør barn og foreldre snakke sammen om hvorfor det er satt slike grenser. De må sammen vurdere om barnet likevel er modent nok til å være på plattformen. 

Det som likevel kan virke forvirrende for mange, er de nye personvernreglene som kom i fjor. Skåltveit forteller at, ifølge disse reglene, har ikke barn under 13 år selv lov til å bli medlem av plattformer hvor de deler personopplysninger. 

Guro Skåltveit i Datatilsynet. Foto: Ilja Hendel / Datatilsynet
– Det er altså udiskutabelt at aldersgrensen for å gi fra seg personopplysninger, som profilbilde, navn og e-postadresse, er 13 år, med mindre foreldrene har gitt samtykke. Dette gjelder uavhengig av den anbefalte aldersgrensen satt av plattformene selv, sier Skåltveit.

Hun fortsetter:

les også
Sykehusjul ga Emilie (16) en hjertevarm idé

– Det jeg tenker er at det må være opp til foreldrene hvordan man løser dette. Hvis noen foreldre vurderer at deres barn på 10 år er voksent nok til å ha en profil på et sosiale nettsamfunn, og samtykker til det, så får det være opp til dem.

Det handler altså om når barnet selv skal overta kontrollen, uten at foreldrene har særlig innsyn, heller enn en absolutt aldersgrense. Skåltveit mener fasen frem til barnet er 13 år, og blir mer selvstendig i sosiale medier-verden, bør være en slags opplæringsfase. 

– Det kan være en fordel å ha øvd litt. Når barnet er 13 år begynner det på ungdomsskolen, og har rett til privatliv i sin kommunikasjon med andre. Lar du barnet opprette en profil litt tidligere har du som forelder fremdeles litt myndighet. Da kan du være med å utforme noen kjøreregler, og på den måten får barnet trent litt.

Skåltveit forteller at man da for eksempel kan avtale med barnet at det skal starte med en lukket profil, bare ha noen nære venner de kjenner i starten og rett og slett prøve og feile litt. Hun anbefaler også å se på personversinnstillingene sammen.

– Det er lavere terskel og færre følger av å gjøre feil på barneskolen enn når man begynner å bruke tjenesten på ungdomskolen og mye annen problematikk kommer inn samtidig. Da kan det være greit å ha øvd litt og ikke fremstå som bakpå digitalt, forteller Skåltveit.

Press på foreldre

Enkelte foreldre mener aldersgrensen er absolutt, mens andre vurderer det annerledes. Ofte kan foreldre oppleve press rundt både sosiale medier og spill, spesielt dersom "alle andre får lov".

– Når barna blir litt større kommer de i knipa med å ikke være gammel nok ifølge aldersgrensen, men at alle andre får lov, forteller Munthe og trekker frem Fortnite som eksempel. 

– Det er kjempepopulært og har relativt lav aldersanbefaling. Men det kan også sette foreldre i en knipe dersom yngre barn vil spille dette fordi "alle andre" får lov. 

Skåltveit forteller at slike situasjoner kan virke veldig utestengende for barnet som ikke får lov til å spille spillet eller bruke tjenester "alle andre" får lov til. 

les også
Slik håndterer du utagerende barn

– Jeg skjønner at det blir et ekstremt press på foreldre. Det er derfor viktig å diskutere disse tingene sammen, ta det opp på foreldremøte, snakk om det. Avtal hva man godtar, hvilke plattform ungene skal være på og sammen lag en trygg arena hvor barna kan øve seg. Styrken i at foreldre snakker sammen er ganske viktig, sier hun. 

Læringsplattform

Apper og spill kan brukes til å lære alt fra språk, lesing, regning og sang, til logisk tenkning, problemløsing og kreativitet. Det gjelder bare å finne spillene passende for alderen til ditt barn. 

– Kreative spill er fine for yngre barn. Ofte holder det med spill på nettbrett og mobil for de aller yngste, forteller Munthe. 

les også
Så mye kan søvnrutinene skeie ut i ferien

Han trekker frem noen eksempel som Toca Boca-serien, YouTube Kids, Fantorangen og Thinkrolls. Noe eldre barn, fra seks år og oppover, kan man se etter spill som bygger på kreativitet og fine historier. 

– Pode for eksempel. Eller alt fra Mario-serien til den barnevennlige spillkonsollen Nintendo Switch. Overcooked er et nydelig samarbeidsspill. Eller Minecraft, Dragon Quest Builders 2 og Splatoon, foreslår Munthe. 

Til større barn, mener han at foreldre og foresatte må finne gode fellesregler, slik at ingen barn havner utenfor når noen får lov og andre ikke.

Skap gode skjermopplevelser

les også
11 smarte apper for barnefamilier

Spill og internett er blitt sosiale arenaer med både positive og negative utfordringer, ifølge Munthe. Han mener det er viktig at foreldre engasjerer seg, sitter med barna og utforsker spill og apper når barna er små.

– Man må skape positive skjermopplevelser sammen. Det lager grobunn for når barna blir eldre, og man kan ha en dialog og tillit som er viktig når barna skal ta mer bruk av sosiale medier og spill på egen hånd, sier han.

Han oppfordrer også foreldrene til å sette seg inn i spillene og appene selv for å gjøre en bedre vurdering. Det som går fint for et barn, kan være utfordrende eller skremmende for et annet barn. 

les også
Hva kan du si til barna når forholdet tar slutt?

– Man skal nok ikke se seg blind på alderen, men heller se hva som er best for barnet. Det er virkelig ikke bra hvis én i klassen er den eneste utenfor. Sosial utenforskap kan være utrolig skadelig i den alderen. Da bør foreldrene tenke seg grundig om årsakene til hvorfor de ikke vil la barnet få en profil og delta der de andre er, og prate med barnet og de andre foreldrene om dette, sier Skåltveit.

Noen ekstra tips

Munthe har noen tips til foreldrene for å få mer kontroll over skjermbruken.

– Spillkonsoller, mobiler og nettbrett har alle funksjoner for å begrense hva som kan lastes ned. Let etter noe som heter "foreldrekontroll". Da kan du sette opp begrensninger som for eksempel å låse tilgang til å laste ned spill over en gitt aldersgrense, tipser han. 

les også
Familien tipser: Slik lever du økonomisk om sommeren

Du kan også få oversikt fra din egen mobil over skjermtid eller velge hva barnet kan laste ned. For gjøre dette må du gjerne velge et passord. Munthe anbefaler å velge et som er vanskelig for barna å gjette, og holde det hemmelig. 

– I tillegg må man snakke med barna og lære de opp i digital pengebruk. Lag avtaler med barna om hvor mye de skal få bruke på kjøp i spill og apper. Det å ha en ny skin i Fortnite kan være like spennende og givende som en ny genser eller mobiltelefon. Det gir status å ha kule ting i spillene, sier han. 

Les også: – Skolepresset flytter seg fra skolegården til dataskjermen 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .