Slik får du en god samtale med barna

Snakke med barna
Foto: Shutterstock/Scanpix

De rette spørsmålene setter barna i kontakt med egne følelser og fremmer refleksjon.

Spør man et barn hvordan hun har hatt det i barnehagen, så får man ofte et ganske kort svar. Grunnen til det er enkel, ifølge psykolog Bente Austbø.

- Barn er betydelig mer «her og nå»-orientert enn voksne. Jo yngre barnet er, jo mer krevende er det derfor for barnet å forholde seg til og svare på spørsmål om noe som har skjedd tidligere, sier hun.

Austbø forteller at det som hovedregel derfor er lurt å følge barns fokus her og nå, og gjerne sette ord på det barnet driver med.

- Når barnet føler seg interessant for deg, vil hun ofte spontant fortelle om ting hun er opptatt av, eller hendelser fra dagen som hun har opplevd som viktige, sier psykologen.

Samtaler styrker relasjoner

Noen tar større grep enn andre for å skape gode samtaler hjemme. På Bryne møter vi Berta Lende Røed, gründer, foredragsholder og mor til fire.

les også
Derfor bør du involvere barna i ukesplanleggingen

- I jaget vårt etter å være perfekte foreldre som skal ta med barna på tur og stille opp på håndballkamper og gjøre masse aktiviteter sammen, så tror jeg vi glemmer at det barn ønsker er egentlig bare å bli sett. Det er viktig å skape rom for å snakke sammen og lytte til hverandre. Forskning viser at det å se hverandre i øynene og dele med hverandre trumfer alt annet når det gjelder å styrke relasjoner, sier Røed.

Berta Lende Røed
Berta Lende Røed. Foto: Marthe Reienes/VG

Å styrke relasjoner har hun lang erfaring med etter hvert. Hun er opphavskvinnen til FuelBox, en boks med spørsmål som skal sette i gang den gode samtalen. Den første boksen, for parforhold, ble skapt i 2013 etter at Berta Lende Røed savnet de gode samtalene hun og mannen Thomas pleide å ha.

Flere bokser har kommet til i løpet av de siste fire årene, og de to nyeste er en boks for barn og en boks for barnehageansatte. Målet er å vekke nysgjerrighet og undring hos barn, og ikke minst engasjere barn i en samtale som er bitte litt mer givende enn: «Hvordan har du hatt det i barnehagen i dag?» «Vet ikke.»

Se eksempler på spørsmål du kan stille barn nederst i saken

- Å trekke disse spørsmålene fra boksen kan stimulere barnas språkutvikling, skape refleksjoner og gode samtaler mellom, og med, barn, sier Røed.

- Barn er først og fremst følelsesvesener, og derfor har spørsmålene i boksen fokus på å fremme barnas emosjonelle intelligens. Det handler også om å skape samtaler som kan gi fellesskapsfølelse og mulighet til å adressere relevante temaer for barn, fortsetter hun.

Følelser og refleksjon

les også
Slik blir bilferien bra 

Spørsmålene i barneboksen er utviklet sammen med familieterapeut Dora Thorhallsdottir og EQ-Institute og skal blant annet sette barna bedre i kontakt med egne følelser og få dem til å reflektere.

- Det er viktig at barn lærer seg å gjenkjenne følelser, være komfortable med dem, tørre å stå i dem og gjenkjenne dem hos andre. Det skaper robuste barn, sier Røed.

Noen ganger kan spørsmålene i boksen gi uventede svar. Berta Lende Røed minnes da de trakk et spørsmål rundt middagsbordet en dag, og hennes 6-årige sønn Mathias skulle svare på hvem i familien mamma lignet mest på. «Du ligner veldig på den grå stolen oppe når du har på deg den grå jakken,» sa Mathias.

- Tenåringene i huset lo godt, humrer Røed.

FuelBox Barn
Foto: Marthe Reienes/VG

Men hva om man FAKTISK lurer på hva som skjedde i barnehagen den dagen? Psykolog Bente Austbø tipser:

les også
Flyttet ut av byen – og tilbake igjen

- Da kan det være lurt å komme med beskrivende kommentarer fremfor spørsmål. Dersom du vet at barnet har hatt idrettsdag, kan du si: «Du har jo vært i idrettshallen i hele dag, du!» Dersom barnet har lyst til å fortelle fra dagen, gir dette barnet en god mulighet til å bekrefte og bygge ut ved for eksempel å si: «Ja, og vi lærte et nytt spill i dag, der reglene var … og så videre», sier Austbø.

 

Spørsmål du kan stille barn mellom 3 og 8 år:

Hvordan kan du se på noen at de er gamle?

Hva er det beste med dagen i dag?

Hvordan er venner forskjellige?

Hvis du var sjef i barnehagen, hva ville du bestemt da?

Når du er lei deg, hva trenger du da?

Hva tror du kongen og dronningen spiser til middag?

Hva tenker du at en drøm er for noe?

Hva tror du skjer når noen dør?

Hvordan vet du om en blomst er levende?

Hva synes du er skummelt?

Hva tenker du at kjærlighet er?

Hvordan vet du at du er sint? Hva skjer i kroppen din da?

(Spørsmål fra FuelBox Barn)

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .