Slik er livet med mange barn

STORFAMILIE: Karianne Haugen Bua og John Haktor Bua har seks barn. Fra venstre, Karoline (10), Martine (8), Julie (7), mamma Karianne med halvannet år gamle Daniel på ganget, Theodor (3) og pappa John med Martin (5) på fanget. Foto: Charlotte Helgesen

– Vi blir gjerne invitert på en kopp kaffe, men får beskjed om å spise middagen hjemme først, forteller seksbarnsmoren Karianne.

– Familier med mange barn må først og fremst prioritere, de kan ikke gjøre alt det samme som en familie med to barn. Hvis de skal rekke det praktiske og ha tid til virkelig å se hvert enkelt barn, må de være bevisste på hvordan de velger å bruke tiden, sier familieterapeut Line Jonsborg ved Nydalen Helsehus i Oslo.

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

Livlig

les også
Dyrehage hjemme i stua

Men selv om livet blir enda mer hektisk, får disse familiene også noe annet, påpeker familieterapeuten: Det blir liv og røre i huset, mange å leke med, mange å dele både gleder og sorger med, mange som kan lytte når noe er vanskelig – og mange som kan hjelpe til med stort og smått.

MANGE OM BORDET: Aktiviteter for barna kan fort bli kostbart i storbarnsfamilier. Her maler seksbarnsmamma Karianne Haugen Bua med barna, et eksempel på aktiviteter som ikke setter familieøkonomien i fare. Foto: Charlotte Helgesen

– Det blir gjerne flere søskenkrangler, men det trenger ikke være noe negativt. Barna får mye relasjonell trening når så mange mennesker med forskjellige behov lever så tett på hverandre. Med god veiledning fra voksne kan de ha en unik mulighet til å lære å håndtere ulikheter og konflikter på en god måte når de har mange søsken å bryne seg på.

Les også: Når bør barna legge seg?

Hjemmeværende

Karianne Haugen Bua (35) og ektemannen John Haktor Bua (35) på Sveio er foreldre til seks barn i alderen ett til ti år.

– Klart det er travle dager, men vi har hele veien hatt et sterkt ønske om en stor barneflokk, så for oss var dette valget enkelt, sier Karianne.

SETTER AV EGENTID: Mamma Karianne Haugen Bua er opptatt av at alle barna får jevnlig egentid med foreldrene. Her aker hun med minstemann Daniel.Foto: Charlotte Helgesen

For å få hverdagslogistikken til å gå opp, er hun hjemmeværende. Ingen av barna har startet i barnehage før de var i treårsalderen.

– Vi lever et aktivt liv, og de eldste barna er med på ulike fritidsaktiviteter. Jeg tror egentlig ikke hverdagen vår skiller seg så mye fra andres. Det handler mest om å tilpasse seg. Vi er også heldige som har både besteforeldre, tante, onkel og søskenbarn i umiddelbar nærhet, og dette er selvsagt til god hjelp, sier Karianne.

Les også: Derfor er dette den beste foreldrestilen

Eldstedatteren Karoline forteller at det er fint å ha så mange søsken, for da er det alltid noen å leke med.

– Jeg liker å passe de små, selv om det er litt slitsomt noen ganger. Da sier jeg bare til mamma at jeg heller vil være alene.

Sårt

De voksne er bevisste på å se det enkeltes barn ønsker og behov, og alle får jevnlig egentid med foreldrene hvor de finner på noe hyggelig sammen.

–Jeg synes det er fint når mamma eller pappa finner på noe bare sammen med meg av og til uten alle de andre. Da koser vi oss veldig, og det er mer rolig, forteller fem år gamle Martine.

Les også: Ikke tving barna til å si unnskyld

les også
– Vi blir ikke lykkeligere av utenlandsferie

– Det er rørende å se den sterke søskenkjærligheten, og hvordan de største er flinke til å hjelpe de små. Vi får ofte høre at barna våre viser så mye empati og omsorg for andre, og det er noe vi verdsetter høyt.

ORDEN I KAOSET: Når familien teller åtte personer og en hund, er det smart å ha orden i utstyrsboden når familien skal aktivisere seg. Foto: Charlotte Helgesen

Selv om reaksjonene fra omgivelsene stort sett er positive, opplever Karianne også at enkelte setter spørsmålstegn ved deres valg om å få så mange barn. Det oppleves også litt sårt at terskelen for å invitere hele gjengen på besøk er ganske høy.

– Vi blir gjerne invitert på en kopp kaffe, men får beskjed om å spise middagen hjemme først, forteller Karianne.

EKSTRA FAMILIEMEDLEM: For sikkerhets skyld har seksbarnfamilien også hunden Lotta, som jevnlig må luftes. Da kan det være lurt å kombinere luftingen med alenetid med ett av barna. Foto: Charlotte Helgesen.

– Klart hverdagene er hektiske, men det å ha en stor barneflokk gir så utrolig mye glede. Det mest utfordrende er kanskje å få kabalen med fritidsaktiviteter til å gå opp, men det at jeg selv er engasjert i disse aktivitetene, gir meg også en fin mulighet til å tilbringe tid med barna, sier pappa John Haktor Bua, som til daglig jobber som regnskapsfører.

Velg kvalitetstid

Familieterapeut Line Jonsborg understreker at mange barn kan bety stram økonomi, og da er det viktig å kunne prioritere.

les også
Slik lærer du barn om penger

– Man trenger kanskje ikke gjøre dyre aktiviteter som å dra i svømmehallen eller på kino så ofte. Den viktigste kvalitetstiden med barna er gjerne den som ikke koster noe, sier hun, og legger til at det kan være slitsomt for foreldrene når det blir mange behov som skal dekkes samtidig.

– Det er viktig å være bevisst på sin egen kapasitet og ikke gape over for mye.

Les også: Hva gjør du når barna BARE vil spille og se på TV?

les også
Derfor bør du inkludere barna i flyttingen

Familieterapeuten oppfordrer foreldre til å sette av tid til å ha gode samtaler med hvert enkelt barn. Det går kanskje ikke hver dag, men så ofte som mulig. Det kan skje på vei hjem fra skolen eller barnehagen, på sengekanten, eller man kan fordele det utover dagen, ved for eksempel å bruke mer tid på de yngste på ettermiddagen, de litt eldre på tidlig kveld og de eldste når de andre har lagt seg.

– I en hektisk hverdag er det ofte fort gjort at de nære, gode samtalene, de som vanligvis ikke haster, men som likevel er noe av det viktigste man gjør sammen, ikke blir prioritert. 

ANGRER IKKE: – Klart hverdagene er hektiske, men det å ha en stor barneflokk gir så utrolig mye glede, sier pappa John Haktor Bua. Foto: Charlotte Helgesen

Vær et team

Det krever et godt samarbeid mellom foreldrene å få en stor familie med mange barn til å fungere godt. Hvis det i perioder er krevende og slitsomt, kan fort begynne å hakke på hverandre.

Familieterapeut Line Jonsborg. Foto: Privat

– Da er det viktig å være oppmerksom på hvordan man snakker til den andre, og prøve å tenke at den andre gjør så godt han eller hun kan. Ikke minst er det nødvendig å snakke om hvordan man ønsker å ha det og hva som er viktig for hver av foreldrene å ivareta i relasjonen til barna. Ikke gå i fella med å tro at den andre tenker og ønsker akkurat det samme som en selv, sier Jonsborg.

Familieterapeuten mener det har en stor verdi for barn å få vokse opp i en søskenflokk.

les også
Færre leker gir mer ro

– Mange søsken får livslange, nære vennskap. Det er noe helt spesielt med båndet til de menneskene som har kjent deg helt siden du var liten og som har vokst opp i samme familie. Når man blir eldre, kan det å ha noen å dele barndommens minner med være veldig godt.

Gode råd: Slik unngår du å krangle med barna

Legger listen lavt

Tilbake hos familien Bua er seksbarnsmamma Karianne opptatt av at listen ikke trenger å legges så høyt med tanke på hva familien skal gjennomføre og være med på. Selv mener hun at det viktigste er alle de gode hverdagsøyeblikkene.

les også
Slik tar du kontroll over deling av bilder og barnas mobilbruk

– Vi er en tett sammensveiset gjeng. Barna vet at vi foreldre ikke kan rekke over alt hele tiden, og er derfor vant til å måtte vente litt, og de er vant med at alle må bidra. Det tror jeg bare er sunt, sier Karianne.

– Blir det et sjuende barn i huset?

– Vi har foreløpig ikke planer om det, men det kan jo hende det endrer seg en vakker dag!

Les også: Hva gjør du når barnet ditt ikke vil spise?

TETTE BÅND: – Mange søsken får livslange, nære vennskap. Det er noe helt spesielt med båndet til de menneskene som har kjent deg helt siden du var liten, sier familieterapeut Line Jonsborg. Foto: Charlotte Helgesen

Tips til deg som har eller vil ha en stor ungeflokk: 
* For å orke å holde koken som foreldre for mange barn, er det viktig å huske på det man får av gleder. Man kan faktisk velge om man vil være frustrert over at klesvasken aldri tar slutt, eller om man skal glede seg over at det er en liten hånd som vil holde din på vei til skolen. Det handler om å se alle de små, vakre øyeblikkene som gjør livet så fint – her og nå.

les også
Så mye kan søvnrutinene skeie ut i ferien

* Senk kravene og vær klar over dine begrensninger. Det er ingen som tjener på at du sliter deg ut. Tenk på hva du får til, og velg bort det som er mindre viktig. Prøv å ikke stresse, det skaper bare dårlig stemning.

* Rutiner er alfa og omega. Det er mye lettere å få barn til å gjøre det de skal om de vet hva som skal skje.

Les også: Derfor bør du snakke MYE til babyen din

* Storhandling er lurt, og spesielt effektivt er det å handle på nett. 

les også
Navnestatistikken for 2017: Nå dropper vi Nora og William

* Å ha orden på klær og utstyr, god organisering betyr mye for å ikke bruke unødvendig tid på å finne frem til ting. Rydd unna klær fortløpende og merk med størrelser, da blir det enkelt å håndtere arving. Det er også godt for økonomien.

* Fritidsaktiviteter kan være en utfordring, det blir fort mye kjøring hit og dit. Prøv å velge aktiviteter barna kan komme seg til selv, og vurder hvor mange aktiviteter hvert enkelt barn trenger å ha. Det kan være en fordel å begrense det.

Les også: Pappastylistene

* Ta vare på parforholdet, husk å være kjærester og ikke bare mamma og pappa.

les også
Familien følger drømmen – reiser jorden rundt

* De eldste barna kan få lære seg å hjelpe til med å passe på de yngre barna. Pass likevel på at det ikke blir for mye ansvar for de store, de skal også få lov til å være barn.
Kilde: Line Jonsborg, familieterapeut, Nydalen Helsehus

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .