Slik blir bilferien bra 

Foto: Shutterstock/Scanpix

Bilferie trenger ikke bli et stressende kaos på fire hjul, heller ikke om du har fire små barn, som familien du møter i denne artikkelen. Her får du familiens og ekspertenes tips.

– Det morsomste med å være på bilferie er å være med familien min, se nye steder, sove på hotell og smake på deilig mat, forteller Elida (8) entusiastisk.

– Ja! Også å høre på når mamma og pappa forteller morsomme historier i bilen. Og å hoppe i badebassenget før vi har pakket ut all bagasjen, og få mange nye venner fra andre land, istemmer Isak (6).

LIKER LANGTUR: Elida (8) og Isak (6) trives i baksetet. – Barna gleder seg vilt til å reise på bilferie, sier mamma Ida Vindstad. Foto: Privat

På langtur nedover Europa

les også
Hva kan du si til barna når forholdet tar slutt?

Om bare få uker tar de tre barna sammen med mamma Ida Vindstad (33), pappa Robert Enger (41) og søsknene Ludvig (3) og Sofus (1) fatt på den lange reisen fra Larvik nedover i Europa. Som så mange somre før, er målet Italia.

– Ingen av barna liker å fly, så for oss er dette rett og slett den perfekte ferie. Å kunne stoppe underveis og ta ting akkurat som de kommer, gir en enorm frihetsfølelse og utrolig mange gode opplevelser, forteller Ida.

Les også: 5 tips til ferie med barn

Forsiktig med nettbrett!

Ann-Helen Hansen. Foto: Trygg Trafikk
Utålmodige og frustrerte barn kan være en utfordring på lange bilturer. Da kan det være lurt å sette på en lydbok, høre på musikk eller leke gjetteleker. 

Mange bruker også mobiltelefonen eller nettbrett til å underholde barna underveis, men Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, advarer om dette kan være livsfarlig ved en bråbrems.

– Jeg anbefaler å bruke en kollisjonstestet nettbrettholder i bilen. Et nettbrett vil ved bråstopp i 70 km/t ha en vekt tilsvarende 20 kilo. Ikke la underholdningen ta livet av barna, formaner Hansen.

Les også: Rutiner i ferien?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Viktig med pauser

les også
Slik får du barna til å legge seg

– Tenk at bilturen er en del av ferien og ta dere god tid, legg inn mange pauser og skap hyggelige opplevelser på veien. Med hele familien samlet i bilen kan dere bruke tiden til å snakke sammen, og det er mange fine rasteplasser langs veiene som kan besøkes og utforskes i fellesskap, fortsetter hun.

Mye trafikk, ukjente steder, veiarbeid og køkjøring kan bli en utfordring i sommertrafikken. 

– Et godt tips er å sjekke om det er planlagt veiarbeid på ruten dere skal kjøre – kanskje kan det være smart å velge en annen rute for å unngå bilkø.

Les også: Slik forebygger du bilsyke

Improviserer overnatting

Tilbake til Italia-farerne: Som regel forhåndsbestiller familien bosted på selve bestemmelsesstedet, mens overnattingen underveis tas på sparket.

les også
Pilotfrue: – Føler sønnen vår har blitt kommersielt misbrukt

– Vi vet aldri hvor lange dagsetapper vi ender opp med, og det å måtte rekke frem til et bestemt sted til et gitt tidspunkt, fører bare til unødvendig stress og mas for både små og store. Vi har aldri opplevd vanskeligheter med å finne overnattingssted når kvelden kommer, sier Ida Vindstad.

FERIEKLARE IGJEN: Snart legger Ida Vindstad og familien på seks ut på bilferie igjen: – Det er ikke de dyre fornøyelsesparkene og store opplevelsene som står øverst på listen. Det er muligheten til masse kos, gode samtaler, høytlesing, latter og lek, sier hun. Foto: Privat

Den lange bilreisen betyr god tid til familien og et avslappende avbrekk i en ellers travel hverdag.

les også
Pilotfrue og mannen beskyldes for redigering av barnebilder

– Barna gleder seg vilt til å reise, og det er ikke de dyre fornøyelsesparkene og store opplevelsene som står øverst på listen. Det er muligheten til masse kos, gode samtaler, høytlesing, latter og lek. Rett og slett å kunne stoppe opp og ta tilbake tiden litt.

Les også: Kunsten å ferie med andre familier

Eksperttips for bilferien

* Ved å involvere barna i planleggingen skape rom for gode samtaler under bilkjøringen rundt det som skal komme og det dere har sett underveis. 

* Ta hensyn til de minste. Planlegg kjøretid og pauser etter barnas behov og sørg for å ha med underholdning og snacks underveis.

* Velg reiserute og rasteplasser på forhånd, og sjekk etter planlagt veiarbeid på strekningen.

* Bilferie krever fokuserte foreldre med overskudd. Tenk sikkerhet. Hold fartsgrensen og trygg avstand til andre biler. Ta gode hvilepauser underveis.

TURKLAR? Å pakke feriebilen riktig er essensielt for familiens sikkerhet. Foto: Ida Vindstad
* Pakk smart! De tyngste tingene nederst, glem ikke å stroppe fast bagasjen. Unngå løse gjenstander på bagasjehylla og andre steder i kupeen. Disse kan bli svært farlige ved en bråstopp.

* Riktig pakking av bil er et av de viktigste sikkerhetstiltakene du kan gjøre for familien. En fullpakket bil har andre kjøreegenskaper enn en bil uten bagasje. 

* Å bli bilsyk er forferdelig for store og små. Kjør jevnt og sikkert, mye akselerasjon og nedbremsing kan føre til bilsyke barn. 

* Ha en plan klar for hva dere skal gjøre dersom det skjer. Pakk alltid med klesskift, poser, våtservietter og vann.

les også
Psykolog: Feil fargevalg kan gi barn søvnvansker

* Unngå søtsaker og is rett før bilturen, la heller barna få salt snacks, og husk å få i dere nok vann. Reisesyketabletter og sjøsykebånd kan være løsningen for bilsyke barn.
Kilde: Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk

VERDIFULL LAST: Riktig pakking av bil er et av de viktigste sikkerhetstiltakene du kan gjøre for familien. Denne bilen er neppe riktig pakket. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Bilferieentusiast Ida Vindstads beste råd:

* Ha gjerne en bag for hver dag frem til bestemmelsesstedet. Da slipper dere å pakke ut og inn av bilen hver eneste dag.
* Ta barna med på planleggingen og la dem være med å bestemme.

GIR TIPS: Ida Vindstad. Foto: Privat
* Unngå stramt tidsskjema. Unn dere gjerne en siesta midt på dagen.
* Ta pauser hvor dere både spiser og beveger dere.
* Forbered barna slik at de vet hva som skal skje hver dag. Vis dem stedene på kartet. 
* Ta med underholdning som lydbøker og små leker. Ha mat, plaster, drikke, klesskift og snacks lett tilgjengelig.
* Sørg for at reiseforsikring, pass og andre viktige dokumenter er samlet ett sted.
* Merk barna med deres telefonnummer og gjør alltid en avtale om hva de skal gjøre om dere skulle komme bort fra hverandre.
* Tenk på tonen i bilen: Ikke lag problemer av bagateller.
* Ikke forvent mye kjærestetid på en slik tur. Tenk på det som en god investering i barna og familien.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .