Slik barnesikrer du mobilen

Barnesikring av telefonen
Foto: Shutterstock/Scanpix

Følg med på barnas aktiviteter på mobil og nettbrett, råder ekspert. Den gode nyheten er at det er enklere enn du kanskje tror.

Hele 81 prosent av norske 9-11-åringer har tilgang på smarttelefon, ifølge Medietilsynet. Deres barn- og medier-undersøkelse viser at mens mobilen er det verktøyet barn og unge bruker mest, er det mobilbruken foreldrene selv sier de snakker minst med barna om.

– Uansett om de har egen telefon eller bruker din telefon til å spille med, så er det noen ting du kan gjøre for å gjøre telefonen tryggere for barna, forteller Finn Jarle Kvalheim, mobiljournalist i Tek.no.

Les også: Sprik om mobilregler i skolen

les også
Slik gir du barna god selvfølelse

Eget «barnehjørne»
– Noen telefoner har egen «barnehjørne»-løsning, og det går også an å laste det ned som app. Da gir man tilgang til et visst utvalg apper man vurderer som trygge, mens de andre funksjonene på telefonen er låst med passord, sier Kvalheim.

Det kan være en god løsning om barna dine låner telefonen din til å spille med, men samtidig unngå at de ringer, bruker nettet eller går inn i nettbanken. En annen mulighet er å lage en egen brukerkonto til barnet. Iphone og nesten alle nyere Android-telefoner støtter flere brukerkontoer, tipser Kvalheim.

Fra Thomas-toget til Pornhub
Men man kan aldri sikre seg helt, understreker Kvalheim.

– La oss si at nettleseren er en app du bedømmer som trygg – husk at den kan vise alt fra Thomas-toget til Pornhub. Så det kan komme utrygg info inn gjennom apper du aksepterer. Nå tror jeg ikke nettleseren er en app foreldre flest bør slippe gjennom – i hvert fall om ikke restriksjoner er mulig, sier han.

Les også: Hvor tidlig bør barnet få mobil?

Én av tre begrenser
Det er også viktig å følge med på apper som allerede er i bruk. Plutselig kan det dukke opp en ny funksjon i appen som kan brukes til mobbing, for eksempel. I enkelte styringsverktøy vi testet, fikk vi faktisk også til å laste ned sider som barn ikke burde se uten å få melding om det. Så det er ikke alltid man kan stole hundre prosent på appene.

Nærmere én av tre foreldre hevder å ha brukt filter eller innstillinger på barnets mobil, nettbrett, konsoll eller PC som begrenser tilgangen til innhold. Dette er mest utbredt blant foreldre med barn i alderen 5–12 år, ifølge Barn og Medier-undersøkelsen.

Uansett hvilken løsning du velger, så er det ett tips som aldri kan gjentas ofte nok, ifølge Finn Jarle Kvalheim:

– Involver deg i barnas nettbruk. Ingenting erstatter at man faktisk følger med og deltar litt i barns nettopplevelse.

Les også: Mobilbruk stresser babyen

SLIK GJØR DU

iOS/Apple:

les også
Slik får du barna til å legge seg

* Begrenset tilgang/ Guided Access: Lås en app fremme på skjermen med tre trykk på hjemtasten. (iPhone X: Tre trykk på sideknappen.) Du kan velge om du vil bare ha kode for å avslutte, eller også bruke Touch ID/Face ID. Du kan også ringe rundt deler av skjermen/menyen som ikke skal vises.

* Du kan sette restriksjoner på kamera og de ulike trådløse teknologiene i telefonen (Blutetooth, Wifi, posisjonstjenester), eller du kan legge restriksjoner på appbehandling, som sletting av installerte apper.

* Du kan detaljstyre at enkelte nettsteder ikke kan besøkes fra telefonen, eller sette på et mer generelt filter som skal holde nettleseren unna voksent innhold.

* Du kan også sette aldersgrenser for filmer, spill eller annet merket innhold.

Her kan du lære mer om Apples foreldrekontrollmuligheter 

Android:

* Samsung Kids Mode for Samsung-telefoner gir et lekent og relativt trygt miljø for de aller yngste. Men appen er muligens litt for tegneserieaktig for de litt eldre barna.

* Det finnes for øvrig mange «kids»-portaler om du ser på Google Play – det er lurt å prøve seg frem til man finner den som passer best for egne barn.

les også
Møt Familieklubbens bloggere

* Det er også fornuftig å ta en titt på hvor mange nedlastinger hver av dem har i Google Play, og hva slags tilbakemeldinger de får. Da får man et noenlunde godt inntrykk av hvilke som virker og hvilke som ikke virker – men man bør prøve løsningen selv, også om den har fem av fem blanke stjerner i Google Play.

Les også: Smarte apper for barnefamilier

* Du kan sette passordsperrer på alle nedlastinger fra Google Play. Pass på om telefonen har flere alternative appbutikker, slik som Galaxy Apps for Samsung-telefoner. Er det flere appbutikker på telefonen, bør man sette opp foreldrekontroll i alle sammen.

* Det er mulig å opprette en sikker mappe man må taste passord for å få tilgang til. Inni den kan du legge appene og innholdet du ikke ønsker at barna skal få tilgang til.

les også
Ny forskning: Nettbrett bedrer kvalitetstiden mellom foreldre og barn

* Et annet alternativ som fungerer med mange Android-telefoner, er å sette opp en brukerkonto nummer to på telefonen. Du kan sette den opp uten Google-konto om du vil hindre nedlastning av apper helt.

Her kan du lese mer om foreldrekontroll på Google Play


 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .