Reservebesteforeldre: En vinn-vinn-situasjon 

GODE RESERVER: Reservebestemor Maj Elisabeth Veidal (68) og hennes åtte år gamle reservebarnebarn Benjamin Vehus trives utmerket i hverandres selskap. Foto: Elisabeth Figenschou Jølstad

Besteforeldre har gjerne en viktig rolle i barns liv, men denne rollen kan like gjerne reservebesteforeldre fylle, mener ekspert. Slik finner du reservebesteforeldre til dine barn.

– Det er kjempegøy å ha en reservebestemor! Vi gjør så mange gøye og rare ting sammen, og hun er så snill og grei, smiler Benjamin (8) idet vi møter ham i Sandefjord sammen med mamma Linda Vehus (46) og Maj Elisabeth Veidal (68).

Det er helt tydelig at de tre trives godt i hverandres selskap.

De to voksne traff hverandre i jobbsammenheng da Linda gikk gravid. Med besteforeldre langt unna, tilbød Maj Elisabeth seg snart å stille opp for den nybakte mammaen og det lille barnet.

– Det var så utrolig rørende at hun viste meg den omtenksomheten, og jeg takket ja uten å nøle. Slik ble Maj Elisabeth vår «bestetantemormor», forteller Linda Vehus.

MYE LATTER: Mamma Linda Vehus, sønnen Benjamin og «bestetantemormor» Maj Elisabeth Veidal har mye moro med hverandre. Foto: Elisabeth Figenschou Jølstad

En annen type trygghet

les også
Foreldrene trodde sønnen var hyperaktiv. Nå mener de å ha løst gåten.

Siden de begge har det ganske travelt på hver sin kant, kan det gå noe tid mellom hver gang de møtes, men de passer på at det skjer jevnlig. Noen ganger treffes alle tre, andre ganger bare Benjamin og Maj Elisabeth – eller kun de to voksne. 

 – Vi ringer hverandre når det skjer noe rundt skole og fritidsaktiviteter. Noen møter er spontane, mens andre er planlagt. I Maj Elisabeth føler jeg at jeg selv har en ekstra mamma, sier Linda, og utdyper:

– Det føles virkelig som et privilegium å få ha et så flott menneske som Maj Elisabeth i livet vårt. Hun er både raus, omsorgsfull, varm og rettferdig. Samtidig er hun bestemt og ærlig, og jeg vet alltid hvor jeg har henne.

Blogg: Spørreskjema for potensielle besteforeldre

Linda opplever at «bestetantemormor» for Benjamin representerer en annen type trygghet, glede og utfordring enn han opplever med henne eller pappaen.

– Et eksempel er at Maj Elisabeth elsker å bake og ofte tar med Benjamin på dette. Det gleder meg stort, siden jeg selv ikke liker å bake. Hun er tålmodig, har masse kjærlighet og deler av sin kunnskap.

VINNER I SPILL OG KJÆRLIGHET: – Vennskapet mellom oss alle er en klar vinn-vinn situasjon, sier reservebestemor Maj Elisabeth Veidal. Foto: Elisabeth Figenschou Jølstad

En stor gjeng

Maj Elisabeth har både barn og barnebarn, og hun forteller at også de har blitt en del av den utvidede familien til Linda og Benjamin.

– De prates jevnlig, og Benjamin får både julegaver og bursdagsgaver derfra. Barnebarnet mitt på 17 år har også vært barnevakt for ham. Dette var noe begge satte pris på, så vennskapet mellom oss alle er en klar vinn-vinn-situasjon.

Les også: Dette vil barna huske deg for

På spørsmål om hva Benjamin synes er morsomst å gjøre sammen med reservebestemoren, kommer svaret raskt:

– Å dra på ferie, bake, spille spill, pusle og bade!

For Linda gir det en enorm ro og trygghet å vite at Maj Elisabeth ville ha sluppet alt hun hadde i hendene og kommet på flekken om det skulle skje noe alvorlig med henne selv eller Benjamin.

les også
Slik beskytter du barna mot påskesola

– Hun har blitt en så naturlig del av livet vårt, og jeg kan nesten ikke se for meg at hun ikke har vært i livene våre bestandig. Alle barn trenger slike voksenpersoner, og vi er utrolig heldige som har både en mormor, morfar og reservebestemor.

PAR I VAFFELHJERTER: 68-åringen og åtteåringen har mye de liker å gjøre sammen. Benjamin selv er tydelig på hva han liker best at de to gjør: – Å dra på ferie, bake, spille spill, pusle og bade! Foto: Elisabeth Figenschou Jølstad

Eldrekontakt verdifullt for barn

Line Jonsborg er samtale- og familieterapeut ved Nydalen Helsehus i Oslo, og hun er tydelig på at barn trenger å bli sett og virkelig lyttet til. Det kan de lettere få sjansen til med en eldre person med god tid og tilstedeværelse. 

Line Jonsborg. Foto: Privat
– Foreldre har ofte dårlig tid og er i skvis mellom jobb, husarbeid og oppfølging av praktiske ting som lekser og fritidsaktiviteter. En som er pensjonert, kan derimot gi en ro i samværet på en helt annen måte, sier Jonsborg.

Les også: Færre leker gir mer ro

les også
Barneoppdragelse: 15 tips om grensesetting

Å ha kontakt med eldre mennesker, er også verdifullt i seg selv, mener Jonsborg, som opplever at denne kontakten er i ferd med å gå litt tapt i dagens samfunn, hvor vi vanligvis ikke er sammen på tvers av generasjonene bortsett fra i familiesammenheng.

– Det gir perspektiv på livet å ha nær kontakt med noen som er på slutten av livet, har mer livserfaring og som har opplevd en annen tid, sier Jonsborg.

Les også: Dette bør du øve på med barnet ditt før skolestart

Gjensidig nytte og glede

Reservebesteforeldre kan ha stor betydning også i foreldrenes liv, i tillegg til å gi verdifull avlastning i form av barnevakt og hjelp med praktiske ting i hverdagen. 

– Er man heldig finner man en person man kan komme nær og dele gleder og sorger med. Slik kan man få god støtte i den krevende rollen det jo er å være foreldre, sier Jonsborg. 

les også
Færre leker gir mer ro

For eldre mennesker kan det gi stor verdi å ha nære relasjoner til yngre generasjoner, og spesielt barn. Jonsborg forteller at nyere forskning viser at besteforeldre som bruker mye tid med barnebarna, i snitt lever flere år lenger enn de som ikke gjør det. Det er grunn til å tro at dette også gjelder reservebesteforeldre.

– Når man kanskje ikke har egne barn eller de bor langt borte, kan ensomheten bli stor når man blir pensjonist. Å stille opp som reservebesteforeldre kan gi nære relasjoner og glede i hverdagen. 

Les også: 10 morsomme leker på tur

Vi mennesker har i tillegg et behov for å være verdifulle for andre. Mange eldre strever med at de ikke lenger føler at de er det.

– Som reservebesteforeldre kan du få stor betydning i andre menneskers liv og utgjøre en stor forskjell. Det gir mening i livet, fastslår Jonsborg.

GIR MENING: Familieterapeut Line Jonsborg mener kontakten mellom unge og eldre er svært verdifull. – Det gir perspektiv på livet å ha nær kontakt med noen som har mer livserfaring og som har opplevd en annen tid, sier hun. Foto: Elisabeth Figenschou Jølstad

Tips til dere som ønsker å finne reservebesteforeldre:

* Let gjerne i nærmiljøet. Det er en stor fordel å bo i nærheten av hverandre. 

les også
Ny forskning: Nettbrett bedrer kvalitetstiden mellom foreldre og barn

* Snakk med folk og hør om noen vet om noen. Vær modig og legg frem hva dere ønsker dere og prøv å spre budskapet. Kanskje finnes det en lokal Facebook-gruppe der dere kan beskrive behovet deres og høre om noen vet om noen?

* I noen kommuner hjelper Frivillighetssentralen til med å opprette kontakt mellom småbarnsforeldre og eldre mennesker som ønsker å bidra. Undersøk om det finnes et slikt tilbud i din kommune. 

Les også: 15 tips om grensesetting

Gode kjøreregler mellom foreldre og reservebesteforeldre:

les også
11 smarte apper for barnefamilier

* Åpen kommunikasjon er viktig om en slik relasjon skal fungere. Både foreldre og reservebesteforeldre må være tydelige på egne behov, grenser og ønsker. Hvis de voksne melder fra hva de selv har behov for og ønske om, og er rause med hverandre, er sannsynligheten høy for at det vil gå bra.

* Bruk gjerne litt tid på å bli kjent i starten før man forplikter seg til for mye. Ta det gradvis og snakk åpent med hverandre underveis for å lære hverandre å kjenne og finne ut hva man trives med og hvor hverandres grenser går.

Les også: Hver generasjon gjør sin foreldretabbe

les også
Så mye koster det å få barn

* Det er viktig at reservebesteforeldrene tenker igjennom hva de har av kapasitet til å investere av tid og krefter, og formidler dette til foreldrene fortløpende. Da unngår man å skape urealistiske forventninger. Hvis man tar på seg mer enn man egentlig har lyst til eller orker, blir relasjonen fort en belastning.

* Foreldrene på sin side må tenke igjennom hva de ønsker å få ut av relasjonen og snakke åpent med reservebesteforeldrene om dette.
Kilde: Line Jonsborg, samtale- og familieterapeut, Nydalen Helsehus, Oslo
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .