Refleks kan redde liv, men bruken er på vei ned

Refleks barn
Foto: Shutterstock/Scanpix

Nordmenn lyver. 87 prosent sier de bruker refleks. Men det er bare 32 prosent som faktisk gjør det.

– Årets reflekstema er «Mørket kommer». Ut fra tellingene som ble utført i februar vet vi at bare 4 av 10 faktisk bruker refleks i mørket, selv om svært mange oppgir at de gjør det, opplyser Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonsansvarlig i Trygg Trafikk.

Manglende bruk av refleks skaper store utfordringer. Det vil Trygg Trafikk bøte på. Det gjør også Kari Traa, som har laget årets reflekskolleksjon som består av sommerfugler, høstblader og «slips» som fester seg rundt håndledd og ankler av seg selv.

Les også: Slik vet du om barnet trenger briller

I flere år har Trygg Trafikk fått hjelp av kunstnere som Pushwagner, Unni Askeland, Magne Furuholmen og «Pondus-far» Frode Øverli som alle har laget reflekser med appell til ulike grupper.

les også
– Begrepet «skjermtid» irriterer meg

– Refleks er kjempeviktig! Jeg har prøvd å designe refleks med humor og eleganse som de fleste vil gå med. Uansett om du er på vei til trening, jobb, skole eller fest må du sørge for å være synlig i mørket, sier Kari Traa.

szdefc93.jpg

Kari Traa
REFLEKSDESIGNER: Kari Traa. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/VG

Høsten er ulykkessesong på veiene, men det går riktig vei. I årets første syv måneder har åtte mennesker mistet livet i trafikken, det laveste tallet siden 1940-tallet. Av de omkomne var fem bilførere, en mc-fører og tre syklister.

I gjennomsnitt de foregående fem år har 17 personer omkommet i veitrafikkulykker i juli måned.

Trygg Trafikk gjennomfører årlige tellinger av refleksbruk blant voksne fotgjengere. De registrerer hvor mange som bruker refleks, fordelt på kjønn, trafikkmiljø og fylke. Her kan man se at Sør-Trøndelag er dårligst på refleksbruk, mens Finnmark ligger høyt. Likevel har ingen fylker over 50 prosent refleksbrukere.

refleks_eldreogbarn_edited.jpg

Refleksbruk
LYS I MØRKET: Bli sett med refleks! Foto: Trine Bjervig/Trygg Trafikk

Påbud

les også
Slik møter du barn i sorg

Trygg Trafikk har tidligere tatt til orde for at refleks blir påbudt i mørket, og i en spørreundersøkelse fra 2013 støttet 78 prosent av befolkningen forslaget. Den samme undersøkelsen, utført på oppdrag av Sparebank1 skadeforsikring, avdekket at 1,2 millioner nordmenn har mer enn 10 reflekser hjemme. Nesten 250 000 har over 30 reflekser liggende i skuffer og skap.

– Det blir ikke påbud om refleks per i dag, sier Årøen. – Men dersom et påbud viser seg å være nøkkelen til økt refleksbruk vil vi selvsagt vurdere det.

Et samlet fagmiljø mener at mange liv kan reddes gjennom tiltak som påvirker trafikantenes atferd.

les også
Jennifer Garners barn med spydig melding til mamma

– Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt, og vi kan ikke gjenta ofte nok hvor viktig det er å sikre seg i mørket. Beveger du deg langs veien, bruk for all del refleks eller refleksvest, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

404853577.jpg

Refleksvest
Foto: Shutterstock/Scanpix

Lys i mørket

Uten refleks er vi først synlige på 25 - 30 meters hold. I fart er det snakk om et blunk. Det gir bilene liten sjanse til å bremse.

les også
Familien tipser: Slik lever du økonomisk om sommeren

Med refleks er vi synlige på 140 meters hold i nærlys. Dette kan ganges med tre for fjernlys. Forskjellene i refleksbruk er store. Andelen voksne som bruker refleks har økt de siste årene, men er fortsatt for lav. Bare 31 prosent bruker den lille livredderen, opplyser Trygg Trafikk.

Les også: Slik lager du Halloween-pynten selv

– Livet er for kort til ikke å skinne i mørket. Refleks reduserer nemlig risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent. Det kan redde livet ditt, sier kommunikasjonssjef Årøen.

Det er en billig livsforsikring, mener Trygg Trafikks direktør Jan Johansen.

les også
Foreldre feiler på barnesikkerhet i bil: – Kan føre til død eller varige mén

–Jeg håper mitt refleksdesign kan gjøre at flere bruker refleks i mørket – både på landevei og i sentrumsgater, sier Traa som oppfordrer til nasjonal refleksdugnad på Refleksdagen den 19.oktober.

Ny refleksjolleksjon fra Kari Traa! #refleksdagen2017 #tryggtrafikk #karitraa

les også
Derfor bør du inkludere barna i flyttingen

A post shared by Reflexprodukter Norge (@reflexprodukter) on

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .