Psykolog: Feil fargevalg kan gi barn søvnvansker

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Noen farger virker oppkvikkende på barn, andre beroligende – og evolusjonen kan forklare hvorfor vi har fått såkalte «gutte- og jentefarger», ifølge eksperter.

Mens fargene rødt, blått og gult naturlig tiltrekker seg barns oppmerksomhet, er sort og hvitt farger som ikke registreres på samme måte.

– En av grunnene til at farger er så viktig for barn, er at fargene trener den venstre hjernehalvdelen til å forklare og beskrive situasjoner og ting rundt dem, sier psykolog Tine Helen Fjeldstad.

Tine Helen Fjeldstad. Foto: Henrik Beckheim

«Gutte- og jentefarger»
Hun forteller at det i evolusjonspsykologien er gjort flere studier på dette med «gutte- og jentefarger», og at barna fra en viss alder selv blir veldig bevisste på disse stereotypene.

les også
– Det er ungenes feil

– Det ser ut til at jenter generelt dras mot rosa og røde toner som signaliserer spedbarn, hjem og varme. Guttene trekkes på sin side mer mot farger som viser til jakt, natur, bevegelse og høy aktivitet – altså mørkere farger, fortsetter Fjeldstad.

Les også: Hvorfor snakker vi forskjellig til gutter og jenter?

Passe inn i «flokken»
– Som voksne er vi mer tilbøyelige til å gi barna våre leker, klær og innredning som har akkurat disse fargene. Dette skyldes at vi har et ønske om at de skal passe inn i «flokken».

Hun får støtte av Kine Angelo, interiørarkitekt og universitetslektor ved Institutt for arkitektur og og teknologi ved NTNU. 

FARGET AV EVOLUSJONEN: – Det ser ut til at jenter generelt dras mot rosa og røde toner som signaliserer spedbarn, hjem og varme. Guttene trekkes på sin side mer mot farger som viser til jakt, natur, bevegelse og høy aktivitet – altså mørkere farger, sier psykolog Tine Helen Fjeldstad. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Angelo forteller at mennesket i bunn og grunn utviklet fargesyn for å skille mellom objekter og mellom objekt og bakgrunn, for å finne mat, oppdage farer og for lettere å få den informasjonen vi trenger for å overleve.

Kine Angelo. Foto: Privat

– Menneskets fargesyn er dårlig utviklet de første par månedene etter fødselen, men deretter kan de fleste barn skille mellom hele fargespekteret. Så farger har like stor betydning for mennesket når vi er barn som når vi er voksne.

Les også: Slik får du barna til å legge seg

Superfarger
Dagny Thurmann-Moe er fargeekspert og driver Dagny Fargestudio. Hun kan fortelle at de fargene mennesker generelt sett responderer best på, er blått, blågrønt og grønt. 

GOD RESPONS: Fargene mennesker generelt sett responderer best på, er blått, blågrønt og grønt, ifølge fargeekspert Dagny Thurmann-Moe. Foto: Margrethe Myhrer, fra boken Farger til folket, Cappelen Damm

Hun hevder at dette er «superfarger» for oss, som gjør oss rolige og avslappede, men også skjerpede og konsentrerte. Disse fargene har lik effekt på både voksne og barn.

– Om vi tenker på barneromsinnredning, kan vi veldig grovt sett si at de varme fargene – som rødt, oransje, gult og varm rosa – er oppkvikkende, mens kjølige farger som grønt, blått og kalde lillatoner, er beroligende.

Fargeløse omgivelser er ifølge Thurmann-Moe ikke optimalt for mennesker, og vi trenger nyanserike, behagelige fargepaletter.

Les også: Hva gjør du når barnet er skjermavhengig?

les også
– I dag er det nesten vanskelig å si «det har vi ikke råd til»

– Akkurat hvilke farger man velger eller hvordan man bruker dem, varierer fra person til person, også barn vil ha sine egne preferanser her. Noen trives best i duse og rolige omgivelser, mens andre foretrekker sterkere farger.

Dagny Thurmann-Moe. Foto: Anja Ka / Cappelen Damm

La barnet beskrive følelsen
Når det gjelder basefarger, råder Thurmann-Moe foreldre til å gi barna noen alternativer de kan velge fritt fra. Helt åpne valg ser hun ikke noe poeng i, siden de kan variere fra dag til dag i småbarnsalderen.

Les også: Slik vet du om barnet ditt trenger briller

les også
Ny navnestatiskk: Disse navnene troner på navnetoppen

– Jeg anbefaler foreldre å la barna være med på å bestemme følelsen de vil ha i rommet. Mine døtre ønsket seg eksempelvis rommet til Lizzy i den første Tingeling-filmen, og vi lot oss inspirere av det, uten å kopiere det direkte. 

Blogg: Delt bosted: Huset er for lite den ene uke og for stort den neste

Resultatet ble en himmelseng i mørkt treverk, en blomstrete tapet med mørk bakgrunn og en del vintage-møbler kombinert med mer moderne møblement.

INKLUDERTE DØTRENE: Barnerommet hjemme hos Dagny Thurmann-Moe ble en suksess hos barna. Foto: Margrethe Myhrer, fra boken Farger til folket, Cappelen Damm

– Det ble en suksess, og rommet har hatt varighet langt ut i tenårene.

Forsiktig med sterke farger
Fjeldstad tror mange foreldre maler barnerommene i sterke farger, men påpeker at dette har en effekt på sinnet til barnet.

les også
Generasjonsbolig: – Et godt valg for mange

– På barnerommet skal barnet finne ro og balanse for søvn, og samtidig trivsel i lek. Jo mer intense farger, jo sterkere spenninger vil barnet oppleve. Dette kan eksempelvis gi seg utslag i søvnvansker eller at leken blir mer uselvstendig og at barnet i stor grad vil søke en følelsesregulering fra en voksen, sier psykologen, som mener at duse og delikate farger gir barnet en større sinnsro, letter søvnen og fører til mer selvstendig lek.

Har du lest denne artikkelen: Derfor forandrer kjæledyr barna dine

Hun forteller at dette ikke handler så mye om fargen i seg selv, men styrken i selve fargen. Fjeldstad peker videre på at studier viser at barn trives med varme, duse farger på vegger, gardiner og himmelseng, da disse gir barnet en trygghetsfølelse, i motsetning til kalde og hvite rom uten gardiner.

les også
Familievenner gir nærhet og fellesskap

– Farger bidrar til kreativitet og lek, som i sin tur gir viktig trening for voksenlivet. At barn skal få være med og bestemme farger selv, er en viktig del av barnets utvikling. Her kan de gi uttrykk for egne preferanser, samtidig som dette faktisk er noe gøy dere gjør sammen, avslutter Fjeldstad.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .