- Plutselig var det ikke bare angsten jeg kjempet mot, men også mamma

Barn med angst
MOR OG DATTER: Christine og Maria Otterstad. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Maria slet med angst fra hun var liten. Så tok depresjonen henne – og hele familien holdt på å gå med i dragsuget. Nå har mor og datter samlet sine erfaringer for å hjelpe foreldre med barn som sliter psykisk.

Maria Otterstad (17) var et ekstremt engstelig barn helt fra hun var baby. Derfor begynte hun ikke i barnehage før hun var fire, men selv da turte hun knapt å være der uten at mamma var til stede. På barneskolen gikk det ikke lettere, og de første årene var mamma Christine Otterstad (43) til stede i klasserommet store deler av tiden – for at datteren i det hele tatt skulle våge seg dit.

BUP – Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk – ble koblet inn allerede fra barnehagen, og fulgte henne opp hele veien, i tillegg til en rekke andre tiltak iverksatt av skolen.

– Bare noe så lite som at en lærer stilte henne et spørsmål i timen, kunne sette henne fullstendig ut i dagevis, forteller Christine Otterstad.

Les Maria og Christines råd her

Fra angst til depresjon

les også
Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

Mot slutten av barneskolen gikk det bedre med Marias angst, men så kom ungdomsskolen, og i åttende klasse ble angsten erstattet av noe langt skumlere: en tung depresjon.

– På barneskolen hadde vi hele tiden vært fullstendig åpne om Marias angst og utfordringer, men siden det gikk så mye bedre på slutten, valgte vi i samråd med Maria å ikke være åpne om det på ungdomsskolen, vi tenkte hun skulle få en ny start. I ettertid ser vi at det var en tabbe, fordi presset på Maria om å være «normal» ble større, og vi dermed ikke hadde lagt til rette for få hjelp utenfra, sier Christine.

– Depresjonen hadde nok sin opprinnelse i angsten, som en følge av å ha vært i beredskap gjennom alle årene jeg var konstant engstelig. Så kom den store tomheten og tristheten, forteller Maria.

– Her gjorde jeg nok en tabbe, medgir Christine.

– Jeg pushet henne altfor hardt, og tvang henne på skolen. Jeg tenkte at hun ville klare det hvis hun bare prøvde hardt nok. Problemet var at frem til da alltid hadde vært hennes nærmeste støttespiller, mens hun nå opplevde at jeg ikke lenger var på hennes side. Selv om motivene mine var gode, tror jeg det var utløsende for at hun falt fullstendig sammen.

Maria er enig:

– Plutselig var det ikke bare angsten jeg kjempet mot, men også mamma.

BOKAKTUELLE: Maria og Christine Otterstad. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Dobbel kollaps

les også
Barn og angst: Gode råd til foreldre og barn

Depresjonen red Maria som verst i et halvt år. Hun var knapt ute av sengen i denne perioden, og i det hele tatt å nærme seg skolen, syntes umulig. Hele familien slet tungt, og det ble ikke bedre av at også mamma Christine møtte veggen og ble sykmeldt.

Så lå de der, mor og datter, i hver sin seng, i hvert sitt rom.

Lite visste de da at de et par år senere skulle reise land og strand rundt og sammen holde foredrag om sine erfaringer, og hvordan de kom seg opp fra hengemyren de befant seg i.

Gjennombruddet kom utenfra, i form av en lærer på Marias ungdomsskole som tok affære og gjorde mer enn man kan forvente.

– Hun skjønte alvoret, klarte å se meg der jeg var og bidro til at jeg fikk snudd følelsene jeg hadde til skolen, som da var fullstendig låst. Jeg kunne ringe henne når som helst, og hun ringte meg – og steg for steg klarte jeg å komme meg ut av huset og komme meg på skolen igjen, forteller Maria.

Psykologen svarer: Hvorfor blir barnet mitt så sint?

les også
Har vurdert å flytte for å få mer hjelp: Tvillingmorens kommune scorer 2,17 av 5 poeng i UNICEF-rapport

Læreren som tok tak i situasjonen, sørget for at hun ble Marias kontaktlærer, lyttet til Marias egne behov og ønsker, og ryddet vekk alt som sto i veien for at Maria skulle komme tilbake til skolen. Sammen satte de seg små, realistiske mål, der Maria ble fulgt tett opp, uten at hun opplevde det som påtrengende eller stressende.

– Det viser hvor stor forskjell én enkelt person utenfra – som virkelig bryr seg – kan utgjøre. Det er noe å tenke på for oss alle, tilføyer Christine.

Direktesendt TV

I dag sitter mor og datter hjemme i sofaen på Nordstrand i Oslo og snakker lett og ledig om det som for et par-tre år siden var en blytung virkelighet.

les også
Navnestatistikken for 2017: Nå dropper vi Nora og William

Det er vanskelig å forestille seg at jenta som kunne få angstsammenbrudd av den minste ting, noen få år senere snakker på direktesendt TV om hvordan man kan bli mentalt sterk. Eller at jenta som aldri turte å rekke opp hånden i timen, plutselig holder foredrag for 300 foreldre – og for lærerne på sin egen skole – om hvordan de bør håndtere engstelige barn.

Eller for den del: at hun nå spøker og ler om depresjonen som nærmest bandt henne til sengen.

– Jeg har vel overlevd på selvironi og galgenhumor. Og det gjelder nok resten av familien også, flirer Maria.

Les også: Et liv preget av angst

Mental trener

les også
– Barn med humor blir bedre likt

Synes du det er noe kjent med Marias mor? Mange kjenner Christine Otterstad som blogger, eller som profilert spaltist i kvinnemagasinet KK – men mange kjenner henne også på grunn av jobben hennes som mental trener og coach, blant annet for en rekke profilerte idrettsutøvere.

Men bakgrunnen som mental trener skulle paradoksalt nok tidvis være til hinder for å kunne hjelpe sin egen datter da hun slet som tyngst psykisk.

– Den største feilen jeg gjorde, sett i ettertid, var at jeg prøvde å belære Maria. Jeg var den som kunne mest og visste best, og serverte konkrete råd på løpende bånd i stedet for å lytte til henne på hennes egne premisser. Som mental trener tenkte jeg at jeg satt på verktøyene og løsningene på problemene hennes, men min rolle var jo å være der for henne som mamma, sier Christine.

Likevel har ikke mammas kunnskap om temaet vært bortkastet. Det handlet mer om timing.

les også
Seks myter om norsk familieliv

– Tiden for å lære bort nyttige mentale teknikker er ikke når barnet ditt er i kjelleren, slik du prøvde å gjøre det på meg. Da er man rett og slett ikke mottakelig for sånt, selv om teknikkene er aldri så bra, sier Maria, samtidig som hun understreker hvor takknemlig hun er for at moren har viet mange år av sitt liv til å hjelpe henne.

Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Skrev bok sammen

Sammen har mor og datter nå skrevet boken «Historien om Maria – en bok om å gi barn og ungdom mental styrke», i håp om å kunne hjelpe andre familier med barn som sliter psykisk.

les også
Så mye kan søvnrutinene skeie ut i ferien

– Vi vil andre skal slippe å gjøre de feilene vi gjorde, men også lære av det vi gjorde riktig. De 15 første årene av Marias liv har vært en voldsom berg og dalbane-ferd, men vi har kommet ut på den andre siden, styrket og trygge, sier Christine.

Maria, som en gang i tiden helst ville unngå å si noe som helst, vil gjerne ha siste ord:

– Vi vil vise at det alltid er håp, og at det vil gå bra til sist.

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .