Pappastylistene

HÅRFIN TILLATELSE: Marius Kristiansen har tatt med sin seks år gamle datter Maiken Linnea på kurs for å lære seg å stelle håret hennes. – Jeg liker ikke at noen tuller med håret mitt, bortsett fra farmor, sier Maiken Linnea. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

Ja, det fins tydeligvis et kurs for alt. Si hei, sveis til fenomenet «pappastyling»!

Fredagsettermiddagen i februar minner allerede om kveld, arbeidsuken er over, og én etter én kommer mennene inn i lokalet og slenger seg ned på nærmeste ledige krakk. 

Noen ser ut som de kommer rett fra Børsen, andre som om de er med i Hells Angels, men disse gutta har ikke tatt turen til puben.

De skal derimot på kurs, hos frisørkjeden Adam og Evas salong på Bislett i Oslo. Med seg har alle de tolv fremmøtte mennene hver sin «rekvisitt»: sine respektive døtre.

Hva som er kveldens kurstema? «Pappastyling».

Se video fra kurset her: 

Datterstyling

Altså døtre som skal lære sine håpløst akterutseilte fedre å te seg og gre seg så de slipper å skjemmes for dem, tenker du muligens nå? 

Det kunne det kanskje vært, men når man ser alderen på de fremmøtte døtrene – som spenner fra to til ti år – skjønner man raskt at det ikke er pappa som skal styles: Det er døtrene selv. 

Datterstyling, altså.

Les også: Norsk pappaperm går verden rundt

les også
Familievenner gir nærhet og fellesskap

– I løpet av de to neste timene skal disse karene lære seg å gjøre døtrene sine minst like fjonge på håret som når mor har vært i sving på dem, sier kursleder og initiativtager Christina Jensen til Familieklubben. 

ET UTSTRAKT BÅND TIL FEDRE: Initativtaker Christina Jensen (t.h.) i frisørkjeden Adam og Eva, forklarer de fremmøtte kursdeltakerne hvordan de skal gre døtrenes hår før de skal få lære å lage en fin og jevn hestehale. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

Så vidt hun vet, har det aldri blitt arrangert noe liknende i Norge før. Først trodde avdelingslederen i Adam og Eva at det var hennes egen oppfinnelse – et skuffende Google-søk senere innså hun at tilsvarende tilstelninger allerede hadde funnet sted i USA. 

– Vi var veldig spente på om noen fedre i det hele tatt ville dukke opp, men se her: Det er jo stinn brakke! Enda godt det ikke kom enda flere, da hadde vi fått plassproblemer.

Les også: 10 tegn på at du er småbarnspappa

Teori og praksis

Frisørsalongen har for anledningen blitt supplert med et lite bord med tegnesaker for utålmodige småjenter, samt et bord med pølser, popcorn og brus for å holde blodsukkernivået på et bærekraftig nivå hos de unge forsøkskaninene. 

TAR TAK: Christina Jensen illustrerer hårfine frisørpoeng for fedre som føler seg hjelpeløse i møte med døtrenes hår. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

Munkholm-boksene som er satt frem til fedrene, får stå urørt. 

 – Hva kan dere? spør kursleder Christina flokken av lett utilpasse fedre som har benket seg rundt henne i en halvsirkel. Bak seg har hun et kobbel av frisører som skal veilede fedrene når teoridelen om litt skal gå over i praksis.

– Ingenting, repliserer minst tre fedre i kor.

Snart skal de lære seg å flette hår, lage en rekke ulike hestehalevarianter og krølle hår uten bruk av krølltang.

les også
Nettmøte om barn og digitale medier

– Å fikse seg selv på håret, det klarer de. De klarer gjerne også å bistå sønnene sine med frisyren, om de skulle trenge hjelp. Men langt hår, det har fedre som regel ikke peiling på. Da kommer de, hehe, til kort, humrer kurslederen.

Hun får støtte av Thomas Svensholt (43):

– Datteren min har stadig lyst til å ha fletter, men jeg klarer det bare ikke. Det blir aldri bra! I snart ti år har jeg følt meg ganske ubrukelig som far på dette området, så da jeg leste om denne eventen på Facebook, tenkte jeg: «Her er redningen!».

«Redningen»:– I snart ti år har jeg følt meg ganske ubrukelig som far på dette området, sier Thomas Svensholt. Så meldte han seg på kurs. Her går han løs på håret til datteren Hedda Marie. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

– Han kan flette litt, da. Hvis jeg vil ha en skikkelig løs flette, spør jeg ham. Så jeg håper han blir mye flinkere etter å ha vært her i kveld, supplerer datteren Hedda Marie (10). 

Ikke tilfeldig

Likestillingsforsker Hege Kitterød. Foto: Institutt for samfunnsforskning

Likestillingsforsker Hege Kitterød ved Institutt for samfunnsforskning tror ikke det er tilfeldig at et arrangement som dette dukker opp i vår tid. 

les også
Aktiviteter du kan gjøre med barna på lavt feriebudsjett

– Nå er fedrene ansvarlige på en helt annen måte – og da bør de rett og slett også kunne stelle hår. At slike arrangementer finner sted nå, stemmer godt overens med det vi vet om utviklingen av farsrollen generelt, sier Kitterød.

– Jeg tror det er en helt ny greie at fedre tenker at hårstell er noe som også vi skal kunne. Men det er på tide, og veldig bra, sier Claus Baluyot (33) mens han lager det han mener skal bli en «donut» i nakken på datteren Shey Lyan (7). 

– Eller var det kanskje «dott» det het? spør han – en smule rådvill – frisøren som står standby i nærheten.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Superfornøyd

– Du kan ikke tro hvor fornøyd jeg er nå, utbryter Ayman Hameed (45). 

Inderen, som har bodd i Oslo de siste årene, jobber til daglig med IT. Men nå er han mest opptatt med lokkene til sin seks år gamle datter Leah.

STOLT FAR: – Jeg har aldri følt meg så stolt som nå, sier Ayman Hameed. Også datteren Leah er litt stolt, og forteller at frem til i dag klarte ikke faren å gre håret hennes engang. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

– På jobben løser jeg langt mer kompliserte oppgaver enn dette, men jeg har aldri følt meg så stolt som da jeg fikk til denne fletten, sier han begeistret.

– Før klarte han ikke engang å gre håret mitt, men nå har han klart å lage flette på meg, skyter Leah fornøyd inn fra frisørstolen foran ham. 

PRØVEKANIN MED PRØVEDUKKE: Seks år gamle Maiken Linnea øver seg på denne mens pappa Marius Kristiansen øver seg på henne. Hun mener han trenger det, for han lugger. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

Lugger

– Jeg liker ikke at noen tuller med håret mitt, bortsett fra farmor. Og i hvert fall ikke pappa, for han bare lugger, proklamerer Maiken Linnea (6). 

Bak ryggen hennes står en gjennomtatovert far fra Jessheim og forsøker å få hestehalen hennes til å se presentabel ut – og samtidig få den til å sitte skikkelig. 

les også
Derfor bør barna kjede seg

– Ergo er vi her. Dette er jo helt gresk for meg, men det er kult å kunne gjøre noe gøy med datteren min samtidig som jeg faktisk lærer noe, sier pappa Marius Kristiansen (26), som forteller at han har lovet datteren at hun skal få være oppe helt til klokken 22 mot at han får lov til å røre håret hennes i kveld.

– Vi pappaer trenger dette, konstaterer kompisen Ronny Flaten (36). Han ser ut som om han til daglig er mer vant med å fikse motorsykler enn hår, men nå gjør han så godt han kan med å få dreisen på sveisen til datteren Emilie (4).

Les også: Slik får du verdens beste pappaperm

HÅRSÅRT BEHOV: – Vi pappaer trenger dette, konstaterer Ronny Flaten (t.h), som her får veiledning av Christina Jensen. Datteren Emilie på fire virker derimot en smule skeptisk. Til venstre på bildet Christopher Hageberg i sving på datteren Emma. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

– Det er ikke lett, men nå må jeg bare få lært meg dette. Siden jeg ikke er sammen med moren hennes lenger, sier det seg selv at også jeg må kunne stelle håret hennes.

Tar mer ansvar 

ENDRING: – Hadde noen prøvd å arrangere dette for tjue år siden, er jeg redd det hadde vært ganske glissent her, sier kursdeltaker Andreas Kimsås mens han fletter datteren Mina. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

– Basert på tidsbrukundersøkelser ser vi at fedre tar mye større del av ansvaret enn tidligere, både når det gjelder husarbeid og barneomsorg. Vi vet også at når foreldrene skiller lag, er fedrene mye mer involvert enn de var før. Vi har kort og godt fått en langt mer aktiv farsrolle, fastslår samfunnsforsker Hege Kitterød. 

Bak kurset på Adam og Eva ligger det også et element av likestillingstankegang, skal vi tro arrangør Christina Jensen, som ikke tar penger fra deltakerne, hverken for kurs eller bevertning.

les også
«Klos», «plegging» og «spøkepølse»: Hva er din «familielekt»?

– Mange flere mødre jobber fulltid i våre dager, og mange av dem jobber skift – dessuten har mange fedre delt omsorg. Da er det fint å kunne bidra litt til at far kan være mer selvhjulpen, også på et lite område som dette, konstaterer Jensen.

Les også: Det du bør si til barn med to bosteder

– Bare det at så mange møter opp, er et tegn på at vi har kommet et godt stykke videre. Hadde noen prøvd å arrangere dette for tjue år siden, er jeg redd det hadde vært ganske glissent her, tilføyer kursdeltaker Andreas Kimsås (39) mens han legger siste hånd på flettverket hos datteren Mina (5). 

Blir ledd av

Ved siden av står Ola Høva (31) og nikker bifallende. Han har med seg salongens yngstekvinne, og mener det er viktig å være forberedt på det som kommer. 

Datteren Olivia har nemlig knapt fylt to, men Ola har allerede opplevd å bli ledd godmodig av når han leverer henne i barnehagen – når det er han som har stått for morgenstellet av datteren. 

LEDD AV I BARNEHAGEN: Ole Høva, her i midten, har allerede opplevd å bli ledd av når han leverer sin to år gamle datter Olivia (i fanget) i barnehagen, på grunn av hans manglende frisyreferdigheter. Til venstre for dem Marius Kristiansen og datteren Maiken Linnea. Etter dette kurset regner begge fedrene med å være bedre rustet til å møte hverdagens utfordringer. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

– Da tar barnehagepersonalet straks ut alt av spenner fra håret hennes, fordi de ser at her har det vært en amatør på ferde, sier Høva, som ikke akter å bli gjenstand for ytterligere munterhet i fremtiden.

– Vi har nemlig en datter til på vei. Men som du ser setter jeg nå inn de nødvendige tiltak, og denne gangen er jeg ute i tide.

les også
Slik lærer du barna å konsentrere seg

Les også: Snart pappa? Her er 5 overraskelser du får på fødestua

Urettferdig

I hjørnet av salongen står Christopher Hagberg (42) og mener det hele er urettferdig. 

– Min kone har langt hår, og har jo øvd seg på seg selv hver dag hele livet. En enorm tjuvstart – det er rått parti! 

Nå akter Hagberg å ta opp kampen på hjemmebane – mot sin bedre hjemmebanehalvdel. Derfor har han dratt med seg datteren Emma (5).

URETTFERDIG? – Min kone har langt hår, og har jo øvd seg på seg selv hver dag hele livet. Det er rått parti, sier Christopher Hagberg. Nå har bokstavelig talt tatt opp kammen om likeverdighet i hjemmet – på minefeltet som utgjør datterens Emmas hår. Foto: Erlend Dalhaug Daae, VG

– Nå må vi prøve å finne en liten nisje, en liten signaturfrisyre som bare er vår. Jeg trenger et våpen i ermet i kampen mot mor, så vi kan bli likeverdige, fastslår Hagberg. 

– Det bør gå bra, du er jo allerede så god at du snart kan bli frisør, smigrer kursleder Jensen. 

Christopher Hagberg tar seg til brillene og ser ut som han overveier saken.

– Akkurat det høres ut som en frisk reise for en mann i sin beste alder. Særlig for en som til daglig jobber med inkasso. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .