– Onani blant barn fortsatt tabu

ONANI: Ikke gi barn som onanerer skyldfølelse, sier pedagog og spesialist i sexologisk rådgivning, Margrete Wiede Aasland. Foto: Scanpix.

Barn har rett til privatliv, og må få onanere i fred uten å påføres skyldfølelse, mener eksperter.

– Det er ikke uvanlig at barn tar på tissen sin. Barn onanerer. De kan også få utløsning eller kjenne på en god følelse – selv om de ikke er i puberteten, slår Margrete Wiede Aasland fast. 

Aasland er pedagog og spesialist i sexologisk rådgiving. Hun er tilknyttet Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo og Arktisk universitet i Alta. Hun står også bak boken «Barna og seksualiteten», og har mange års erfaring som foredragsholder. 

Skjøvet under teppet 

Barns onani er et tema som langt på vei er skjøvet under teppet, mener Aasland. 

les også
Derfor bør barn lekeslåss

– Ingen vet hvor vanlig det er, men allerede fra de er babyer, begynner barn å utforske tissen sin. Det kan være tilfeldigheter som gjør at de kjenner at det er godt å ta på den, for eksempel ved at de gnir seg mot selen i barnesetet eller tripp-trappestolen. Vi kaller det onani når de blir forkavet, får røde roser i kinnene og gjør en rytmisk bevegelse. Vi vet at det skjer, sier Aasland.

Det er fint at barn får utforske kroppen sin. Samtidig må barna få veiledning på hvor og når det er greit å onanere, påpeker Aasland. 

– Hva skal man si til barnet hvis man ser at de onanerer?

– Det er viktig at barna ikke får skyldfølelse og kjenner på skam rundt seksualiteten sin. Hvis de onanerer så andre ser det, kan man si: «Jeg ser at du liker å kose med tissen din. Alle mennesker koser med tissen sin av og til, men dette er noe du kan gjøre når du er alene.» Tilpass budskapet til barnets alder, råder Aasland, og fortsetter: 

– Barn skjønner ikke at de må slutte å onanere når andre er til stede før de er 4–5 år. Før den tid kan det være lurt med avledningsmanøvre hvis de er steder der de kan bli kompromittert, altså at andre ser dem og erter eller kjefter. 

– Jenters seksualitet er skambelagt

Et interessant aspekt er at jenter og gutter behandles ulikt når det gjelder toleranse for å ta på tissen og onanere.

les også
Tom Egeland: – For barna selv kan det knapt bli drøyt nok

– En undersøkelse ved en helsestasjon i Sverige viste at mødrene til jentebabyer som tok seg på tissen, raskt var framme og tok hendene hennes vekk fra kjønnsorganene. Guttene fikk ta på tissen sin i lengre tid før mødrene tok hendene deres vekk, man så også at mødrene til guttebabyene kunne småpludre til babyen om at de tok på tissen sin, forteller Aasland.

– Holdningen allerede fra man er liten, er at gutter får holde på, men at jentene ikke skal gjøre det. Den samme forskjellen ser vi ofte når det gjelder barn som onanerer i barnehagen, fortsetter hun.

– Hva skyldes dette?

– Fra gammelt av var det jo sånn at jenter ikke hadde noen seksualitet. Det har kanskje med vår egen skam, holdninger og bluferdighet å gjøre – i tillegg til at vår egen oppdragelse spiller inn.

Kan være symptom på noe annet

Bekymret bør man først bli hvis onanien blir «altoppslukende». 

les også
Prinsesse Madeleine debuterer som barnebokforfatter

– Barn som onanerer mye og ikke sosialiserer seg i barnehagen må få hjelp. Det kan være andre ting som er vanskelig for barnet, og så «forsvinner» det inn i onanien som en måte å takle andre problemer på.

Aasland minner om at onani i mange år ble sett på som synd, og at det på 1800-tallet ble advart om at det kunne føre til hår i hendene, eller at man kunne bli blind, blodfattig eller sinnslidende hvis man onanerte.

Fortsatt hører hun at enkelte tyr til trusler, for eksempel om at tissen kan falle av, for å få barn til å slutte å onanere. 

– Å forby barn å onanere eller å komme med trusler, er ikke veien å gå. Det er også verdt å huske på at kløe på tissen kan skyldes psoriasis, atopisk eksem eller lignende problemer. 

Normalt i barnehagen

Førskolelærer og sexologisk rådgiver Hanne Skarpsno-Wallenius, forfatteren bak boken «Barn og seksualitet» er enig i det Aasland sier.

Skarpsno-Wallenius jobber til daglig i barnehage. Der ser hun jevnlig barn som onanerer.

– Barn ned i toårsalder kan onanere opp til flere ganger per dag, man kaller det gjerne selvstimulering. 

Hun forteller at foreldrene også kan synes det er pinlig og vanskelig å snakke om i foreldresamtaler, og at det nettopp derfor er lettere å kalle det selvstimulering enn onani.

Seksuelle i mors mage

les også
Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

– Onani forbinder vi gjerne med ungdom og voksne, og foreldre syns nok det er rart å tenke på at barnet sitt får orgasme. Men det er helt naturlig. Vi er seksuelle fra vi ligger i mors mage. Forskere har sett at barn får orgasme fra de ligger i mors mage. Det er det de gjør når de onanerer, og derfor vil de gjerne gjøre det igjen. 

Følg med på omfanget

Hanne Skarpsno-Wallenius. Foto: Privat
Så lengde onaneringen ikke overtar for all annen aktivitet lar personalet barnet være i fred. Skarpsno-Walenius understreker likevel at det er viktig at personalet følger med, og tar tak i det om onaneringen overtar for all annen aktivitet. I disse tilfellene må barnet avledes på en måte som gjør at de ikke føler skam eller at det blir noe negativt rundt situasjonen.

– Foreldre synes ofte dette er vanskelig. Noen er redd for at andre foreldre skal se at barnet deres onanerer, eller at andre barn skal se det og ikke ønske å leke med deres barn. 

Hun råder foreldre til å legge bort sin voksenseksualitet når de ser at barna onanerer. 

les også
Så mye koster det å få barn

 – For barnet handler det bare om at det kiler i tissen når man tar på den. Det er helt naturlig, veldig viktig, og man skal ikke overreagere eller skape en skamfølelse i forbindelse med barnets selvstimulering, avslutter Skarpsno-Wallenius.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .