Ny studie: Å sove ut i helgene kan gjøre vondt verre

SØVN: Å ta igjen søvn i helgene kan gjøre vondt verre. Foto: Shutterstock /NTB Scanpix

Mange småbarnsforeldre ser frem til å få sovet ut i helgene. Ny forskning viser at skippertak kan virke mot sin hensikt.

Søvn er viktig, og mangel på søvn kobles opp mot både fedme, hjertesykdommer og høyt blodtrykk, skriver Forskning.no

Ifølge samme nettsted kan foreldres søvnunderskudd vedvare så lenge som seks år etter første barns ankomst, og håper du på at det å sove ut i helgene kan hjelpe, tar du sannsynligvis feil. 

Skippertak med søvn funker ikke

Mens en undersøkelse fra 2018 tydet på at de som sov ut i helgene kunne redusere den økte dødsfaren forbundet med lite søvn, viser en ny studie at dette ikke stemmer. 

– Våre resultater antyder at å sove ut i helgene ikke er noen god strategi for å hindre de negative effektene av for lite søvn, skriver forskerne i tidsskriftet Current Biology.

Psykolog: Feil farger kan gi barn søvnvansker

les også
– Onani blant barn fortsatt tabu

Det viste seg at selv om deltagerne i testen spiste mindre i helgen når de var uthvilt, føk de rett tilbake i mønsteret med småspising av snacks og generelt et høyere matinntak med en gang de fikk mindre søvn igjen i ukedagene. Insulinfølsomheten deres sank da lavere enn hos dem som sov lite hele tiden. 

Usikre resultat om søvn

Studien kan imidlertid ikke konkludere med noe sikkert. Den varte i kun ni dager, og man ikke kan se bort fra at deltagerne fikk forstyrrelser i sin biologiske klokke.

Selv om deltagerne i studien fikk sove lenger, fikk de bare sove en time lenger i helgene. De endte da med opp med seks timers søvn, som fortsatt er under anbefalingen på minst syv timer. 

Les også: Slik får du barna til å legge seg

Man kan altså ikke si med sikkerhet at mennesker som tar igjen søvnunderskudd i helgene blir sykere enn de som sover lite hele uken. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .