Ny forskning: Nettbrett bedrer kvalitetstiden mellom foreldre og barn

POSITIVE: Kjerstin Ofstad Drager og Robin Håset Drager mener den teknologiske utviklingen ikke kan bremses, og at det da gjelder å bruke den til noe positivt. Foto: Brian Cliff Olguin

TV-titting og spill på nettbrett sammen med barna kan styrke forholdet deres.

– Det var helt nytt for meg. Jeg kan se for meg at det er veldig positivt, særlig ettersom det har kommet spill med oppmerksomhet på læring.

les også
Slik er livet med mange barn

Det sier Kjerstin Ofstad Drager når VG treffer henne i stuen hennes sammen med mannen Robin Håset Drager og barna deres, Herman på fire år og Lydia på ett.

SPILLER: Herman på fire år liker å bruke nettbrett, men foreldrene har satt opp visse restriksjoner så han skal være med venner. Foto: Brian Cliff Olguin

Hun har nettopp blir konfrontert med funnene fra en fersk doktorgradsavhandling ved NTNU som konkluderer med at spill på nettbrett kan fremme kvaliteten på samspillet mellom foreldre og barn.

Tidligere forskning har vist at mediebruk, som tv-titting, har en negativ effekt på samspillet mellom foreldre og barn.

Les også: Gikk mot strømmen - solgte barnas iPad

Silje Skaug, som står bak avhandlingen, sier hun selv ble smått overrasket over forskningsfunnene.

les også
Psykolog: Feil fargevalg kan gi barn søvnvansker

Gjennomgående viser studiene at det å spille spill sammen på nettbrett fremmer både kvaliteten, og til en viss grad også kvantiteten på interaksjonen mellom foreldre og barn, sammenlignet med TV og vanlig tradisjonell lek, sier hun til VG.

Kan begrense negative effekter

Mulig negative effekter ved mediebruk kan begrenses av at barn og foreldre deltar aktivt sammen, ifølge Skaug.

– Det kan skje når begge lar seg underholde og engasjere av medier som er pedagogisk tilrettelagt, sier hun.

les også
Therese (39) tegner livet som trebarnsmor

Studiene avhandlingen bygger på, fant heller ikke negative effekter av tv-titting når barna så på tv med foreldrene. For barn som så på TV alene, var effektene negative.

Dessuten illustrerer funnene at barn som ser mer på TV blir mer passive i lek og interaksjoner enn barn som ser mindre på TV. Men det gjelder først og fremst for barn som ser TV alene og uten foreldrene, sier Skaug.

Skaug understreker at det er visse metodiske svakheter ved studiene, blant annet knyttet til at deltakerne var høyt utdannet, noe som bidrar til at kvaliteten på samspillet er høy i utgangspunktet.

les også
Slik unngår du krangling med barna

Les også: Når barna bare vil spille og se TV

Noen tips

Skaug understreker at måtehold og sunn fornuft er viktig.

– Det å sette barna passivt foran TV-en, eller bruke den eller iPaden som barnevakt, vil nok ikke gi oppløftende resultater, sier hun.

les også
Ufrivillig barnløs: – Dårlig sædkvalitet et tabu

Det å skape det hun omtaler som et «trygt mediemiljø» kan være med på å forbedre samspillet mellom barn og foreldre, ifølge Skaug.

– Kvaliteten på samspillet fremmes ved at man snakker med barna om det som skjer på skjermen; navngir fenomener og hendelser, repeterer ord og stiller spørsmål rundt det som skjer på skjermen. Man må ha en aktiv dialog rundt det som skjer på skjermen, det hjelper ikke bare å sitte sammen med barna i stillhet, sier hun.

FAMILIE. Robin Håset Drager legger inn noen restriksjoner for spillingen til Herman på fire år. Foto: Brian Cliff Olguin

– Alt med måte

les også
«Triplets of Copenhagen»-mamma: – Det var unntakstilstand

Mens familien til Ofstad Drager blir intervjuet om medievaner, er sønnen Herman for opptatt med nettbrettet. Datteren derimot, er mer opptatt av å underholde seg selv med interiøret på bordet.

– Man kan ikke bremse utviklingen, for den har allerede kommet. Det gjelder å bruke den til noe positivt, forteller Ofstad Drager.

Hun og mannen følger nøye med på sønnen som er opptatt med innholdet på nettbrettet.

les også
Slik blir bilferien bra 

– Jeg oppfordrer sønnen min til å spille spill, slik at han skal lære mye. Men det er ikke spill han helst vil spille, forteller hun.

Lille Herman ser opp og avbryter intervjuet. Han ber oss dempe oss, for innholdet på nettbrettet er viktigst. Pappa får nok og tar fra ham nettbrettet. Det blir ikke tatt godt imot av sønnen.

– Jeg vil heller legge meg, roper Herman.

les også
Tre uker, tre familier, én ferie

– Vi ønsker at han skal være mest mulig med venner, så derfor kan vi legge inn restriksjoner. Men det er også fordi vi ser hvor hektet barn kan bli av å være på nettbrettet, forteller hun.

Herman roer seg ned etter hvert. For familien er det ikke aktuelt å droppe nettbrettet for godt.

– Alt med måte, avslutter Ofstad Drager.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .