Norsk pappaperm går verden rundt

"Når barnet er tørt er ingenting annet tørt". Ståle Gerhardsens illustrasjoner går verden rundt. Foto: Gerhardsen & Karlsen

Ståle Gerhardsens tegnede hverdagssituasjoner får småbarnsforeldre over hele verden til å humre.

- Det var flere nivåer av overraskelse. Først hvor kjappe de store mediene var til å plukke det opp, og så hvor fort det spredde seg etterpå, sier Ståle Gerhardsen (37).

Kunstneren og illustratøren hadde litt tid til overs mens malingen tørket i atelieret og ipaden sto på lading. Han la ut 11 tegninger av livet i pappaperm på nettsiden Bored Panda. Og det likte folk. De likte det så godt at posten hans raskt blant topp 1 prosent av alle innleggene den måneden. Før han visste ordet av det ble han kontaktet av store sider som A Plus, CafeMom og Diply. Pappapermen hans spredde seg over verdensveven raskere enn en kattungevideo. Det eksploderte så fort at han tok seg selv i å tilfeldigvis snuble over en artikkel om seg selv i The Independent.

les også
Forskere: Innvandring kan ikke erstatte fødsler

- Den kuleste, mest hjertevarme overraskelsen var hvor bredt det favnet. Dette er ikke en artig fjasekatt med en regnbue i rompa, det er hverdagslivet med småbarn fortalt med en humoristisk tvist. Folk med barn går gjennom det samme uansett om det er i De forente arabiske emirater, Japan, Nederland eller Trondheim, sier Gerhardsen på telefon fra nettopp Trondheim.

Les også: Slik får du verdens beste pappaperm

Pappaperm
Illustrasjon: Ståle Gerhardsen

Tegning er alt
Han har alltid tegnet på alt, «både med og uten lov», sier han. På skolen tegnet han i stedet for å notere det som ble sagt i timen. På hånda har han fått tatovert en blyant. Da han var i pappapermisjon med sønnen Thias (nå 3) laget han tegninger av hverdagssituasjoner for å ventilere. Som mange andre som har vært i permisjon med små barn, skjønte han fort at det ikke var så mye tid til tegning mellom slagene. Men de åtte han rakk å tegne la han ut på Instagram. Da skjønte han fort at han hadde truffet en nerve. I fjor ga han ut tegningene i boken «Pappaperm», som ble utsolgt før den hadde kommet fra trykkeriet og ble trykket opp i nytt opplag. Og nå har altså tegningene gått verden rundt.

Les også: 10 tegn på at du er småbarnspappa

- Jeg har trodd det var en norsk greie, pappaperm er jo ikke så vanlig å drive med i sånt omfang i andre land. Men folk er jo sammen med barna sine likevel. Mange av kommentarene jeg har fått er fra menn som takker for at noen har skjønt hvordan det er, sier Gerhardsen.

ISRAEL: Pappaperm på hebraisk. Foto: Skjermdump

Ståle Gerhardsen er opptatt av kreativitet og lek i oppveksten, og hver dag sender han en tegning med i matpakken til sønnen Thias og datteren Eira (9). Begge barna bidro i barneboka «Hva som helst?» som ble utgitt i høst. Men han vil ikke bare være «han pappaduden».

- Jeg er stolt av å være far, men jeg sitter ikke på fasiten, sier han.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .