Norsk pappa hylles for å vise følelser

FØDSELSTÅRER: Anders Høkedal gråt da kona Marit fødte, og videoen fra fødselen gikk viralt. Snart ble han over hele verden omtalt som «The crying dad». Foto: Eva Rose

Da Anders holdt sin nyfødte sønn i armene, lot han tårene trille. Øyeblikket ble foreviget av fødselsfotografen og er i dag sett av millioner verden over.

– Hvis jeg kan hjelpe til med å gjøre det mer akseptert for menn å gråte, er det en positiv sak, sier Anders Høkedal. 

Nå har han brått blitt et ansikt utad for menn som tør å vise følelser.

– Har jeg det? Det visste jeg ikke, sier tobarnsfaren og smiler. Anders forteller at han ikke er på sosiale medier. Hverken han eller kona Marit er personer som søker oppmerksomhet. 

Les også: – Fødsel er litt tabu

Tok av 

Det var fødselsfotograf Eva Rose som – med tillatelse – delte bilder og film fra fødslene deres på sin Instagram-konto

les også
Norsk familieøkonomi: – Dette er den beste barneforsikringen

– Da jeg la ut filmsnutten av en gråtende Anders, tok det helt av. Den ble delt i Kasakhstan, Kuwait, Russland, Brasil og nesten overalt i verden. Kommentarene strømmet inn, forteller fotografen. Alt fra hjerter og tårer, til undring, hyllest og frykt: 

«Jeg ELSKER måten han viser at menn har mer følelser enn hva som er normalisert.» «Wundervoll.» «This is love. A man is human also, so nothing wrong for tearing.» «Where is baby’s mum? Did the mother die? Why is he crying?» «He’s not the crying dad. He’s the amazing dad.»

Se video her: 

Ble internasjonal mediesak

Utenlandske medier, deriblant ABC News, fanget opp interessen og har laget artikler om den emosjonelle norske pappaen. Fødselsleger, jordmødre, mødre og fedre fra alle verdensdeler har skrevet private meldinger til Eva og takket for at hun delte fødselsbildene.

– De skriver at de gråter av glede og vil oppmuntre menn i deres egne land til å involvere seg mer i fødsel. Jeg blir stolt over at Anders og Marit er med på å spre det enkle, men viktige budskapet om at det er lov å vise følelser, sier Eva. 

Spørsmålet om hvorfor fødsel er tårevått for Anders, går igjen. Årsaken er sammensatt.

les også
Søvntips for lyse kvelder

– Å se kvinnen jeg elsker ha det vondt uten at jeg kan gjøre noe, er frustrerende. Det kombinert med lite søvn og – toppen av kaka – å holde min nyfødte sønn i armene for første gang. Følelsen kan ikke beskrives. 

Les også: Samlet 46 utrolige fødehistorier

Jobbet som sikkerhetsvakt 22. juli

Hvorfor han tør å slippe løs følelsene, ligger dypere. Tilbake til oppveksten og til terrorangrepet 22. juli. 

les også
Den store permisjonsreisen 

– Jeg jobbet som sikkerhetsvakt i Regjeringskvartalet. Akkurat den dagen endret vi vaktlister og jeg havnet på Utenriksdepartementet istedenfor i Høyblokka. Jeg husker at det var overskyet ute, men ikke regn. 

Da det smalt trodde Anders først det var torden, men overvåkningskameraene ga ham fort svar på hva som hadde skjedd. Han så hardt skadde mennesker, folk som fikk førstehjelp og laken som ble dratt over de døde. 

– Som tidligere sersjant i Heimevernet tok jeg på meg lederhatten. Jeg sørget for å evakuere bygget og vi stengte av gatene rundt UD. Vi visste at det var gått av en bombe, men utover det hadde vi lite informasjon. Da vi fikk meldinger om skyting på Utøya, skjønte vi at det var et terrorangrep. Var UD neste mål? 

Les også: Pappasjokket

Utviklet PTSD

les også
Kristin (31) skrev seg gjennom fødselsdepresjonen

Det ble mange timer i kriseberedskap med frykt for hva som ventet dem. Da situasjonen var mer avklart, kunne Anders dra hjem. I halvannet år gikk han på jobb hver dag. Han undertrykte alt av følelser og utviklet PTSD, posttraumatisk stressyndrom.

Til slutt traff han bunnen. 

– Jeg innså at jeg trengte hjelp. Jeg lurte på hvorfor det gikk sånn med meg, mens andre kollegaer så ut til å takle det bedre. I behandling forsto jeg at begeret mitt allerede var fylt opp med hendelser fra en dårlig oppvekst og ungdomstid. Etter 22. juli rant begeret over.

Anders lærte hvor viktig det var å ventilere ut følelser. Da sønnene deres ble født, lot han det stå til. Tårene fikk renne fritt. Han var lettet og glad.

les også
– Er du blitt en sherpaforelder?

– Vi er alle født med følelser. Når vi ser eller hører noe morsomt, ler vi. Prøv å holde igjen latter! Det er mange måter å uttrykke følelser på. Dessverre blir gutter ofte lært opp til å holde igjen sorgfølelser. Det er ikke sunt, sier han. 

– Anders er flink med guttene våre, skyter Marit inn. Hun sitter ved siden av ham og ammer minstemann på syv måneder. 

– Han hjelper dem med å regulere og å uttrykke følelsene sine, også de vonde. 

Fødselslegen: Sex med mage

Viktig med åpenhet

Interessen rundt bildene fra fødslene deres, har vært overveldende. Marit og Anders begynner imidlertid å venne seg til å se dem.

– Hvis bildene kan bidra til å fremme åpenhet, trygghet og bedre fødselsopplevelser, er det ypperlig, sier Marit. 

Blogg: Slik får du en trygg fødsel – på sosiale medier

les også
Chrissy Teigens beste mammaøyeblikk i sosiale medier

Fødselsfotograf Eva Rose liker at norske menn tar aktivt del i fødselen. Det er uvanlig i mange andre land, noe hun har blitt mer oppmerksom på etter å ha delt videoen av Anders. Å ha pappa, medmor eller andre omsorgspersoner til stede under fødsel, skaper trygghet og er smertelindrende i seg selv for den fødende.

– Jeg har snakket med fedre som syns det er godt å se bilder av Anders. De sier det motiverer dem til å gi slipp, istedenfor å holde følelsene så vanvittig langt inne hele tiden. Det er viktig med åpenhet, fastslår fotografen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .