Navnestatistikken for 2017: Nå dropper vi Nora og William

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Rampegutten i Lönneberga og hesten hans er på vei mot navnetoppen, mens «Skam»-effekten avtar. Sjekk hvordan det står til med ditt navn.

Så er igjen den årlige dagen kommet hvor Statistisk Sentralbyrå (SSB) presenterer fjorårets mest populære navn. Eller mer spesifikt: De navnene navnene flest barn fikk i Norge i 2017.

Og de heteste navnene i fjor, var Sofie og Jakob, som har skjøvet ned listetopperne fra 2016, «Skam»-assosierte Nora og William, til henholdsvis andre- og sjetteplassen.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

les også
Hvor lenge er samsoving greit?

Typisk utvikling
– Det går om lag 120 år mellom popularitetstoppene, noe fjorårets mest populære navn er et eksempel på. Både Sofie og Jakob har en klassisk popularitetsutvikling for navn, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren, ansvarlig for navnestatistikken i SSB. 

Fjorårets «vinnere» Jakob og Sofie var på topp i Norge også rundt år 1900, før de nesten gikk ut av bruk, for så å returnere gradvis igjen. 

– Sofie har vært på topp-fem i Norge siden 2009, men har først nå kommet helt på topp. Kanskje bidro Thorbjørn Egners strenge tante Sofie til at nesten ingen jenter i Norge fikk dette navnet en lang periode? fundererer statistiker Jørgen Ouren.

NED FRA NAVNETOPPEN: Navnene Nora og William, her representert ved de to Skam-karakterene ved samme navn, er ikke lenger øverst på navnetoppen i Norge. Foto: NRK

Klatrerne
Egner-karakteren Klatremus har ikke gitt inspirasjon til barnenavn, men en rekke navn har klatret opp på lista. Blant de navnene som hadde størst fremgang i fjor finner vi blant annet Isak, som forøvrig også er navnet til hovedpersonen i tredje sesong av den kjente serien.

Lavrans, er også blant de største klatrerne på guttesiden, mens på jentesiden har Selma, Sofie og Alma hatt størst fremgang.

Inspirert av Lindgren?
På guttesiden kan det virke som en navnetrend er å kalle opp våre små poder etter dyr og mennesker i Astrid Lindgrens idylliske Lønneberga, snarere enn å hente dem fra Thorbjørn Egners univers.

I hvert fall går tredjeplassen i fjorårets navnestatistikk til Emil, mens enda flere norske foreldre – muligens – har oppkalt guttebarna sine etter hesten hans, Lukas, som i fjor klatret til en solid andreplass over de mest populære norske guttenavnene.

Har du lest denne artikkelen? Slik forandrer kjæledyr barna dine

Redningskøyter og gubber
Ellers kan vi notere oss at veldig mange gutteforeldre i fjor oppkalte sneipen sin etter en fiktiv redningsskøyte, mens andre har valgt å kalle opp sine små nurk etter en gubbe mest kjent for å bite seg i tåa.

I hvert fall figurerer henholdsvis Elias og Noa på henholdsvis niende og åttendeplass på fjorårets guttenavnlister, men likevel et drøyt stykke bak lille fader Jakob helt på topp.

På jentesiden finner vi derimot hverken Lönneberg-beboere som Ida eller Lina på topp tre, eller på topp ti for den del. 

For etter Sofie/Sophies førsteplass, holder nemlig fjorårsvinner Nora noenlunde stand, etterfulgt av Emma, Sara og Ella.

Les også: Hva er din «familielekt»? 

Store variasjoner
På tross av at Jakob/Jacob og Sofie/Sophie er mest populært på landsbasis, er det store forskjeller mellom fylkene.

– Selv om Jacob er det mest brukte guttenavnet totalt i Norge, er det bare i fylkene Hordaland og Troms navnet troner øverst på lista, sier Jørgen Ouren i SSB.

I hovedstaden leder som vanlig ulike stavemåter av Mohammed, mens William fortsatt er i tet i Akershus og Sogn og Fjordane.

I Oslo er derimot Sofia på topp på jentesiden. Sofia/Sophia regnes som et annet navn enn Sofie/Sophie, som i hovedstaden har havnet helt nede på 20. plass, av uklare årsaker.

Les også: Barn med humor blir bedre likt

Synkende «sen»-andel
Ellers kan vi merke oss at 51,5 prosent av barna får mellomnavn, og at trenden med at stadig flere barn får flere etternavn, fortsetter. 

Andelen barn med flere fornavn, derimot, sank i fjor. 

Av navnekombinasjoner var Emma Sofie den vanligste på jentesiden, mens den vanligste guttenavnkombinasjonen var Liam Alexander. 

Antallet barn med etternavn som slutter på «sen» har også vært fallende de siste årene, og har nå sunket videre til 15,0 prosent, mot 22,4 prosent i 1995.

les også
Historien om «Baby Shark»

Sjekk hvor populært ditt navn er, og har vært gjennom tidene: 
Klikk her hvis du er jente, og her hvis du er gutt.

Og her kan du se hvor mange akkurat du deler navn med.

Her er listen over de mest populære navnene i Norge i fjor: 

les også
Hvor mye kan du drikke foran barna?

Topp 10 jentenavn 2017
1. Sofie/Sophie
2. Nora/Norah
3. Emma
4. Sara/Sahra/Sarah/Zara
5. Ella
6. Olivia
7. Maja/Maia/Maya
8. Emilie
9. Sofia/Sophia
10. Ingrid/Ingerid/Ingri

Topp 10 guttenavn 2017
1. Jakob/Jacob
2. Lucas/Lukas
3. Emil
4. Oskar/Oscar
5. Oliver
6. William
7. Filip/Fillip/Philip/Phillip
8. Noah/Noa
9. Elias
10. Isak/Isaac/Isac

Les også: Hva gjør du når barna BARE vil spille og se på TV?

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .