Når kan barna gå alene til skolen?

GÅR ALENE: Tora og Marius Eikrem foretrekker å gå uten foreldre til og fra skolen. Foto: Jeanette Bækkevold

Og når er de gamle nok til å være hjemme alene? Ikke bry deg om hva som er vanlig – se heller an barnet ditt, råder ekspert.

I et hvitt hus i et rolig boligområde på Guldhaugsletta på Skjetten bor familien Eikrem. Pappa Tor Olav (40) står på kjøkkenet sammen med Marit (4), mens Tora (7) og Marius (9) gjør lekser ved kjøkkenbordet. 

Tora og Marius går alene til og fra skolen. Marius begynte med det da han gikk i tredje klasse, mens Tora som går i 1.klasse nå, går sammen med storebror. 

Les også: Refleksbruken på vei ned

Ikke noe mas

De synes det er veldig stas å gå alene til skolen. Men hva er det de liker ved det?

– At det ikke er noen voksne som maser,  sier Marius. 

– Da kan man bruke så lang tid man vil.

– Hva pleier dere å gjøre når dere kommer hjem, da?

– Da gjør vi først lekser, og så spiller vi etterpå, sier Tora. 

SELVSTENDIGE: Etter at Torra og Marius har gått alene hjem fra skolen, gjør de lekser. Så er det tid for spilling. Foto: Jeanette Bækkevold

Egen nøkkel

les også
– Barn med humor blir bedre likt

Mamma Marianne (38) forteller at Marius i starten gikk sammen med to andre barn i nærområdet og fikk egen nøkkel. Ofte var de med hverandre hjem etter skolen, men han syntes også det var helt i orden å være hjemme alene.

– Da Tora startet på skolen i høst, begynte hun fra første stund å gå til og fra skolen sammen med Marius. Hun liker ikke å være alene hjemme enda, så de dagene storebror er med venner hjem, henter vi henne på SFO.

Les også: Slik gjør du skoleveien trygg for barna

For Marianne og Tor Olav var det viktig å forsikre seg om at sønnen virkelig var komfortabel med å være alene hjemme før de tok avgjørelsen. De begynte helt i det små ved at han fikk bli hjemme mens foreldrene gjorde korte ærend som å dra på butikken.

FØLES TRYGT: Familien Eikrem føler de har funnet frem til en fin balanse rundt ansvarsforhold i familien, både med tanke på at de to eldstebarna nå går alene til skolen, og at barna innimellom er alene hjemme.Foto: Jeanette Bækkevold

– Vi erfarte raskt at dette gikk veldig bra. Marius er ansvarlig og finner ikke på så mye tull. Det gjør at vi føler oss helt trygge, sier Marianne.

Fikk mobil

Etter hvert så de behovet for at Marius hadde egen mobil, og han fikk dette til julegave i 3.klasse.

– Da hadde han allerede gått hjem alene i flere måneder uten at vi hadde telefon hjemme, og vi kjente på at det var viktig at vi kunne få tak i ham for å sjekke at alt var bra, samt at han alltid kunne ringe oss om det skulle være noe.

Les også: Når bør barnet få egen mobil?

les også
- Viktig å la barna gruble

Hun opplever at barna har vokst på å bli vist denne tilliten. Begge har blitt mer selvstendige og flinkere til å gjøre lekser. Både Marius og Tora gir uttrykk for at de synes det er deilig å få bestemme selv uten at en voksen alltid er i nærheten.

EGEN NØKKEL: Marius låser inn seg selv og lillesøsteren Tora etter skoletid. Foto: Jeanette Bækkevold

– De lager mat og koser seg. Marius liker å passe på søsteren sin, og de har det fint i hverandres selskap. Det har faktisk aldri skjedd at de har ringt oss på jobb, og det er alltid vi som ringer dem for å få bekreftet at alt er bra, smiler Marianne.

Ingen fasit

Familieterapeut Line Jonsborg. Foto: Privat
Line Jonsborg er familieterapeut ved Nydalen Helsehus i Oslo. Hun forteller at kunsten er å finne en god balanse mellom barnets behov for selvstendighet og å klare ting på egenhånd, og samtidig ivareta barnets trygghetsfølelse og sikkerhet.

– Følg nøye med på barnets utvikling og kjenn etter hva du synes er riktig på det stadiet barnet er akkurat nå. Hverken at du slipper barnet løs altfor tidlig eller at du overbeskytter det, er bra for barnet. Det finnes ingen fasit, her må du prøve deg frem selv.

Les også: Bør man hjelpe barn med å få venner?

les også
Pappastylistene

Når barnet er klar for å gå alene til og fra skolen, avhenger av mange faktorer; lengden på skoleveien, trafikksituasjonen, barnets evne til å holde fokus og hvor god oversikt barnet har i trafikken, mener Jonsborg. 

Les også: Line Jonsborgs beste tips for å få selstendige og trygge barn

Ikke press

– Når det gjelder å være alene hjemme, må barnet ha nådd et visst nivå av selvstendighet før det kan være alene, og det må kjenne seg trygg på det. Barn skal aldri presses til å være alene om de ikke tør, det kan gjøre dem svært utrygge, sier Jonsborg, og utdyper:

les også
Kristin (31) skrev seg gjennom fødselsdepresjonen

– Barnet må vite hva som er farlig i huset og hvem som kan kontaktes om det skulle skje noe. Jeg anbefaler å begynne med små turer ut hvor barnet kan være alene, og så gradvis øke tiden du er borte, mens du fortløpende er i dialog med barnet om hvordan det går.

Psykologen svarer: Hvorfor blir barnet mitt så sint?

Hun råder foreldre til å stille barnet spørsmål som: Hva synes du selv? Hvor lenge er det ok å være alene? Hva er du redd for? Hva skal du gjøre om du blir redd?

GI BARNA TILLIT: – Den tilliten som foreldrene viser barnet ved å la det gå selv og være litt alene hjemme, vokser barnet på, råder familieterapeut Line Jonsborg: Foto: Jeanette Bækkevold

– Snakk om ulike scenarier for hva som kan skje og hva barnet da skal gjøre. Slike samtaler vil gi deg mye informasjon om hvor klar barnet er, og det vil hjelpe barnet til å vite hvordan det skal forholde seg i ulike situasjoner.

les også
Forskere: Innvandring kan ikke erstatte fødsler

Hvis foreldrene er overbeskyttende og venter for lenge med å la barnet få sjansen til å mestre slike situasjoner på egenhånd, vil det ifølge familieterapeuten gå utover barnets selvfølelse. 

Les også: Derfor bør du engasjere deg i barns dataspill

Hun understreker at barn trenger å få lov til å prøve seg, de trenger gradvis å bli sluppet fri til å klare livet selv. Dette er ikke alltid så lett for oss foreldre, men det må vi være bevisste på.

les også
Pilotfrue og mannen beskyldes for redigering av barnebilder

– Den tilliten som foreldrene viser barnet ved å la det gå selv og være litt alene hjemme, vokser barnet på. Det gjør godt å vite at foreldrene tror at det gradvis kan klare seg mer på egenhånd. Lytt til hva barnet mener, men vær samtidig klar på at det er du som tar avgjørelsene, sier Jonsborg, og fortsetter:

– Om barnet ikke er moden for å være alene, kan det gjøre henne mer utrygg hvis hun får altfor mye ansvar for tidlig. Stor utrygghet kan rett og slett skade barnets utvikling. Så følg med og ta det stegvis, hele tiden mens du observerer og er i dialog med barnet om hva som er ok.

GIR RÅD: Marianne Eikrem gir deg råd under basert på egne erfaringer med å la barna gradvis bli mer selvstendige. Foto: Jeanette Bækkevold

3 tips fra Marianne Eikrem til andre foreldre: 
* Vær sikker på at barnet selv føler seg klar for å være alene, de må aldri presses. At barnet føler seg trygt er helt avgjørende.

* La barna ha tilgang på telefon slik at dere kan få tak i hverandre ved behov. Sørg for at telefonen alltid er ladet, det er ikke alltid barna selv er like flinke til å passe på dette.

Blogg: La barna ta risiko

les også
Når bør barnet få egen mobil?

* Lag noen rutiner som skal overholdes; vi har avtalt at barna skal gjøre lekser med en gang de kommer hjem. Om de må ha hjelp av en voksen, venter de til en av oss kommer hjem. Når skolearbeidet er unnagjort får de lov til å se på TV eller spille Ipad/PC-spill.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .