Når jobben tar deg bort fra barna

Bilde av familien Ervik
TURNUSFAMILIE: Ketil, Hermine Sofie, Janne Marete og Hannah Marete. Foto: Terje Bjørnsen/VG

Ketil (32) jobber på plattform i Nordsjøen. Hvordan påvirker det familien når den ene forelderen er mye borte?

– Når vi gir hverandre en klem etter to uker, er det ofte to like slitne foreldre som møtes. Mens Ketil har hatt 12-timers skift og snudd døgnet på hodet, har jeg vært alenemor. Vi har lært at det er viktig å gi hverandre tid, ta igjen etterlengtet søvn og få opp energien, sier Janne Marete Grødum Ervik (32).

Les også: 6 tips til foreldre som pendler

les også
Psykolog: Feil fargevalg kan gi barn søvnvansker

Hun bor på Geilo med mannen Ketil Lia Ervik (32) og barna Hannah Marete (8) og Hermine Sofie (3). De siste seks årene har Ketil jobbet skiftarbeid for Baker Hughes. To uker på og fire uker av. Noen ganger tre på og tre av.

– Rytmen på to-fire har vi blitt veldig vant til, så når jeg jobber en uke ekstra føler vi alle at vi er borte fra hverandre veldig lenge, sier Ketil.

Les også: Lykkelig over å droppe barnehagen

Stor forskjell på ukene
For Janne Marete, som jobber som lærer, er det stor forskjell på de ukene hun er alene og de ukene de begge er til stede i hverdagen.

– Å ta alt av husarbeid, kjøring, aktiviteter og de små hverdagskampene alene er det som er mest krevende. Å ha selve ansvaret og oversikten over alt er ikke noe problem. Stort sett får jeg ordnet opp i det meste på egenhånd, men jeg har både svigerforeldre og foreldre som stiller opp for meg om jeg ringer, sier hun.

Da Hannah var liten, syntes hun det var vanskelig å forstå hvor det ble av pappa da han dro av gårde, og kunne bli veldig redd bare mammaen skulle på et møte.

– Hun forsto jo ikke om jeg ville komme hjem samme kveld eller bli borte i flere dager. Vi prøvde å snakke masse sammen før Ketil skulle dra, og viste blant annet bilder av plattformer og helikoptre. Etter hvert som hun vokste til og forsto mer ble disse avskjedene mye lettere, sier Janne Marete, og legger til:

– For Hermine har det gått enklere siden hun er født inn i denne hverdagen og ikke vet om noe annet. Noen ganger kan hun gråte veldig mye når Ketil må dra, og i de påfølgende dagene kan det bli mye «jeg vil til pappa», når jeg er litt streng. Begge jentene spør ofte om når pappa kommer hjem, og sammen teller vi ned dagene.

Les også: Flyttet med hele familien til Australia

Familien Ervik. Foto: Terje Bjørnsen/VG

Tid til savn
Det er ikke så enkelt for Janne Marete og barna å kontakte Ketil når han er borte, men selv har han muligheten til å ringe familien hver dag. Stort sett snakker de sammen hver dag. Noen ganger bruker de FaceTime, og de sender bilder og videoer av hverdagen sin. Ketil mener det er fint å kunne kjenne på savnet.

les også
Slik får du en god samtale med barna

– Jeg har blitt så vant til å være borte disse to ukene, og jeg vet jo at vi sees igjen. Når det skjer spesielle ting hjemme og jeg vet at det stormer litt, så føles det selvsagt tøft å sitte på en plattform langt ute i Nordsjøen uten mulighet for å kunne hjelpe til, sier han.

Men det mest positive med turnusen er at når han er hjemme har han fire uker sammen med døtrene. Da vasker han klær og holder orden på kjøkkenet, lager frokost og matpakker, står for påkledning og tannpuss og følger jentene dit de skal.

Les også: Slik gjør du tannpussen til en lek

Mindre hverdagsstress
Hverdagene er mer stressende når Janne Marete er alene, og det mener hun at barna også merker.

les også
Slik unngår du konflikter med barna om skjermtiden

– Vi må stå tidligere opp, og det blir lengre dager i barnehage og på skole. Når vi er to, blir dagene kortere og vi har mer tid og overskudd til å finne på aktiviteter. Av og til skulle jeg nok ønske at hverdagene var mer like året rundt, men jeg ser samtidig at måten vi lever på nå gir flere fordeler.

Ketil og Janne Marete får tid til å savne hverandre og sette mer pris på hverandre. Og jobbene som turnusarbeider og lærer åpner for mange friperioder.

– Da kan vi få tid til å være sammen som familie, drive med prosjekter både ute og inne og reise på turer. Dette er nok det vi verdsetter aller høyest, sier Janne Marete.

Les også: Når hverdagen blir et eventyr

les også
«Når kommer kjærlighetsbarnet?» 

Utfordrende balanse
Renate Horgheim jobber som psykolog ved barn og unges psykiske helsetjeneste i Lørenskog kommune. Hun forteller at alle barnefamilier er forskjellige og at belastningen av skiftarbeid derfor kan oppleves ulikt avhengig av familietype.

– Forskning viser likevel at balansen mellom arbeid og familie kan oppleves vanskeligere og mer utfordrende for disse barnefamiliene, sammenlignet med de som ikke jobber skiftarbeid.

Hun får støtte av familieterapeut Ellen Wego ved Bakkehaugen familieterapi i Oslo.

les også
Jennifer Garners barn med spydig melding til mamma

– Mye av jobben med å få en familie til å fungere under slike forhold ligger i et godt samarbeid, planlegging og viljen til å få det til, sier hun og anbefaler en prøveperiode på et halvt til to år, for så å ta opp ordningen til vurdering igjen.

Bilde av familieterapeut Ellen Wego
Ellen Wego. Foto: privat
Ifølge psykolog Horgheim viser forskning at skiftarbeid kan føre til lavere tilfredshet i parforhold, og at det er høyere risiko for flere konflikter, samlivsbrudd og skilsmisse. Kommunikasjon og teamfølelse er viktige stikkord.

– Det er spesielt viktig å snakke sammen om vanskelige følelser man kjenner på som følge av skiftarbeidet, sier hun.

les også
Slik lærer du barn å stå imot ytre press

Trygghet og omsorg
Horgheim mener barn kan tåle ganske mye, så lenge deres relasjon med foreldrene er grunnleggende gode og trygge. Det viktigste vil derfor være at foreldrene møter barna med trygghet, omsorg, kjærlighet og kos. Får barna mye av dette, vil de enklere kunne håndtere livets oppturer og nedturer, også når en av foreldrene er mye borte på grunn av jobb.

– Det betyr at dersom begge foreldrene har en god og trygg relasjon med barna når man først er sammen, så trenger ikke skiftarbeid å ha noe negativ effekt på barnets relasjon til sine foreldre.

Om barna skulle vise vanskelige følelser relatert til at forelderen ikke er til stede, eller at forelderen snart skal dra på jobb, så vil det være viktig at foreldrene snakker med barnet om disse følelsene.

les også
Slik forholder du deg til aldersgrensene på spill og sosiale medier

– Tør å stå i disse følelsene sammen med barnet, uten å komme raskt med problemløsning eller forsøke å unngå prat om temaet. Ofte er løsningen i seg selv bare å møte og akseptere barnets følelser. Det å bli lyttet til og forstått gjør at barn lettere roer seg ned følelsesmessig, og at de da ikke lengre opplever det som vanskelig, sier Horgheim.

Å lytte, snakke og være nysgjerrige på hverandres følelser gjelder også de voksne.

– Ha fokus på hvordan dere sammen kan være et godt team, sier psykologen.

Wego advarer mot å prøve å ta igjen «det tapte» for den tiden man har vært ute .

les også
Søskensjalusi: – Fokuser på livsglede, ikke flinkhet

– Den som jobber ute har gjerne jobbet intensivt og trenger hvile hjemme. Viktigst er kanskje at familien får tid til å kose seg sammen, og dessuten er det fint om paret kan få litt alenetid uten barna. Her kan kanskje familie og venner bistå, råder hun.

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .