Når hverdagen blir et eventyr

FRIÅR PÅ BØLJAN BLÅ: Guri Gunnes Oppegård og Oddvar K. Sand sammen med barna Viljar, Sigri og Askil om bord på katamaranen Vega, som de skal bo og seile i det neste året. Foto: Peder Sunde

Sigri (11), Askil (8) og Viljar (3) er med foreldrene på ett års jordomseiling. – Vi ville gripe muligheten, sier mamma Guri Gunnes Oppegård.

– Det er gøy at vi endelig får mye tid sammen med ungene, borte fra det daglige, travle, gjennomorganiserte livet hjemme, sier Guri Gunnes Oppegård (41).

 

les også
Hvor lenge er samsoving greit?

10. august i år satte hun sammen med ektemannen Oddvar K. Sand (49) og barna Sigri, Askil og Viljar seil for et familieeventyr som er planlagt å vare i omtrent et år.

 

Jordomseilingen startet i havnebyen Povoa de Varzim nord i Portugal, hvor de lå til 22. oktober, da de seilte til Gran Canaria og videre i retning Kapp Verde.

 

Drømmen ble virkelighet

Vi får en prat med dem mens de ligger til havn i Kapp Verde, vest for det afrikanske fastlandet. Der har de fortøyd den 42 fot lange katamaranen Vega, som de skal bo i og seile med de neste månedene. Med på bøljan blå er også vennene Karl-Johan Kvalø (63) og Jim-Børre Andreassen (42).

 

– Mange snakker om å gjøre en tilsvarende reise, men dere gjorde drømmen til virkelighet?

 

les også
Slik snakker du med barna om skremmende nyheter

– Ungene er så små bare en kort tid. Plutselig er de over i ungdoms- og voksenfasen. Vi ville gripe muligheten og benytte oss av denne tida. Vi er utrolig takknemlig for at vi dro, selv om det har vært krevende både før og etter avreise, sier Guri Gunnes Oppegård.

 

Les også: Backpacking: Barn ingen hindring

 

Mistet synet

Familien er til daglig bosatt i Sømna på Helgelandskysten. Bakgrunnen for avgjørelsen om seilturen er en hendelse to år tilbake i tid:
 

Oddvar K. Sand var flykaptein i Widerøe. I 20 år hadde han flydd for selskapet, men etter en jobb i Finnmark opplevde han plutselig at alt ble hvitt i synsfeltet.

 

– Da han kikket framfor seg, hadde han mistet synet på venstre øye. Det viste seg at han hadde en blodpropp på en blodåre inn til øyet, forteller Guri.

 

Han mistet legeattesten han trengte i pilotjobben, og med det var tilværelsen som flyger over.

 

les også
– Ikke la minoritetsspråket bli et kjefte- eller kranglespråk

– Han kunne valgt å bli i depresjonen over å miste et arbeid han var glad i. I stedet valgte vi å snu en vanskelig situasjon. Da forsikringspengene kom, fant vi ut at vi skulle benytte muligheten til å dra på jordomseiling. Vi hadde snakket om det i mange år, og egentlig avskrevet det, men nå var sjansen vår her, sier Guri, som tok sluttpakke fra journalistjobben hun hadde i TV 2.

 

MED HAV PÅ ALLE KANTER: 10 år gamle Askil stuper, mens Karl-Johan Kvalø fisker opp treåringen Viljar fra havet. Litt senere dukket en grindhval opp. Foto: Privat

 

Skole ombord

Båten kjøpte de ny, og i august satte de seil. Viljar har friår fra barnehagen, mens Askil og Sigri får undervisning av foreldrene om bord.

 

les også
Slik lærer du barn om penger

– Mange tror det er vanskelig å ta ungene ut fra skolen, men det var overraskende lett. Det man forplikter seg til er at de får undervisning. Vi har laget et opplegg, Oceankids.no, der vi skriver om hjemmeundervisningen. Vi samarbeider med skolene hjemme på Sømna, og all undervisning foregår på ipad. Vi har muligheten til å laste ned ukeplanen hver uke, men ungene jobber mest med tverrfaglige prosjekt som vi setter opp selv, sier Guri.

 

Les også: Fattet matte med skoletaper

 

Plastuhyrer

De største faglige utfordringene for foreldrene er det matte og norsk som byr på.

 

– Det kan være krevende å være både forelder og lærer. Det tror jeg de fleste kan relatere til, humrer Guri.

 

les også
Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

– Vi har ikke fått skikkelig struktur på det ennå, men vi sniker inn undervisning og skole når ungene er åpne for det, og ikke nødvendigvis skjønner at det er skole vi holder på med. Det tverrfaglige prosjektet vi holder på med i høst har temaet «plast i havet». Vi drar til en strand, undersøker den, finner plast og bygger et plastuhyre som vi tar bilde av og sender til klassene hjemme. Så får klassekameratene være med på noe av det vi opplever. De gjennomfører det samme prosjektet hjemme, og sender bilder av sine plastuhyrer til oss, sier Guri.

 

Kastet opp åtte ganger

Sigri, som går i sjetteklasse, forteller til Familieklubben at det hun holder på med i undervisninga akkurat nå er gangetabellen og notatskriving.

 

– Hvordan er det å ha mamma og pappa som lærere?

 

– Det er greit. Det er egentlig litt morsomt, svarer Sigri.

– Hva synes du om å være på jordomseiling?

 

les også
Er det galt å gi iPad til en 3-åring?

– Det morsomste er seilinga og å få være med på andre båter. Jeg har litt forskjellige oppgaver om bord. For eksempel må jeg rydde og ta oppvasken noen ganger. Jeg driver med fortøyninger og heiser opp seilet når vi er ute på havet, sier hun.

 

– Er det noe som ikke er så bra?

 

les også
Den lange ventetiden

Det mest krevende er å venne seg til varmen, fordi jeg er ikke skapt for så varme forhold. Og en gang spydde jeg over åtte ganger på en tur, men etter det har jeg ikke spydd, sier Sigri.

 

Sigri forteller at hun savner vennene hjemme i Sømna, men at de har kontakt på Snapchat og WhatsApp.

 

– Jeg savner de gamle vennene mine, men det er koselig å få mange nye venner, sier hun.

 

UNDERVISNING OM BORD: Mamma Guri og datteren Sigri noterer ned koordinater, temperatur og gjør værobservasjoner hver dag på reisen over til Karibien. Foto: Privat

 

Engelsk i praksis

– Hvilken lærdom gir en sånn reise for barna?

 

les også
Derfor skravler barnet ditt som en foss  

– De lærer mye om seiling. Om å forholde seg til omgivelsene, bruke kompass, observere været. De lærer engelsk gjennom møter med barn fra andre nasjoner. Der ser jeg enorm framgang på kort tid, sier Guri.

 

Hverken Guri eller Oddvar har gjort en tilsvarende seilreise før, selv om Guri har seilerfaring fra blant annet en kryssing av Stillehavet da hun var 24 år gammel.

 

les også
Derfor bør barna kjede seg

– Det var en enskrogsbåt. Det blir noe annet enn det vi seiler med nå. Vi valgte katamaran fordi vi skal trives om bord over tid, og fordi den har god plass. Her er ordentlig kjøkken, bad nok til alle, tre kabiner med doble senger, ekstra lugar i forpiggen og dusj man kan stå i. Vi har ikke gjort noe i nærheten av dette tidligere, men vi føler at vi er tilstrekkelig forberedt, sier Guri.

 

Eviglang liste

les også
Barnefattigdom: – Tøft å stå fram som fattig

Noe de derimot ikke var forberedt på, var mengden arbeid som ventet dem fra det øyeblikket de virkelig bestemte seg i november 2016, til de satte seil i august i år.

 

– Man bestemmer seg for å dra på seiltur, og alt er bare supert. Så begynner man å skrive en liste over gjøremål, og den blir aldri kortere. Bare lengre! Haha. Det føltes som en stigespill, der man stadig går opp, for så å se at veien mot målet plutselig oppleves veldig lang igjen. Man må ha vaksiner, huset måtte leies ut, biler selges. Og vi har pakket altfor mye klær. Vi går jo bare i shorts og T-skjorte, forteller Guri.

 

Svømte med hvaler

Guri avbryter brått seg selv. «Se på den lille fuglen! Unger! Kom og se kanarifuglen i katamaranen ved siden av!» sier hun til ungene.

 

Gjennom Skype-linja kan vi høre barna trampe i dørken. Idet de kikker over til nabobåten i havna på Kapp Verde hører vi bare «Åååå!».

 

Guri henvender seg til oss igjen:

 

– Sorry, altså, men vi må bare ta vare på sånne øyeblikk. Et av «kjerneminnene», som Sigri kaller dem, er opplevelsen flere hundre nautiske mil fra Afrikas kyst. Vi var helt alene og tok en badestopp. Det var 3000 meter ned til havbunnen. Og så kom det hval!

 

Les også: Dette kommer barna dine til å huske deg for

 

Hverdagen blir med

Guri understreker at man må tenke seg nøye om før man drar i gang et tilsvarende prosjekt. Motivasjonen må være til stede, og man må være innstilt på at det innebærer store endringer.

 

– Det å dra på jordomseiling er ikke noe man skal gjøre bare for å kunne krysse det av på lista. Det er fortsatt klesvask, det blir skittent om bord, vi skal fortsatt lage mat – og ungene krangler selv om vi er på tur. Hverdagsutfordringene blir med, konstaterer Guri.

 

Likevel:

 

– I stedet for at vi har et gjennomregulert familieliv, med jobb, skole, fritidsaktiviteter, får vi mulighet til å snakke skikkelig med ungene og partneren. Vi går turer, gjør fine ting i lag, får opplevelser som virkelig fester seg til hjernebarken. Dette er et eventyr på så mange vis, fastslår hun.

 

Karibia

15. november seilte familien videre mot Karibia. To uker uten å se land. Forhåpentlig unngår de opplevelsen fra en av de første seilasene.

– Herregud, han minste ble så sjøsyk. Det var skikkelig skvalpesjø, med vind på siden og bølger bakfra. Båten hoppet som en tørketrommel. Vi var på vei fra Madeira til Gran Canaria, så vi måtte bare fortsette, sier Guri.

 

Du kan følge familien på voyagingvega.com (både blogg og Facebook) – og undervisningsopplegget deres på oceankids.no.

 

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .