Når bør barnet få egen mobil?

Foto: Sara Johannessen NTB scanpix

Rådgiver i Barnevakten: Sett rammer for bruken og innfør skjermfrie soner i huset.

91 prosent av dem mellom 9 og 16 år har i dag sin egen smarttelefon. Men hvor tidlig bør barn få sin første mobil? I Medietilsynets undersøkelse «Foreldre om barn & medier 2016» svarer 31 prosent av foreldrene at barna fikk sin første mobil da de var seks år. Fire år tidligere var tallet 18 prosent.

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og medier, anbefaler en litt høyere alder på barna når de får sin første mobil.

les også
– Begrepet «skjermtid» irriterer meg

– Vi anbefaler at barn er mellom åtte og ti år før de får sin første mobiltelefon. Men det er svært individuelle grunner til når man skaffer den første mobilen, og foreldre må selv gjøre denne vurderingen på vegne av sine barn, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Les Barnevaktens 7 mobiltips nederst i artikkelen

Mas en medvirkende årsak
Tønnesen understreker at det for noen foreldre i stor grad handler om praktiske hensyn. Det kan være at barna bor i to hjem, eller at de har lang skolevei.

Les også: Slik barnesikrer du mobilen

– Hva er de vanligste grunnene til at foreldre gir barna mobiltelefon?

– For foreldre er det gjerne muligheten til å ha kontakt med barna, og barnas mulighet til å gjøre avtaler etter skoletid, som er grunnen til at man lar barna få sin egen mobil. Det er likevel viktig at yngre barn opplever en hverdag preget av forutsigbarhet, slik at ikke «ring meg etter skolen» erstatter klare avtaler om hvor man går og hvem man møter. Press og mas kan selvfølgelig også være et element, så her kan det være nyttig å snakke med andre foreldre. Mange ville nok kanskje ideelt sett holdt igjen en stund til, dersom barna ikke hadde sterke ønsker om mobil selv, sier Tønnesen.

– Er det stort sprik blant foreldre om hvor tidlig barna bør få telefon?

– Jeg tror nok det, uten at jeg har forskning å støtte meg til. Jeg hører stadig at mange skulle ønske det var samme praksis for hele klassen.

Les også: Stort sprik om mobilregler i skolen

GIR MOBILRÅD: Kjellaug Tonnheim Tønnesen i Barnevakten. Foto: Studio1-fotografene

Krever modenhet
Tønnesen understreker at det er lurt med retningslinjer for bruken av mobiltelefonen.

– Det krever en viss modenhet å ha en smarttelefon, og det er viktig å snakke om både forpliktelser og rettigheter slik at man rustes til å ta vare på både seg selv og andre. Som forelder gjør man lurt i å være bevisst på hvilke behov man mener telefonen skal fylle, og hvorvidt man mener barnet kan ta styring over disse. Å sette seg inn i hvilke begrensninger en kan gjøre via abonnementet og i innstillingene på selve mobiltelefonen, er også en god idé, sier hun.

Barnevakten har i samarbeid med Telenor utviklet «Mobillappen», som skal gi grunnlag for fornuftig bruk av mobiltelefonen.

Les også: Derfor bør barn lekeslåss

les også
Smarte sparetips for familier

– Når barnet får sin første telefon er det en fin anledning til å sette noen rammer for bruk. Bevisstgjør barna på at norsk lov gjelder også på nett og mobil. Lær dem hva som er smarte valg, og sett noen rammer for bruk knyttet til innhold og skjermtid. «Mobillappen» er et verktøy som fungerer som en leken øvelse med fokus på nettvett for barn 8-11 år. Denne kan brukes som grunnlag for gode samtaler, og gir også foreldre noen gode tips, sier Tønnesen.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Foreldre i glasshus
Mange foreldre har opplevd utfordringer knyttet til barnas mobil, det være seg hva de bruker den til, og hvor lenge de kan ha bruke den om gangen.

les også
Når kan barna gå alene til skolen?

– Det er lurt å snakke sammen om hvordan man vil ha det hjemme. Det kan for eksempel være soner i huset, eller tider på døgnet, som er skjermfrie. Vi anbefaler skjermfrie måltider og skjermpause fra en time før man skal sove. Vi vet at søvnhormonet blir påvirket av lyset fra skjermen. Dessuten vil det være vanskelig å roe seg ned dersom hjernen er på høygir fordi man spiller eller kanskje chatter med venner. Mange barn bør unngå å ha mobil på rommet ved legging, fordi de ikke klarer å holde seg unna den, råder Tønnesen.

– Foreldregenerasjonen burde kanskje gått foran som litt bedre eksempel?

– Vi sitter i glasshus. Det er en stor prosentandel barn som klager på at foreldrene er for mye på mobilen og nett. Dette er et viktig aspekt. Foreldre er forbilder for barna sine, sier Tønnesen.

Les også: Mobilbruk stresser babyen

Barn og mobil 7 smarte tips:
• Lær barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre.

• Lag klare regler for nedlastning av apper og spill, og bruk av penger i spill.

• Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter i spill og sosiale medier – eller kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer. 

• Bevisstgjør barnet på ikke å opprette én-til-én kontakt på chat med folk de kun kjenner fra nett og spill.

• Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt mobilen skal være slått av. Sørg for skjermfrie måltider, og skjermpause anbefales fra cirka en time før man skal sove.

• Gjør det tydelig for barnet at de kan komme til deg og snakke om alt, også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig

• Ta «mobilsertifikatet» sammen med barnet på telenor.no/mobillappen. Mobillappen er utviklet i samarbeid med Barnevakten

(Kilde: Barnevakten)

Les også: Dette vil barna dine huske deg for 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .