– Motepresset flytter seg fra skolegården til dataskjermen

FRISTENDE: Mange barn lar seg friste til å gjøre kjøp i dataspill. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Når barn ser at vennene har kjøpt kule skins, men selv ikke har det, føler mange seg utenfor. Sterkt sosialt press om å bruke ekte penger i spill, mener Forbrukerrådet.

Dataspillet Fortnite er med sine mer enn 250 millioner spillere og egne danser, verdens mest populære dataspill for øyeblikket. Men har du en eller flere dataspillere i hus, bør du engasjere deg sammen med dem.

Ikke minst på grunn av press om å kjøpe ting i selve spillet.

– Lett å bli fristet

les også
Aldersgrenser på spill ignoreres: – Mange foreldre er naive

– Klær og utstyr i Fortnite kjøpes for ekte penger. Det dreier seg om å se bra ut i spillet og kan absolutt sammenlignes med opplevelsen av å ha på seg fine klær for å se bra ut i virkeligheten. Dersom barn ser at alle vennene som spiller har kule kostymer, men ikke selv har det, kan de føle seg utenfor, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet til VG Familieklubben.

Det var Barnevakten.no som først skrev om saken.

– Spill som Fortnite fremhever det nyeste av klær og utstyr hver gang spillet starter, da er det lett å bli fristet, sier Iversen.

– Gratis er nokså kjedelig

Fortnite er i utgangspunktet gratis å spille. Man starter med et gratis grunnsett av klær til figuren sin. Men disse klærne er nokså kjedelig sammenlignet med alt det tøffe du kan få om du bruker ekte penger, påpeker Iversen.

– Det kan gi anerkjennelse når andre synes at din figur er kul, og at du har det nyeste som er blitt gitt ut. Dette gir ikke bare status i spillet, men også i vennegruppen og i skolegården når spill blir samtaleemne, sier han.

Iversen mener mange barn i vår tid opplever at motepresset har fått en ny arena:

les også
Hva gjør du når barnet er skjermavhengig?

– Motepresset flytter seg fra skolegården til dataskjermen. Mange barn utsettes for sterkt sosialt press om å bruke ekte penger i spill, og barn fra familier som ikke ønsker eller har råd til å kjøpe ekstrating i gratisspillene, kan fort bli stemplet som mindre kule.

BER OSS FØLGE MED: Thomas Iversen er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet og jobber med dataspillrettigheter. Foto: Forbrukerrådet

Det finnes også spill der du faktisk blir bedre i spillet av å bruke ekte penger.

les også
Ny navnestatiskk: Disse navnene troner på navnetoppen

– I fotballspillserien FIFA, kan man for eksempel betale for å få et bedre fotballag. Hvis du ønsker å bygge tilsvarende lag uten å bruke ekte penger, vil det omtrent være umulig, utdyper Iversen.

– Det blir en utfordring hvis vennene dine investerer ekte penger i spillet, men du ikke gjør det. Da vil du som ikke har brukt ekte penger som oftest tape når du spiller mot en som har bygget seg opp ved å bruke ekte penger.

Penger erstatter ferdigheter

I dataspill der man kan kjøpe seg til å bli bedre, lærer barn at penger kan erstatte både ferdigheter og kunnskap. Dette er absolutt ikke er tilfelle i virkeligheten, hvor man må øve over tid for å bli god, advarer Iversen.

Han mener at mulighetene til å kjøpe ting i spillene, ikke behøver være negativt i seg selv, men at det raskt oppstår et kjøpepress, er en utfordring. 

les også
- Viktig å la barna gruble

– Foreldre må ta på alvor at mange barn kjenner på et press om å bruke ekte penger for å få det beste og det nyeste i spillene. De bør også bevisstgjøre barna på denne typen kjøpepress, sier han.

– Blir dette spillet kjedelig dersom man ikke bruker ekte penger? Er dette spillet egentlig sunt å bruke, hvis du må betale for å bli god? Finnes det andre spill der ferdigheter er viktigere enn å bruke penger, spør Iversen.

Ikke totalforbud

Han oppfordrer foreldre til å lage tydelige avtaler med barna sine om hvor mye penger de skal få bruke i spill.

– Det behøver ikke å være et totalforbud. For de fleste går det helt greit å kjøpe noe i ny og ne så lenge man er bevisst. Noen foreldre gir for eksempel skins i Fortnite som ukelønn når barna hjelper til hjemme, og det er greit. Men husk å sette sperringer på betalingskortet slik at barna ikke handler uten foreldres samtykke etterpå, understreker Iversen.

Råd til foreldre om pengebruk i spill:

  • Sjekk om spillet du laster ned har «Betal i spillet»-tilbud i spillet. Dette fremkommer i dokumentasjonen ved «Kjøp i app».
  • Snakk med barna om pengebruk i spill og bli enige om regler for hvordan de skal forholde seg til tilbud om kjøp når de spiller.
  • Vurder om du skal sperre/begrense muligheten til slike kjøp gjennom innstillinger på telefonen.

Kilde: Medietilsynet

Hvordan sperre/begrense muligheter for pengebruk i dataspill?

For iOS-programvare (iPhone, iPad etc.)

  1. Åpne «innstillinger». Fra «generelt»- menyen velger du restriksjoner.
  2. Angi ev. PIN-kode dersom du har brukt restriksjoner før. Hvis ikke velger du «aktiver restriksjoner» og setter en PIN-kode.
  3. Sett bryteren ved siden av «kjøp i program» til 0. På den måten vil det ikke være mulig å utføre kjøp i app overhodet.

For Android

  1. Åpne Google Play.
  2. Trykk «meny» og deretter «innstillinger».
  3. Trykk på «krev autentisering før kjøp».
  4. Velg «for alle kjøp vis Google Play på denne enheten».

Du kan også sette opp «Familiedeling» på barnas telefon – dette gir deg som forelder mulighet for å dele og godkjenne barnas kjøp. Når et familiemedlem foretar et kjøp, belastes kjøpet direkte fra kontoen til den som har opprettet familiedelingen.

Kilde: Medietilsynet

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .