Mormor donerte livmor: Vilhelm kom til verden med unik metode

NY METODE: For noen uker siden ble lille Vilhelm født via sin mormors livmor gjennom en helt ny teknologi for livmorstransplantasjon. Foto: Privat

Vilhelm vokste i sin mormors livmor ved hjelp av en ny transplantasjonsmetode tatt i bruk for aller første gang i Europa. – Kan ikke tro det er sant, sier mamma Karin Swaij.

8. april kom den etterlengtede sønnen til det svenske paret Karin og Christian Swaij til verden.

– Som vi har kjempet for at han skulle komme til oss, og så lå han endelig der! Det er helt utrolig, sier pappa Christian.

Ble født uten livmor

STOLT FAR: Christian Swaij med sønnen Vilhelm, som fant sin vei til verden via en helt ny metode. Foto: Privat

For han og Karin, ungdomskjærester som i dag har blitt 35, har veien til å få Vilhelm ikke gitt seg selv. 

Da Karin var midt i tenårene, fikk hun vite at hun var født uten livmor, det ble oppdaget fordi hun aldri fikk menstruasjon. Derimot var begge eggstokkene intakte. 

Karin var overbevist om at hun aldri skulle kunne sine egne, biologiske barn. 

– Det føltes som en katastrofe, sier Karin.

Da gynekologen hennes en dag ringte og fortalte at Sahlgrenska Akademin i Göteborg skulle i gang med et nytt prosjekt med livmorstransplantasjoner, var de ikke sene om å melde sin interesse. 

Karin og Christian fulgte så nøye med på utviklingen av forskningsprosjektet, som tok til i 2013. 

– Tanken slo oss om at vi kanskje skulle få være med en gang, men vi trodde aldri helt på at vi skulle nå helt dit.

Mormor kommer inn i bildet

les også
Dette pakker kjendismammaene i reisebagen

Etter en rekke tester og prøvetagninger ble de inkludert i forskningsforsøket der man skulle fjerne donatorens livmor ved hjelp av robotbasert kikkhullskirurgi – en helt ny metode ved livmorstransplantasjoner.

– Den følelsen vi hadde da, var ubegripelig, sier Karin. 

Hun fikk påbegynne IVF-behandling – hormonstimulerende behandling for at hun skulle produsere flere egg – i mai 2017. I oktober samme år donerte hennes mor sin egen livmor ved hjelp av den nye transplantasjonsteknikken. Metoden skal være mer skånsom for donatoren enn åpen kirurgi, som vanligvis brukes. 

UNIK: En nyfødt Vilhelm hviler på mammas bryst. – Det var helt utrolig, sier Karin Swaij, som ble født uten livmor. Foto: Privat

Ifølge Karin var det aldri noen tvil hos hennes mor om hun skulle gi livmoren sin til datteren.

– Hun har hele tiden tenkt at det var det hun skulle gjøre. Vi hadde pratet om det lenge, så det kom ikke som noen overraskelse da jeg spurte henne.

– Mange som har kjempet

Karins mor kom raskt til hektene etter inngrepet, og etter knappe ti måneder med medisinering for Karins del, ble et prøverørsbefruktet embryo ført inn i den transplanterte livmoren. 

Til sin store lykke, ble Karin gravid. 

– Det var helt utrolig, sier hun i dag.

Resten er historie. For noen uker siden kom Vilhelm til verden via keisersnitt, med deler av forskningsteamet til stede. 

Nå venner Karin og Christian seg til sine nye roller som foreldre. 

– Vi vokser inn i det dag for dag. Men fortsatt, når vi ser på ham, kan vi ikke tro det er sant. Det er så mange som har kjempet for at han skal bli til!

Karin håper hun kan inspirere andre med historien sin. 

– Vi er ganske ensomme i den situasjonen vi befinner oss i – vi kvinner som er født uten livmor, eller kvinner som av en eller annen grunn må operere bort livmoren sin, sier Karin. 

Allerede om et halvår kan hun og mannen gjøre et forsøk på å få barn nummer to, om de vil.

Ni barn så langt

FØRST UT: Ifølge forskningsleder Mats Brännström er lille Vilhelm den første i Europa som har fått hjelp med å komme til verden via akkurat denne metoden. Foto: Privat

I Sverige har det hittil blitt født ni barn etter livmorstransplantasjon. Ett av dem er altså Vilhelm, men han er den første som ble født etter transplantasjon med robotassistert kikkhullskirurgi.

Operasjonen skjer via centimeterstore inngangshull i buken på donatoren. Med hjelp av joystick-lignende redskaper styrer kirurgene robotarmene og kirurgverktøyene som frigjør livmoren. Operasjonen avsluttes med at livmoren tas ut via et snitt i buken, siden opereres den direkte inn i mottageren med tradisjonell kirurgi.

Når man har utført livmorstransplantasjoner tidligere, har det tatt 10–12 timer og dette er en tøff operasjon for pasienten.

Ifølge han som har ledet prosjektet, Mats Brännström, professor i obstretikk og gynekologi ved Sahlgrenska Akademin, er denne metoden mer skånsom, man opererer med større presisjon og resultatet blir bedre. 

– Nå gjør vi bare operasjonen på donatoren, men vi håper på å også kunne operere på den som mottar livmoren i fremtiden, sier professoren.

Første i Europa

Ifølge Brännström er Vilhelm den første i Europa som har fått hjelp med å komme til verden via akkurat denne metoden.

Nå håper han at flere barn kommer til verden ved hjelp av den samme teknikken.

– Vi har erfaring og gode resultater, og håper å kunne etablere dette neste år som en klinisk behandling. Men det er det ikke vi som forskere eller leger som bestemmer, det er politikerne.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .