MGP-artist Chris Medina: Digger at norske kvinner ammer ute

AMERIKANSK FAR I NORGE: Chris Medina har datteren Mila, som han oppdrar i Norge. Foto: Trond Solberg, VG

Men amerikanske Chris Medina fikk sjokk da han så at norske spedbarn sover i vognene sine utendørs. Selv opplever han seg som strengere enn norske foreldre.

Chris Medina (35) slo igjennom med hiten «What Are Words» i 2011. Sangen handlet om hans daværende forlovede, som var blitt alvorlig hjerneskadet i en trafikkulykke. Den herjet hitlistene i Skandinavia og lå lenge inne på Billboard Hot 100. 

I dag er forholdet over, og Medina har etablert seg i Norge sammen med kjæresten Silje Gotaas. Sammen har paret har datteren Mila på 20 måneder.

Det at datteren vokser opp i Norge ser han på som en stor bonus. Medina mener nemlig at vi i Norge har flere kvinnelige rollemodeller enn i sitt eget hjemland: 

– Norske damer er sterke og et eksempel til etterfølgelse for mange. Se på hva dere har her i Norge: Fire kvinner styrer landet. Hva har vi i USA? Trump? Jeg foretrekker langt heller fire sterke kvinner fremfor Trump, sier han med et bredt smil. 

Sterke kvinner

– Da jeg traff Silje og hennes mor, tenkte jeg de var helt unike. Og det er de også, men så traff jeg Bertine Zetlitz på «Århundrets stemme» og Carina Dahl på MGP. Jeg opplever begge som sterke kvinner som står igjennom stormer og kjemper på. Slike kvinner har jeg dyp respekt for. Sånne trenger USA flere av, sier musikeren. 

Han beundrer også det naturlige og avslappede forholdet mødre har til det å ha barn. 

– Norske kvinner ammer i kafeer og ute blant folk. Dere prøver ikke å være noen andre enn dere er. Det har jeg enorm respekt for. 

SANGFUGL: Chris Medina i årets norske MGP-finale. Foto: Trond Solberg, VG

Store forskjeller

Selv er Medina vokst opp i Chicago. 

les også
Slik får du selvstendige og trygge barn

– Jeg har jo aldri opplevd å være pappa i USA, men jeg har mange fedre i omgangskretsen min der, både blant venner og familie, så det er klart at jeg har et bilde av hvordan en amerikansk pappa er. 

Han tror ikke forskjellene mellom norske og amerikanske fedre er stor. Det som derimot er forskjellig, er hvor mye mer som er tilrettelagt for småbarnsforeldre i Norge. 

Dyrt med barn i USA

– Min mamma hadde tre jobber da vi vokste opp. Hun var utdannet ambulansesykepleier, og jobbet hele tiden. Ikke fordi hun ville det, men fordi hun måtte spare penger slik at vi kunne gå på privatskole. Iblant kom hun hjem fra en jobb, skiftet, og gikk rett videre til neste jobb. Det kunne gå dager uten at vi så henne. 

Ifølge Medina fins det noen gode offentlige skoler også, men svært få, og vanligvis med lange ventelister. Privatskole blir dermed det eneste alternativet om man ønsker at barna skal få en god utdannelse. 

– Privatskoler koster masse penger, og man må betale selv, men mamma ville ikke sende oss på offentlig skole. De offentlige skolene har for mange elever og miljøet er tøft. 

les også
Aktiviteter du kan gjøre med barna på lavt feriebudsjett

Medina gikk på en katolsk privatskole, men faren tok ofte han og brødrene med til nabolaget han kom fra. Faren hans vokste opp i et fattig nabolag, og ønsket at sønnene skulle møte barn fra røffere områder, for å lære seg hvordan takle å møte mer hardbarkede ungdommer. 

Gode barnehager

Ikke bare tror Medina at det å vokse opp i Norge er tryggere, han er også imponert over tilbudene til barn og unge i Norge. 

– De lærer så mye i barnehagen her i Norge. I USA har du noe som heter «day care». Det vil i prinsippet si at du har et sted å plassere barnet mens du jobber. That's it. De passer på ungen din så den ikke blir drept i løpet av dagen. Ikke noe mer enn det, de lærer dem ingenting, sier Chris og ler. 

Det at barna er mye ute, skiller seg også radikalt fra amerikanske skoler og barnehager. 

les også
Slik er livet med mange barn

– Jeg husker en av de første gangene jeg gikk forbi en kafé, og det sto en hel masse barnevogner utenfor, på rekke på rad. Jeg gikk inn i kafeen, men der var det ingen barn. Da forsto jeg ingenting! Og da Silje fortalte at ungene, de lå ute i vognene sine og sov, da fikk jeg sjokk! Det hadde ingen gjort i Chicago. Aldri. Det hadde ikke skjedd!

Selv går han alltid med barnet sitt inntil seg. Kjæresten, derimot, er langt mer avslappet. 

– Det er røffere i USA. Samfunnet er tøffere, og du lærer barna dine til å være det også – å passe seg for folk. 

Strengere i USA

– Det er forskjell på hvordan samboeren min Silje og jeg oppdrar vår datter. Silje trodde jeg ville være den myke, fordi jeg er en følsom og snill fyr. Men jeg er mye strengere enn henne. Du kan ikke la barnet være sjefen i huset. Datteren min prøver hele tiden å «lure» oss, få oss til å gjøre det hun vil. Hun er liten, men smart. Mens samboeren min kanskje er litt mer avslappet med slike ting, er jeg streng. 

Samtidig som Chris synes det er viktig å være streng, og ikke la barnet styre foreldrene og hva som skjer i hjemmet, er han ikke sikker på om det er så stort behov for å være streng i Norge. 

les også
Barn og angst: Gode råd til foreldre og barn

– Norge er et fantastisk land, og folk her er kanskje snillere. Kanskje det ikke er noe behov for å være så strenge? Det går jo fint her uansett. Der jeg kommer fra er det viktig å være tøffere.

FORANDRET: Chris Medina slik mange husker ham som skjeggløs krølltopp. Her fra VG-listashowet på Rådhusplassen i 2011. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Ble straffet

Medina sier han likevel er langt mindre streng enn hva både moren og faren hans var.

– Gjorde jeg noe mamma ikke likte, var straffen vanligvis den samme. Hun tok da fra meg det som var aller viktigst for meg: gitaren.

Han husker spesielt godt en gang han kom hjem med litt dårlige karakterer. Da ble gitaren konfiskert i tre måneder.

les også
Slik lærer du barna om økonomi og sparing

– Frem til neste gang jeg fikk karakterer. Jeg lånte gitaren til en kompis og spilte hos ham. Hun oppdaget det også, da var det husarrest. Ingen TV, ingen venner på besøk, ingen PlayStation, ingenting. Det var kjedelig, men jeg fikk gode karakter. Hun var hundre prosent konsekvent. Hun er den tøffeste kvinnen jeg kjenner. 

Småbarnsfaren ønsker ikke å flytte tilbake til hjemlandet.

– Jeg har familien min her. Jeg har en liten datter, og hun er trygg. Det er uvurderlig. Når du får barn forandrer alt seg. Andre ting er viktigere. 

Et ekstremt land

Medina er likevel veldig opptatt av at Mila skal lære seg hvordan livet i USA er. 

les også
– Det er ungenes feil

– Jeg vil lære Mila å være «street wise», slik min far lærte meg det. Hun lever i et fantastisk land, det håper jeg hun vil komme til å sette pris, men hun må også forstå at ikke alle land er som Norge. USA er også et helt fantastisk land, det er en smeltedigel av ulike kulturer, og fylt med det ekstreme, sier han. Og fortsetter:

– Ekstrem fattigdom, vold, kriminalitet, rasisme. Min største frykt er at den dagen hun skal reise ut av Norge alene, vil hun ikke forstå og være forsiktig nok i møte med mennesker som ikke alle er gode. Jeg vil at hun skal være trygg, også når hun står ute i verden alene. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .