Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

UNG DEBUTANT: Forfatter Malin Falch (25) sammen med kulturminister Trine Skei Grande etter at hun vant prisen for årets barnebok med Nordlys. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

For første gang vinner en tegneserie ARKs barnebokpris, der 10 000 barn har stemt frem sin favoritt.

Familieklubben har tidligere tipset om de beste tegneseriene for barn. Tegneserien Nordlys av Malin Falch (25), er selvsagt blant tipsene. Nå er den unge debutanten og tegneserieforfatteren tildelt ARKs barnebokpris, skriver NTB.

Mer enn 10.000 barn stemte frem Nordlys som sin favoritt. Det er første gang en tegneserie er nominert til prisen, i tillegg til at Falch er den yngste i historien som er nominert.

– Falch er illustratøren som ble forfatter ved en ren tilfeldighet og har nå vunnet den gjeveste barnebokprisen i landet, sier Maria Cecilie Granli Brekke, kategorisjef i ARK.

At en tegneserieroman er nominert til ARKs barnebokpris, passer særlig godt med fokuset for prisen i år.

– Prisen har i år satt søkelyset på lesemestring og leseglede, som både konferansier Emina (12) og prisutdeler Trine Skei Grande har hatt utfordringer med.

Les også: Slik lærer du barnet å knekke lesekoden

Oppdaget på nett

les også
Tegneseriene barna vil elske

– I et mestringsperspektiv er tegneserier spesielt spennende. Tekstmengden reduseres og gjør lesing mer tilgjengelig, samt at bildene underbygger teksten og bidrar til økt leseforståelse. Da øker også mestringsfølelsen, sier Granli Brekke.

Historien om Malin Falchs bakgrunn er en slags omvendt versjon av «the American dream». Etter flere år i USA flyttet den unge trønderen hjem på grunn av hjemlengsel. Kort tid etter ble hun oppdaget av et forlag som så illustrasjonene hennes på nett.

– Nå har hun som debutant altså overbevist barna, den vanskeligste juryen av dem alle, og vunnet selveste Arks barnebokpris, sier kategorisjefen.

Forfatteren selv trodde ikke sine egne ører.

– Det første jeg sa var «er du sikker?», jeg kunne virkelig ikke tro det. Jeg skriver jo for barn, og jeg er så sinnssykt glad for denne prisen fordi det er barn som bestemmer vinneren.

Les også: Test av 10 leseapper: Disse er best

SPENNENDE NYKOMMER: Nordlys har gitt norske tegneserier for barn et moderne formspråk, mener Børge Lund, skaper av suksesstripen «Lunch». Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Om prisen

ARKs barnebokpris deles i år ut for 17. gang. Vinneren stemmes frem av over 10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra skoler over hele landet.

Dette er den eneste prisen hvor barna selv stemmer frem vinneren. Prisen ble delt ut i Gyldendalhuset den 4. desember av kulturminister Trine Skei Grande.

Les også: Blogg: Bør vi lese gamle folkeeventyr for barn?

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .