Maja Lunde-bok blir Norges første barnefilm fra andre verdenskrig

Foto: Camille Norli

– En tematikk som dessverre har blitt skremmende aktuell, sier Maja Lunde når hennes første barnebok nå blir film.

Maja Lunde har høstet stor suksess i vinter med barneboken «Snøsøsteren». Hun er også kjent for den internasjonale boksuksessen «Bienes historie», som kom ut i 2015. 

Les også: Barnefattigdom: – Tøft å stå fram som fattig

Nå er det Lundes første roman, «Over grensen», som blir til film. Det blir den første barnefilmen fra annen verdenskrig som lages i Norge, og det er Maipo Film som står for produksjonen. 

Barn på flukt

les også
Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

I boken møter vi fire barn på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder, og flykter for å unngå deportasjon. Med seg har de Otto og Gerda, barna i familien som har holdt dem skjult frem til flukten.

– Historien er et hjertebarn for meg, jeg har jobbet med dette siden 2010, forteller Maja Lunde til VG.

Les også: 11 tips til en billigere jul

«Over grensen» startet opprinnelig som et filmmanus, men endte opp som bok. Etter at boken ble publisert, fortsatte Lunde å jobbe med filmmanuset, og filmen skal etter planen være klar for norske kinoer februar 2020. 

Tungt tema

Lunde er ikke redd for at filmen skal oppleves som skremmende for barn. 

– Jeg tenker at det er viktig at man snakker med barn om alvorlige og ordentlige ting, men at man gjør det barnas premisser. Akkurat det var jeg veldig bevisst på da jeg jobbet med både boken og filmmanuset- hvordan formidle dette på barnas premisser. 

Les også: Veldedig jul skaper samhold mellom mor og datter

Forfatteren har etter at «Over grensen» kom ut i 2012 reist rundt på skoler over hele landet. 

– Jeg besøkte vel 5000 norske femteklassinger og snakket om boken. Det jeg ser er at de er kjempeinteressert, de er veldig opptatt av andre verdenskrig, og de syns også det er relevant.

Mange barn på flukt

Lunde påpeker at tematikken i boken, barn på flukt, er vel så aktuell i dag som da boken kom ut i 2012. 

– I veldig mange norske klasserom sitter det barn som selv har vært på flukt. Min historie går tilbake i tid, men dette er noe barn opplever også i dag. 

Les også: Blogg: Tre nøtter fra antisupermamma

Det at barn i Norge kjenner sin egen historie, er hun også opptatt av. 

les også
Test av 10 leseapper: Disse er best

– Jeg tror det er veldig viktig at man har kunnskap om hva som har foregått her hjemme, det handler delvis om å forstå det samfunnet man lever i i dag, men også om å få en nærhet og kunne relatere seg til konflikter ute i verden, og forstå dem. Mange barn blir overrasket når jeg fortelle om boken, og at historien er fra Norge. De vet ikke at dette har skjedd også her hjemme. 

Hun håper boken og filmen vil hjelpe barn å forstå litt av hva mennesker fra andre steder i verden opplever. 

– Det handler om å øke empati, og nettopp å forstå at ikke alle har det sånn som vi har det. Det er viktig for å bli gode verdensborgere, og å ønske å bidra til at verden blir et bedre sted. 

Julefortellingen «Snøsøsteren»

les også
Leseapper for barn: Kan lære 5-åringer mye på et par uker

– «Snøsøsteren», Maja Lundes siste barnebok, har høstet enorm suksess i Norge, og er landets mest solgte bok i 2018. 

SUKSESS: Lisa Aisato og Maja Lunde står bak boken «Snøsøsteren», som er landets mest solgte bok i år. Foto: Frode Hansen
– Det er veldig gøy at «Snøsøsteren» er så populær og selger godt. Det som har skjedd med «Snøsøsteren» er noe av det fineste jeg har opplevd i mitt liv. Og det handler ikke om salgstall, men om det livet boken lever der ute. Det å se at hele Norge leser høyt for hverandre, den samme boken, og at det er vår bok, det kjennes som verdens største julegave, sier en glad Lunde. 

 

les også
«Funkygine» fra «Bloggerne» om første jul uten alle barna: – Det er tøft

Boken, som handler om Julian, som skal feire sin første jul etter at storesøsteren hans døde, har i likhet med «Over grensen» et alvorlig tema. Nettopp tematikken i boken er det mange av leserne som har takket Maja for.

– Jeg får jeg veldig mange fine tilbakemeldinger fra mennesker som har mistet noen som har stått dem nær. De forteller at boken åpner for samtaler om et veldig vanskelig tema. Både for barn og voksne. Det er sterkt for meg å høre.

Annonse
Laveste pris: 249 kr
(Berges Bokhandel)
I samarbeid med
Prisjakt.no er en kommersiell partner av Familieklubben. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .